Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Emberi felelőtlenség, szándékos gyújtogatás

Sopron és környéke - Közel negyven esetben hívták erdő-, avar-, illetve tarlótüzekhez a soproni tűzoltóság munkatársait az elmúlt három hónapban.
A legfrissebb adatok szerint az elmúlt három hónapban kazal- és bálatüzekhez 11, tarlótűzhöz 13, erdő- és avartűzhöz pedig 5, illetve 19 esetben vonultak a soproni tűzoltók. Csuka Zsolt alezredes, tűzoltóparancsnok szerint az esetek nagy többségében náluk is felmerül a szándékos gyújtogatás gyanúja. – Az okokat utólag kideríteni igen nehéz – tette hozzá a parancsnok. – A gyanús eseteket átadjuk a rendőrségnek. A tüzek mellett idén kétszer is nagy erőkkel kellett kivonulni az esőzések miatti kárelhárításhoz, ahol leszakadt faágak, elöntött pincék adtak munkát. A rövid időn belüli nagy esetszámnál a vonulások sorrendjénél mérlegelni kell a közvetlen élet- és vagyonveszély súlyát.

A parancsnok a görögországi erdőtüzek kapcsán megjegyezte, ők is bajban lennének, ha a soproni erdőben nagyobb terület kapna lángra, hiszen ilyenkor nagy a vízigény és a terepviszonyok is speciálisak. – Ráadásul le kellett selejtezni a közel 30 éves erdőtüzes gépjárművünket – folytatta Csuka Zsolt. – A hiányt átmenetileg pótoltuk, ugyanakkor még nem jelent meg a járműbeszerzéshez szükséges központi kiírás. Számunkra fontos lenne, hogy mielőbb pályázhassunk, hiszen a meleg nyarak miatt a jövőben fel kell készülnünk, hogy mind több erdő- és avartűzhöz kell vonulnunk.


Még érvényben a tűzgyújtási tilalom

Az erdei tűzrakó helyeken, valamint az erdőtől és a vasúttól, közúttól számított kétszáz méteres körzetben tilos a tűzgyújtás. A szabályt be nem tartókat helyszíni bírsággal büntethetik, ennek mértéke 500–10.000 forint lehet.


P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körkérdés a Magyar Gárdáról

Sopron - A soproni önkormányzat frakcióinak többsége károsnak vagy feleslegesnek értékeli a napokban… Tovább olvasom