Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Emelkednek a közüzemi díjak

Sopron közgyűlése jövő heti ülésén több közüzemi díj emeléséről is dönt. A szolgáltatók ajánlata szerint emelkedik a kéményseprés és a szemétszállítás ára, valamint a víz- és csatornadíj is.
Árjóváhagyási kérelmében négy változatot nyújtott be az önkormányzathoz a Soproni Városüzemeltetési Kft. A társaság 2001 januárja óta változatlan árakkal szolgáltat, most azonban elérkezett az idő az emelésre. Eddig a lakosságnak 36 százalékos kedvezményes árat biztosítottak, tehát a 110 literes edény egyszeri kiürítése nettó 111,90 forintba került.
A kérelem első variációja a közületek részére a 110 literes szemetes egyszeri ürítésére 193,36 forintot javasol – ami 6,9 százalékos emelkedést jelet az idei díjhoz képest –, a lakosság számára pedig 123,75 forintba kerülne egy 110 literes edény kiürítése úgy, hogy a 36 százalékos kedvezményt továbbra is biztosítja a szolgáltató. Így az eddig alkalmazott díjakhoz képest a változás 10,6 százalékos emelést jelent. A második és harmadik változat a hulladékgazdálkodási törvény által előírt fejlesztések biztosítása érdekében a nyereséget négy százalékkal emeli. Emiatt a közületek számára 10,8 százalékkal drágulna az egyszeri ürítés, s 200,50 forintba kerülne, míg a lakossági díjat vagy 14,66 százalékkal növelnék (így 128,30 forint lenne), vagy csökkentenék a kedvezmény mértékét, ami viszont jelentős áremelést eredményezne: 36,19 százalékos drágulással 152,40 forintba kerülne egy kuka tartalmának elszállítása. A negyedik változat a legenyhébb emelést tartalmazza, a lakosság számára mindössze 119,62 forint lenne a 110 literes edény ürítése. Ez a variáció azonban elfogadása esetén jelentős árbevétel-kiesést okozna a közszolgáltatónak.
A képviselő-testületen van a sor, hogy kiválassza a legmegfelelőbb kalkulációt, mint ahogy döntenie kell a vízműdíjakról is. A közgyűlés elé két változat kerül. Az első szerint a közüzemi ivóvíz-szolgáltatás díja a jövő évben áfa nélkül köbméterenként 149,6 forint, a csatornahasználat pedig köbméterenként 160,3 forint lenne. A kedvezményes lakossági és intézményi fogyasztók 151,7 forintot fizetnének (ez 7,8 százalékos drágulás), míg a kőhidai szennyvíztisztító telepen tisztított szennyvíz intézményi és vállalkozói díja 282 forint köbméterenként (plusz az áfa). A második variáció alig drágább: az ivóvíz köbmétere 151,1 forint lenne, a csatornahasználaté 162,1, a kedvezményes lakossági pedig 153,3 forint. Locsolási kedvezményre az előterjesztés nem tesz javaslatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rados Tamás fotói a Káptalanházban

Rados Tamás egykori bencés szerzetes fotókiállításával nyílt meg a soproni Káptalanház Galéria, a… Tovább olvasom