Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Elza néni: Mindenben lássuk meg a szépet!

Nemrég születésnapján köszöntöttük a 103 esztendős Brandeisz Elzát, akit a napokban újra felkerestünk. Ezúttal a soproni hölgyet arra kértük, meséljen kicsit az életéről, s adjon nekünk útravalót a 2011-es esztendőre.
– A boldogságnak, az egészségnek a titka a mértékletesség és a sok mozgás – fogalmazott Elza néni, amikor az ünnepek táján otthonában meglátogattuk. – Felejtsük el az elégedetlenséget, próbáljuk mindenben meglátni a szépet, s tegyük meg a tőlünk telhetőt a magunk, a városunk s az ország sorsának jobbra fordulásáért. Ha így teszünk, nyugodtan hajthatjuk esténként álomra a fejünket, s boldogabb lesz az új évünk is – mondta az idős asszony, aki a széthúzást látja a legnagyobb hibánknak, s állítja: ez a gátja a sikeres jövőnek.

Elza néni gondolatai beszélgetésünk idején szinte kivétel nélkül a tánc körül forogtak, az ünnepek sem zökkentették őt ki az emlékezésből. Mindig szerényen élt, a hétköznapokat, a munkát mindennél előbbre valónak tartotta. Egyetlen szál virágnak is örül, ha csokrot kap, vendégét máris a takarékosságra inti, azt mondja, a költekezés hiábavaló. A családot szülei, nővére és barátai jelentették számára.

– Kevés szép volt az életemben, ami jó történt velem, azt a táncnak köszönhetem. Eljutottam Drezdába, Berlinbe, számomra ezek az utazások és fellépések jelentették az ünnepet – említette.

Brandeisz Elza: Ami jó történt velem, azt a táncnak köszönhetem. Fotó: Magasi Dávid
Brandeisz Elza: Ami jó történt velem, azt a táncnak köszönhetem. Fotó: Magasi Dávid

Brandeisz Elza 1907. szeptember 18-án született Budapesten. Családjában fontos szerepet játszott a tudás, a könyvek tisztelete, de a 16 éves Elza mégis a mozgás mellett kötelezte el magát. Kállay Lili magániskolájában lett növendék, ahol később oktatóként is számítottak a munkájára. Véletlen sodorta a tánchoz, egy ismerősét kísérték el a híres mozgásművészhez, ahol a tanárnő arra kérte, ő is mutassa be tudását. Fél év múlva a tehetséges Brandeisz lány már a Vigadóban, közönség előtt táncolhatott. Édesapja sajnos nem jól látott, így színpadon nem csodálhatta, de az anyukája még idős asszonyként is eljárt a fellépésekre, ahol lánya tanítványaival brillírozott.

A második világháború idején Brandeiszék Balatonalmádiban lévő telkükre utaztak, hogy itt vészeljék át a legnehezebb hónapokat. Ott ismerkedtek meg a pénzügyi szakemberként híressé vált – akkor még gyermek – Soros Györggyel és édesanyjával, s szoros barátságot kötöttek. Brandeiszék bújtatták őket. A „pénzember" többször nyilatkozott arról, hogy Elza néni nagyon vallásos volt, jólelkű és mindenképpen akart segíteni a zsidóknak. Állítja, ritka különleges hozzáállás volt ez abban a vérzivataros időben. Soros ma sem felejtette el egykori jótevőjét, szívesen beszél vele jóságos tetteiről, s levélben köszönti őt a születésnapján. Többször vendégül látta amerikai otthonában, s mindig szeretettel gondol a törékeny asszonyra. De más módon is segítette...

Elza néni a háború után Balatonalmádiban tanított, csak 1963-as nyugdíjazása után telepedett le Sopronban. (Korábban azt mesélte, azért éppen a leghűségesebb várost választotta új lakhelyéül, mert itt mindig kiválóan lehetett fogni a német nyelvű adókat. Az asszonynak pedig ez az anyanyelve.) Nem felejtette el régi munkahelyét, s amikor a vörösberényi településrész iskoláját modern épület híján a bezárás veszélye fenyegette, a megmaradáshoz és egy új létesítmény felépítéséhez Elza néni Soros Györgytől kért és kapott segítséget.

A jó ezúttal is elnyerte méltó jutalmát. Az idős asszonyt ismerősei gyakran látogatják, szinte mindig ül mellette valaki a Rózsa utcai apró ház kis szobájában. Korábban sokat tévézett, mostanában többnyire olvasással, beszélgetéssel tölti mindennapjait. Egyetlen szál virágnak is örül, ha csokrot kap, vendégét máris a takarékosságra inti, azt mondja, a költekezés hiábavaló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövér körút - A tűzoltók menetfelszerelésben futottak - galéria

Sopronban, a Szilveszteri Évzáró Futáson pénteken a közel nyolcvan résztvevő között a tűzoltók… Tovább olvasom