Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Emelkedő árak, csökkenő kereslet

Soproni ingatlanszakértők és -beruházók szerint a telekáfa bevezetése és az infláció 10–12 százalékkal növelheti a lakások árát. Ugyanakkor csökkent a lakásvásárlási hitelkamatok állami támogatása.
– A huszonöt százalékos telekáfa bevezetése elsősorban a nagy ingatlanfejlesztőket érinti – mondja Vámosi Tibor vállalkozó.

Jönnek az osztrákok?

– A kis cégek, amelyek maximum nyolc-tízlakásos társasházakat építenek, kikerülhetik az áfát, hiszen tagjaik magánszemélyként vásárolhatják meg a telket, amelyet aztán továbbadnak ugyancsak magánszemélyeknek, akik aztán a céget bízzák meg a lakások felépítésével.

A nagyoknak ez az út nem járható, ők kénytelenek lesznek az áfát érvényesíteni áraikban, persze csak akkor, ha élénk lesz a kereslet. Meglátásom szerint azonban a befektetők és a vásárlók is kivárnak az év első felében, arról nem beszélve, hogy sokan a kiszivárgó hírek miatt előrehozták a lakásvásárlást. Az első hónapokban ezek felépítése lesz soron.

A befektetők minden terhet nem tudnak a vásárlókra áthárítani, ezért összességében az év első felében 10–12 százalékos lakásár-emelkedést várok. Uniós csatlakozásunk után a jelenlegi kamatszint várhatóan 2–3 százalékkal csökken és ez ismét a piac megélénkülését hozza magával. Sopronban és közvetlen környékén a nagy bumm minden bizonnyal 2005-ben következik be, mert megjelennek majd az osztrák magánvásárlók, és ez árfelhajtó hatású lesz. Magyarországon akkor is olcsóbb lesz az élet és teljesen mindegy, hogy mondjuk Kismartonból (Eisenstadt) vagy Sopronból járnak bécsi munkahelyükre. Abban az esetben, ha ez a várakozás valósággá válik, akkor 20–30 százalékos lakásár-növekedés következik be.

A pangás ideje

Kerekes Attila, a Stettin Hungária igazgatója szerint egy ideig pangás várható az építési piacon.

– A mi cégünk kivitelezéssel foglalkozik, ezért a bőrünkön érezzük a piac minden rezdülését, amely már az elmúlt évben is visszafogott volt. Az első ilyen jeleket az uniós tagságunk előtti kivárásként értékeltük, de ma már tény, a gazdaság esett vissza. Árbevételünk az elmúlt évben ötven százalékkal csökkent.

A lehetséges lakásvásárlókat nem csak a telekáfa bevezetése és az infláció készteti meggondolásra. Az elmúlt év végén hozott kormányrendelet ugyanis a korábbi 5–6 százalékos kamatot új lakásra felvett kölcsön esetén 7,5–8 százalékra emelte, pontosabban a mindenkori állampapírhozamhoz kötötte a kamat maximumát. (Használt lakások esetén ez évi 9–10 százalékos hitelterhet jelent.)

Időben kell lépni

A törlesztőrészletek átlagos 10–15 százalékos emelkedése, a telekáfa és az infláció együttesen minden bizonnyal csökkenti egy ideig a lakások utáni keresletet, még akkor is, ha a befektetők az emelkedő költségeknek csak egy részét hárítják a vásárlókra.

Abban az esetben viszont, ha valóra válnak a soproni ingatlanosok uniós csatlakozásunk utáni reményei, akkor jobb minél előbb lakást vásárolni, mert az árak a mostaninál is jobban emelkedhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Curtis nejét is érdekli

„ Tony Curtis feleségének németországi ingatlanügynöke is érdeklődött a fertőszéplaki… Tovább olvasom