Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Elvi engedélyre várnak

Sopron - Már csak az aláírásra vár a ruhagyár helyére tervezett szálloda elvi építési engedélye. Az elképzelések szerint két-három év múlva már állni fog a Scarbantia négycsillagos hotel és a hozzá kapcsolódó fejlesztések.
Nyolc-tíz milliárd forintos beruházást terveznek tulajdonosai a volt soproni ruhagyár helyén. Mint arról a Kisalföld többször is beszámolt, a nagy múltú üzemből exkluzív szállodát építenek. Az ígéretek szerint XXI. századi, látványos, mégis a soproni tradíciókhoz illeszkedő építészeti megoldásokkal varázsolják újjá a hatalmas Rákóczi utcai tömböt. Az elvi építési engedélyeket már az év elején benyújtották, információink szerint csak az utolsó aláírás hiányzik a dokumentumról.

Ha ez is meglesz, kezdődhet az engedélyeztetési tervdokumentáció elkészítése és a kivitelezés versenyeztetése.

Az előkészületek során a tervezők a Soproni Tervtanács kéréseit is figyelembe véve állították össze az engedélykérelmet. A ruhagyár klasszicista főépülete megmarad, a Hátulsó utca felé eső vasbeton szárny pedig új külsőt kap.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Hozzászóló 2008. szeptember 19. 16:46
  „Kedves SAmu! A jelenlegi belvárosi szállodák folyamatos megközelítési és parkolási gondokkal küzdenek. A többi szálló (és most nem a Fagusra gondolok) a szoci rendszerben épült, lelakott, alig fejlesztett valami. Ezalatt tudtommal mélygarázs lesz és a soproniak (illetve bárki) által látogatható meglehetősen nagyméretű élményfürdő komplexum fog hozzá tartozni a csatlakozó szabadidős lehetőségekkel együtt.
  Egyébként meg biztosan kiszámolták, csak úgy nem vág bele valaki egy 8-10 milliárdos projektbe.”
 • 25. SAmu 2008. szeptember 19. 15:37
  „Peisonak üzenem!
  Magyarázat: a torta= Sopron vonzásképessége, az idelátogatók száma.
  Kérdésem: ez növekszik -e a több drága szállodától, ha amúgy minden marad a régiben???
  Nem reagáltatok a jelenlegi 50% -os kihasználtságra....”
 • 24. mindigatutit 2008. szeptember 19. 13:37
  „persze ,itt is megtud szállni az ember 2500ft-ért,ha akar!!ausztriában pedig álatalánosabb a 35-40eur/fő/éjszaka.tapasztalat”
 • 23. peiso 2008. szeptember 19. 12:31
  „SAmu, ha valakinek a piacgazdaságban megéri még mindig új szállodát építeni, akkor mi ne aggódjunk érte. Egyébként minden új beruházással a torta is nagyobb lesz, de ehhez mélyebb ismeretek kellenek... Egyébként aludjon Burgenlandban 20-25 Euróért aki akar, hála Isten a mi turistáink értékelik Sopront és itt alszanak drágábban is.”
 • 22. Chrome 2008. szeptember 19. 10:52
  „Véleményem szerint az itt született és az ideköltözött ember között csupán annyi lehet a különbség, hogy rendes, becsületes ember-e, vagy sem. Nekem a dédnagyapám is soproni volt, ettől függetlenül egyik legjobb barátom olyan személy, aki nem itt született, csak itt él kb. 20 éve.
  A témához csak annyit, a ruhagyárat a kínai cuccok dömpingje tette tönkre, azt újraéleszteni nem lehet. Akkor meg inkább legyen szálloda, ami hozza a pénzt, mint romos épület, ami viszi.”
 • 21. SAmu 2008. szeptember 18. 21:07
  „Attól, hogy egy tortát több szeletre vágunk , tán nagyobb lesz?
  Attól, hogy, több drága szállodát építenek , tán többen jönnek ide? Hiszen a mostani szállodai kapacitás fele kihasználatlan!
  Ausztriában 20-25 Euró egy fürdős , tv-s szoba reggelivel, Soprontól nem messze.”
 • 20. kubizo 2008. szeptember 18. 17:32
  „Tisztelt Hárs úr!
  "Bizonyítania kellett, de az is tény hogy sokan bizonyitottak...".Szerintem is ez a lényeg, tettek után itéljünk.Köszönöm a korrekt véleményt.”
 • 19. Hárs József 2008. szeptember 18. 17:27
  „Elnézést, Thurner nevéből kihagytam a h-t.”
 • 18. Hárs József 2008. szeptember 18. 17:21
