Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Emelkedik a bérfőzési szeszadó

A szeszes italok jövedéki adóját idén már második alkalommal emelik szeptember elsejével.
Újra emelkedik a szeszadó szeptembertől, emiatt várhatóan kevesebb pálinkát főzetnek majd itthon, pedig az idei gyümölcstermés jó. Az őszi emelés már a második lesz ebben az évben, ráadásul éppen a főzetési szezon elején vezetik be. A szeszadót januárban is emelték már. Egy liter ötvenfokos pálinkánál a tavalyi 480-ról 552 forintra nő az úgynevezett bérfőzési szeszadó. Ehhez jön még a főzési költség, mely hasonló mértékű, a pálinka előállítása így literenként eléri az ezer forintot, ami 7–10 százalékos áremelkedést jelent. – A pálinkafőzési kedv az adóemeléssel alighanem csökken, sokak ennyiért már nem szívesen vesződnek a gyümölccsel és a cefrével – mondta el érdeklődésünkre Bognár Tamás, a nagycenki CS Destillation Kft. tulajdonosa. – Ahhoz, hogy a visszaesés ne legyen drasztikus, az előállítók alighanem átvállalják a jövedéki adó egy részét. Az egészet minden bizonnyal nem nyelik le, mivel az előállítás költségei miatt már nem érné meg a bérkifőzés. A pálinka eddig sem volt olcsó mulatság, de az adó szeptemberig érvényben lévő mértéke még tartható volt.

Pálinkának kizárólag a 37,5 fokos vagy annál erősebb főzet nevezhető. Az előállítók szerint félő, hogy a drágulás a zugfőzdék forgalmát erősíti majd, vagy az emberek inkább a kevésbé minőségi termékeket vásárolják. – Az állam az emeléssel valószínűleg azt kívánja elérni, hogy csökkenjen a károsnak kikiáltott szeszes italok forgalma – tette hozzá Bognár Tamás. – Ez a drágulás miatt részben bizonyára be is következik. Viszont a rosszabb minőségű – és az egészséget jobban károsító – italok népszerűbbé válásával a növekvő adóbevételt évek múltán az egészségügyi ellátásra kell majd fordítani, Magyarország éves szeszfogyasztása ugyanis még mindig az uniós átlag feletti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ékszerbolti betörők bíróságon

Kismartonban (Eisenstadt) elkövetett ékszerbolti betöréssel, sorozatos üzemanyag-leszívásokkal, motorlopásokkal vádolják többek között azt a három, többszörösen büntetett előéletű fiatalembert (két balfi és egy soproni illetőt), akik a Soproni Városi Bíróságon dr. Gajdos Anikó bíró és tanácsa előtt tegnap feleltek tetteikért. (Előzmények: Elfogták a kismartoni ékszerbolti betörőket,) Tovább olvasom