Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Emelkedik a szemétdíj 17 százalékkal

Fertőd - Tizenhét százalékkal emelte a fertődi képviselő-testület a lakossági szemétszállítási díjat. Az önkormányzat megerősítette a természetvédelmi területek védettségét: a jegyző még a műemléki területeken is eljárhat.
A hulladékszállítást végző szolgáltató cég több díjemelési javaslata került a fertődi képviselő-testület elé az év utolsó önkormányzati ülésén: a legkisebb 17 százalékos, a legmagasabb 175 százalékos mértéket indítványozott.

A megnövekvő, kötelező jellegű, jogszabályokkal alátámasztott feladatok valóban nagyobb terhet rónak az érintett cégre: emelni kell a hulladékgyűjtő pontok számát, szélesíteni a szelektív gyűjtés lehetőségeit. (2009-től már hulladékudvarok kialakítása is szükségessé válik.) Mindezek tükrében a képviselő-testület 17 százalékos emelést hagyott jóvá. Egy négytagú családnál ezzel 16 ezer forint körüli összegre növekszik az éves szemételszállítási díj.

– Sajnos Fertőd környékén, még a természetvédelmi területeken is, rengeteg az illegális szemétlerakó hely – mondta lapunknak Fülöp Géza polgármester. – Legutóbbi felmérésünk szerint mintegy négyezer köbméter hulladék vár elszállításra, amelynek költségei 20–25 millió forintot tesznek ki. Úgy érezzük, a megelőzés céljából nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a kormányzatnak és a szolgáltatóknak a környezettudatos nevelésre.

Másrészt sajnálatosnak tartjuk, hogy még csak pályázatot sem írtak ki ennek a problémának a gyakorlati kezelésére, az önkormányzatoknak pedig nincs pénzük ilyen pluszfeladatok ellátására. Azokat, akik illegális lerakóhelyekre viszik a szemetüket, nagyon nehéz felderíteni, tettüket bebizonyítani. Az önkormányzat tervezi, hogy civil szervezetek összefogásával hatékony lépéseket tesz a nemkívánatos jelenség visszaszorítása érdekében.

A fertődi testület a természetvédelmi területek védettségét is megerősítette ülésén, különben a jogszabályok szerint idén december 31-gyel megszűnt volna a védelem. Ezzel együtt immár a jegyző gyakorolja – egységes rendelet alapján – a felügyeleti jogokat, beleértve a műemléki, világörökségi és nemzeti parki területeket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határnyitás, elsőként az országban

Kora délután megnyitották a sopronpusztai határátkelőt Magyarország és Ausztria között, elsőként az… Tovább olvasom