  „Tisztelt Gyüttmentek és Bennszülöttek. Mint helytörténész megállapíthatom, hogy a téma olyan régi, mint maga a város. Érdekes következtetések vonhatók le Házi Jenőnek a soproni polgárcsaládokról szóló könyvéből. Szinte állandó a bevándorlók nagy száma. Az tény, hogy aki úgy hergelaufen, annak bizonyítania kellett, de az is tény, hogy sokan bizonyítottak, és hamarosan igazi soproniak lettek. Hogy ne mondjam, Lackner Kristóf apja is bevándorló (Hergelaufener), Turner Mihály a mai Burgenlandból jött, sőt maga Házi Jenő sem Sopronban született. Nem sorolom tovább.”
 • 17. kubizo 2008. szeptember 18. 16:41
  „Én leegyszerűsitem a kérdést, itt nem "polgár és a "magánszféra" fogalma a vita, szerintetek csak az "valaki", aki itt született és ti dönthetitek el ki milyen ember(ki költözhet ide).Szerencsére nem így van, én ha itt születtem volna, akkor sem néznék le senkit, a születési anyakönyvi kivonata miatt.Márai kassaiként, nem táplált előítéletet a betelepült német és egyéb származásuak miatt, sőt azt is elviselte, hogy a Borsiban született Rákóczi városaként emlegessék, egy idő után Kassát.Az anyagiakról meg, annyit, hogy a munkámért, van ahol sokkal többet kapnék, de nekem fontos, hogy hol élek.Én nem beszélek pénzről, mivel nem az határozzza meg, hogy ki milyen "polgár".Na de mindegy, mivel "zsigerből"utálsz nem próbállak meggyőzni.A "nem értitek" -ről annyit, hogy te nem érted az élet lényeges dolgait.Ja és szeretek olvasni , még ha Márai nem is kedvenc.
  "Néha felelni kell az élet kiszámíthatatlanul bekövetkező, s elodázhatatlanul végzetes pillanataiban: felelni kell, az egész- re. Ki vagyok? Mit akarok? Ki ellen, kinek érdekében akarok élni? Miért? Milyen képességekkel, eszközökkel, felkészültséggel? Ami fontosabb mindennél: milyen szándékkal?... És, felelni az egészre: hol tartok? Van-e még tartalékom áldozatkészségből, önzetlenségből, vagy már csak megóvni és megmenteni akarok maradék készleteket? Ez a pillanat az életben, amikor felelni kell. Várják a választ, a csend nagy, drámai. De ilyenkor megtudod és észreveszed, hogy e kérdésekre szavakkal nem, csak az élettel lehet felelni."
  Márai Sándor”
 • 16. mindigatutit 2008. szeptember 18. 16:34
  „Adri11
  Húzz már a hülye ideológiáddal a búsba”
 • 15. Adri 11 2008. szeptember 18. 16:02
  „Összekeveritek a vállalkozót a polgárral. Tessék kérem olvasni, pl. Márait:Egy polgár vallomásait.
  Nem az a polgár akinek pénze van.
  A bicska nyitogatás sen a polgárra jellemző.
  Sajnos nem értitek. Na erről beszélek. Hiába éltek ebben a városban már pl. 40 éve.”
 • 14. kubizo 2008. szeptember 18. 15:58
  „Én mint "plusz gyüttment" szeretnék elnézést kérni azoktól az emberektől, akik ilyen mély értelemmel megáldva osztályozzák a város lakóit.Nem tudtam, hogy a születési hely erény és érdem, sőt azt sem, hogy még a feudális korszakban élünk és nekem mint jobbágynak tilos a költözés, engedély nélkül.Javaslom , egy történelmi személyt, művészt se emlegessünk a turistáknak, aki nem itt született, hisz az mind "alsóbbrendü"(Liszt,III.Ferdinánd,Petőfi,Lotharingiai Károly,Hunyadi Mátyás,IV. László,stb...).A teljesség igénye nélkül a történelmi múlt igen szegény lenne ezek az emberek nélkül.Félreértések elkerülése miatt, nem szeretném magamat e személyekhez hasonlítani, de az embereket a tetteik és életük minősiti és nem a születés földrajzi ténye.Egyébként azt is elárulom, hogy az ország másik végéből pont azok költöznek ide zömmel, akik a "a soproni életérzést keresik" és nem a pénz az egyedüli indokuk, akik mást akarnak azok mind BP.-re, Fehérvárra és Győrbe költöznek.Egyébként nagyon sértő lenne, számomra, ha én egy ilyen "értelmes őslakos " csapathoz szeretnék tartozni.Természetesen csak akinek inge, az vegye magára.Egyébként munkahelyemen, barátságok, szerelmek szövődtek, helyi születésüek, pestiek, borsodiak, kolozsváriak, stb., között ésnagyon jól érezzük magunkat.Ja és gyüttment2-nek küldök egy pohár "virtuális tokaji aszút", szívemből szólt.”
 • 13. gyüttment2 2008. szeptember 18. 15:12
  „Adri 11! Te igazi hülye vagy és az az igazi soproni, aki nem ilyen IQ 0, mint te vagy, az valószínűleg más véleményen van!

