Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Emberfej nagyságú pöfetegre lelt

Sopron - Emberfej nagyságú és 1,6 kilogramm súlyú pöfeteggombát talált a tómalmi kerékpárút mellett Lipták Sándorné. Matusek Miklós gombaszakértő szerint néhány nap múlva nemcsak az ehető, hanem a mérges gombák is „gombamód" szaporodnak.
Hazafelé tartott az egykori gyakorlótér tájékáról a soproni Lipták Sándorné, amikor egy „óriási követ" vett észre a tómalmi kerékpárút mentén.

– Nagy volt az örömöm, amikor kiderült, egy szép termetű pöfeteggombára leltem. Amikor otthon lemértem, alig hittem a szememnek: a gomba 1,6 kilogrammot nyomott – meséli az emberfej nagyságú termés történetét az asszony. – Eddig csak réti csiperkét találtam, s bár nem vagyok gombaszakértő, e gombákat megismerem. A szép termetű pöfetegből rántott gomba kerül az asztalra.

– Tudomásom szerint Sopronban az idén még nem volt ekkora pöfeteggomba, amelynek kilónkénti ára 2-3 ezer forint között mozog a piacon – vette át a szót Matusek Miklós gombaszakértő, aki már több mint harminc éve különbözteti meg az ehető gombát a mérgezőtől. – Ugyanakkor a szakirodalom ismer ennél nagyobb termést is: pár évvel ezelőtt magam is láttam egy 6,5 kilós pöfeteggombát, azt Tatabánya környékéről hozták.

Matusek Miklós a továbbiakban részletezte: idén a nagy szárazság miatt eddig kevés gomba termett. Az utóbbi napok kiadós esőzései nyomán viszont most már „gomba módra" üti fel a fejét a legkülönfélébb fajta. Sopron környékén elsősorban a csukros tuskógomba, az árvégű fülőke, őzlábgomba megjelenése várható. A piacra hoztak már galambicát, szegfűgombát (tyúkgombát), s volt, aki réti és erdei csiperkét is. Nem kell egy hét sem, s ismét szedhetnek a gombák kedvelői vargányát és rókagombát, igaz, ezek legfőbb lelőhelye Csapod térségében található.

– Az ehető gombákkal együtt a mérgező gombák megjelenésére is számítanunk kell – hangsúlyozta a szakértő. – E napokban ütheti fel fejét a gyilkos galóca – amely a galambicához hasonlít – és a parlagi tölcsérgomba, amely könnyen összetéveszthető a jó, ehető mezei szegfűgombával. Gyakran közé szedik, ezért sokszor okoz mérgezést. Kis figyelemmel ez elkerülhető, mert a szegfűgomba jellegzetesen jó illatú, tönkje szívós, merev, lemezei ritkán állók és nem lefutók. Most indul tehát a gombaszezon, éppen ezért ajánlatos a fokozott óvatosság.

– A piacon reggel 6-tól fél 11-ig hozható ingyenes ellenőrzésre a gomba. Mivel vannak olyan mérges gombák, amelyek roppant hasonlítanak az ehetőkhöz, mindenképpen azt ajánljuk a gombászoknak, főképpen a kezdőknek, maguk és családjuk biztonsága érdekében nézessék át a begyűjtött termést – hangsúlyozta Matusek Miklós.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült(?) a Deák tér

Sopron - A soproniak már visszavonhatatlanul birtokba vették a Deák teret, annak ellenére, hogy csak kedden kezdődött meg a műszaki átadása. Néhány nap múlva kiderül: kérhet-e a város használatbavételi engedélyt. Tovább olvasom