Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Elveszhet Sopron vonzereje

A csütörtöki közgyűlés tárgyalja a Lövér-rendelet módosítását, előtte azonban jogszabályi kötelezettség a szakhatósági egyeztetés. Erre tegnap délelőtt került sor. A megbeszélésen jelen volt a területi főépítész is.
A csütörtöki közgyűlés tárgyalja a Lövér-rendelet módosítását, előtte azonban jogszabályi kötelezettség a szakhatósági egyeztetés. Erre tegnap délelőtt került sor. A megbeszélésen jelen volt a területi főépítész is.

– A területi főépítész joga és kötelessége, hogy az egész anyagot áttekintve kiadja záró véleményét, és előterjeszthetőnek ítélje a rendelettervezetet vagy sem – mondotta Kuslits Tibor főépítész. – Amennyiben pozitív lesz a szakvéleménye, akkor az előterjesztés szerepelhet a közgyűlésen.

Az egyeztetés középpontjában a volt Szilenció területének átsorolása állt, de a rendelettervezetben szó esik az úgynevezett Harkai-platóról is, amelynek egy része jelenleg belterületbe vonható.
– A Harkai-plató említett része marad külterületi besorolásban, ugyanakkor mint külterületi különleges övezet, lesznek rá építési szabályok, minimális háromszázalékos beépíthetőséget engedélyezve – folytatta a főépítész.

Legális út a hasznosításra

– Így legális út nyílik a Harkai-plató hasznosítására – mondta Kuslits Tibor főépítész. – Pillanatnyilag ugyan még él a 2004-es rendelet, amely belterületbe vonhatónak ítélte, de ez a lehetőség megszűnik, ha a közgyűlés holnap elfogadja az új tervezetet. Ami az említett háromszázalékos beépítettséget illeti, két szűk területre korlátozódik az a felület, ahol épület elhelyezhető egyáltalán.

Az egyeztetésen jelen lévő Keresztes Sándor szerint a részletkérdések csak a nagy összefüggések ismeretében tárgyalhatók:
– A Harkai-plató nagyon értékes terület és kár lenne beépíteni. Azonban ha egyszer átminősítik, akkor nehéz azt mondani, hogy nem tizenöt, hanem csak három százalék a beépíthetősége. Amíg ez nincs, szóba sem jöhet az építkezés. A főépítész azt jelezte, hogy a tervkészítők szándéka szerint különleges terület marad, de ez beépítésre szánt területet jelent. Ez az aggály merülhet fel a volt Szilenció esetében is. Mert ha egyszer lakásokat kezdenek el építeni ott, ahol korábban sohasem építettek, akkor ez eleve újabb lakásépítéseket generál, hivatkozási alapot teremt: ha valakinek lehetett, akkor másnak is lehet. Hogy mi van e mögött, az nem tartozik rám, de tapasztalatból tudom, ha valahol valami elkezdődik, precedenst teremt, és nehéz azt mondani a következő lépésnél, hogy ezt már nem. Ezeket a veszélyeket meg kell fontolni. A területi főépítész véleménye azonban csak egy vélemény, az önkormányzat szabadon mérlegelhet és dönt het.

„ A látkép meglehetősen zavaros"

– A fentiek egyébként csak részkérdések, ennél sokkal több probléma van. Győr felől érkezve Sopronba, a látkép messziről, de közelebbről is meglehetősen zavaros – folytatta Keresztes Sándor. – Ez szomorú. Sopron számos természeti és épített értékkel rendelkezik, és úgy tűnik, az utóbbi 15 évben a fejlesztések felemésztik ezeket az értékeket. Csak példaként említem, hogy a körforgalom környékén megépült mindenféle kereskedelmi-szolgáltató épületek zavaros városképet mutatnak, ami szerintem méltatlan Sopronhoz. Tudom, van ebben bizonyos szükségszerűség, hiszen a fejlesztésekkel együtt járnak az építkezések, de több figyelmet kellene fordítani a harmóniára, az esztétikára.

Erre persze kevés a jogi eszköz, de legalább célként kellene megfogalmazni. A másik probléma, hogy Sopron fejlesztése olyan mértékben vált intenzívvé, hogy lassan azokat a részeket is beépítik, amelyek hozzátartoztak a városképhez. Tudom, nehéz településpolitikai kérdés, hogy szabad-e korlátozni a város fejlődését értékvédelmi okokból. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem, de én azt hiányolom, hogy ez a kérdés fel sem merült – tapasztalatom szerint – a rendezési tervek kapcsán. Van-e határa a fejlesztésnek? Hol van az a határ, ahol már azt kell mondani, tovább ne folytassuk? Mert Sopron jellegzetessége, vonzereje vész el. Ezeket a kérdéseket valamikor fel kell(ene) tenni és megmondani, meddig mehetünk el, milyen feltételekkel, különben egy tudatos döntés következtében a város egy olyan állapot felé sodródik, ami hosszú távon nem lesz jó.

Bizottsági vélemények

A Lövér-rendelet tervezetét két bizottság is tárgyalta. A városfejlesztési bizottság 6 igen, 2 nem szavazattal támogatta, míg a jogi és ügyrendi bizottság 4 nem, 2 tartózkodással elutasította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhanyagolt Csatkai szülői háza

Ausztriában ma már kevés olyan elhanyagolt épület található, mint Darufalván dr. Csatkai Endre szülőháza. A földszintes ház láthatóan elhanyagolt, ablakai betörtek. Egy részében valamikor fodrászüzlet volt, de már azt is bezárták. Christian Iledits polgármester érdeklődésünkre elmondta, az épület magántulajdonban van, amelyet a helyi önkormányzat bérel. Tovább olvasom