  De ha nem, akkor sem fogja az igazi soproni éttermében, vagy az igazi soproni boltjában azt mondani, hogy inkább vidd haza a pénzed te gyüttment, hanem ugyanúgy kinyalja a seggünk, mint az igazi soproniakét, meg az igazi osztrákokét, mert csak így tud megélni. A gyüttmentek vállalkozásainak adóját is ugyanolyan szívesen gyűjtik be, mint az igazi soproniakét és az igazi soproni pedig úgy fog dolgozni a gyüttment cégénél, mint a kisangyal, mert nem nagyon válogathat. Szóval értsd meg kedves Adri 11, hogy semmivel sem vagy különb igazi soproniként, a többi embernél!!!”
 • 12. Adri 11 2008. szeptember 18. 14:30
  „Kár erőlködnötök! Az igazi soproniak soha nem fogadják be a gyütt-menteket!”
 • 11. peiso 2008. szeptember 18. 12:46
  „Érzelmek nélkül: Storno is gyüttment volt, mikor Sopronba érkezett és kéménysepréssel kezdett foglalkozni. Aztán ma már a "soproniság" emblémája. Ahogy változik a világ, úgy változik a gazdaság is. 100 éve nem volt ruhagyár, majd a szocializmus életre hívta, a kapitalizmusban pedig tönkre ment. Nem lehet a történelem kerekét visszaforgatni. Énszerintem soproni az, aki, becsületesen tesz, él Sopronért! (Egyébként a KSH szerint a ma Sopronban élők kevesebb, mint negyede született Sopronban!!!)”
 • 10. gyüttment2 2008. szeptember 18. 11:24
  „Adri 11!
  Mikor elolvastam a hozzászólásod, kinyílt a zsebemben a bicska, csak nem volt időm írni, de látom más megtette helyettem is. Csak az a baj, hogy te ettől nem fogsz észhez térni!
  Azért én kívánom, hogy hozza úgy a sors, hogy még gyüttment legyél valahol családi vagy anyagi okokból kifolyólag és találkozz minél több helyivel, akik hasonlóan gondolkodnak, mint most te!!!Garantáltan jól éreznéd magad, de megérdemelnéd!!!”
 • 9. Mindez már cska a múlté 2008. szeptember 18. 11:10
  „Nem szálloda, hanem Ruhagyár kellene Sopronnak, azok a lányok és asszonyok akik három müszakba, több ezrével varták exportra
  amillós tételszámú ruhákat.A gyárból mentek nyugdijba és itt élnek közöttünk.”
 • 8. ateista 2008. szeptember 18. 10:17
  „Na mi van ADRI 11 ?
  Meg akadt a szó a billenytyün?
  Szerintem Te is GYÜT_MENT vagy”
 • 7. gyüttment 2008. szeptember 18. 10:10
  „Kedves Adri11!

  Gyüttment telepesként szeretnék ezúton elnézést kérni Öntől, hogy majdnem 20 éve rombolom a régi soproni polgári hangulatot. Töredelmesen bevallom, hogy ezen felforgató tevékenységem következtében vállalkozásom után a MI városunkban helyi adót fizetek, munkahelyeket tartok fenn. Szabad időmben részt veszek a telepes lakókörnyezetem közösségi életében. Sőt, szégyellem bevallani, de szaporitottam is a gyüttmentek számát, aminek következtében tisztes soproni bölcsődét, óvodát és iskolát döntöttem hanyatlásba azzal, hogy nem csak odajárattam gyermekeimet, de anyagi és nem pénzben mért támogatással rongáló tevékenységet folytattam.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melegek a távfűtéses radiátorok

Sopron - A hideg időjárás miatt Sopronban mintegy hatezer fogyasztó lakásában lettek melegek a… Tovább olvasom