Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Elutasított mérlegek üzenete

A csütörtöki közgyűlésen hosszú órákig vitáztak a képviselők az önkormányzati tulajdonú cégek és közhasznú társaságok háromnegyed éves beszámolóiról
A Gyermek- és Ifjúsági Központ Kht. és a Pro Kultúra Sopron Kht. időben, pontosan benyújtotta ugyan a beszámolóját, a városvezető Fidesz–KDNP frakció egyöntetű tartózkodásával mégis elutasította azok elfogadását. Pedig voltak képviselők, akik kifejezetten dicsérni jöttek a közgyűlésbe...

A gazdasági társaságok esetében a tartózkodás már egyértelmű elutasítássá változott, a Sopron Holding, valamint a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. mérlegét már a nem gomb megnyomásával utasította el a többségben lévők csoportja. Simon István alpolgármestert ezért arról kérdeztük, mi az üzenete ennek az egyöntetű elutasításnak.

Simon István szerint a Fidesz–KDNP képviselői saját lelkiismeretük és meggyőződésük szerint szavaztak, így értékelték a cégek, társaságok helyzetét. A kht.-k esetében nem látnak még világosan, nem tartják megfelelőnek a helyzetüket, ez az oka a tartózkodásoknak. A gazdasági társaságok esetében pedig nem is volt mit elfogadni, hiszen a holding és a kft. nem nyújtott be szabályos, háromnegyed éves beszámolót. Ráadásul arról, hogy a mulasztásnak esetleg technikai oka volna, nem tájékoztatták időben a városvezetést.

Az egyértelmű leszavazásokból és az órákig tartó vitából az is következhet, hogy a későbbiekben „fejcserék", azaz a jelenlegi vezetők leváltása is napirendre kerülhet. Különösen a holding esetében merülhet ez fel, ahol Beck György jelenlegi vezérigazgató a korábbi igazgatóságnak elnöke volt, az újjáválasztott igazgatóságnak viszont még csak tagja sem lett, pozíciója tehát a végrehajtási feladatokra korlátozódott. Az alpolgármester a személyi változásokat firtató kérdésre azt a választ adta, hogy a holding esetében egyelőre az új igazgatóság felállítása a feladatuk. Miután ez megtörtént, az új vezetés segítségével igyekeznek mélyebben megismerni a helyzetet. Az alpolgármester elmondása szerint szeretnének világos, tiszta képet kapni, mielőtt bárhol, bármilyen személyi kérdésben döntenek.

Fegyelem vagy következetesség?

Rádonyi Lászlót, a Fidesz–KDNP frakcióvezetőjét is megkérdeztük a frakciófegyelemről, azaz arról, minek köszönhető, hogy a képviselőcsoport tagjai egyformán szavaztak, a beszámolók esetében hol mindenki a tartózkodás gombot, hol a nem gombot nyomta meg. Rádonyi szerint az ok egyszerű: hiányosak voltak a beszámolók, a képviselőkben megválaszolatlan kérdések maradtak. – Egyébként pedig lehet ugyan frakciófegyelemnek nevezni ezt, de inkább következetességről van szó – válaszolta a frakcióvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronba érkezik a Három Testőr

A Három Testőr darab zenéjét a Hungarian Musical Band játssza egy tizennyolc tagú tánc- és énekkar… Tovább olvasom