Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Elvesztett 425 milliós támogatást a bányászati múzeum

Elvesztett 425 millió forintos európai uniós forrást a bányászati múzeum Oroszlányban. A soproni bányászati múzeum vételi szándékát nem fogadta el a bank.

Elvesztett 425 millió forintos európai uniós forrást a bányászati múzeum Oroszlányban, mivel a felújítására már megítélt támogatáshoz határidőre nem tudta bemutatni az önerőt - erősítette meg az MTI értesülését hétfőn Takács Károly fideszes polgármester; a másfél éves késlekedésért a bányászváros korábbi, MSZP-s vezetését tette felelőssé.

"A támogatási szerződés megkötése belecsúszott a kormányváltás időszakába, valamint az akkori önkormányzat önerőként el akarta adni a múzeum területét a gyűjteményt kezelő soproni Központi Bányászati Múzeum Alapítványnak, a megoldást azonban a bank nem fogadta el" - mondta el a város vezetője.

Takács Károly hozzátette, hogy az új önkormányzat csak a folyamat utolsó harmadában kapcsolódott be az ügybe, de a fejlesztés iránti elkötelezettségüket mutatja, hogy két hónap alatt kezességet vállaltak 65 millió forint megfizetésére, ha az alapítvány hitelt vesz fel a projekthez. A döntés után másnap kaptak értesítést a VÁTI-tól, hogy az alapítvány mint főpályázó kifutott az időből, ezért a támogatást visszavonják.
A polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat további egyeztetéseket kezd a döntés megváltoztatásáról. Érvelése szerint az új városvezetés a lehető legrövidebb idő alatt biztosította az önerőhöz szükséges garanciákat. A korábbi többszörös határidő-módosításokra a jelenlegi városvezetésnek nem volt befolyása.

Takács Károly elmondta azt is, hogy a bányászati múzeum felújítását a tervekben együtt kezelték a közeli majki műemlékegyüttes rekonstrukciójával, a tervezett múzeumfelújítás elmaradása a másik intézmény látogatószámában is csökkenést okoz, illetve növeli a fenntartáshoz szükséges állami forrásokat.

"Két és fél év előkészítő munkáját vesztenénk el a támogatás megvonásával. Ha az előző önkormányzat megértette volna, hogy az ő területükön végrehajtott csaknem félmilliárd forintos ingatlanfejlesztés növeli Oroszlány vonzerejét, ma már előrehaladott állapotban lenne a múzeum felújítása" - mondta el az MTI-nek a Központi Bányászati Múzeum igazgatója, Bircher Erzsébet.

Rajnai Gábor volt MSZP-s polgármester szerint a korábbi önkormányzat ingyen biztosította a területet a pályázathoz, és átadott egy tízmillió forint értékű tervdokumentációt, ezért nem tehető felelőssé a kudarcért. Véleménye szerint a támogatás megvonását az okozta, hogy a Központi Bányászati Múzeum Alapítvány nem tudott önerőt felmutatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúfesztivál a soproni Elit moziban - A filmek

A jövő hétvégén mozimaraton lesz három napon át a soproni Elit moziban. Itt a részletes program. Tovább olvasom