Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Eltűnnek a folyékonyhulladék-telepek

Sopron és térsége - Uniós támogatással elkezdődött a Florasca kft. kezelésében lévő soproni folyékonyhulladék-telep felszámolása. Az ártalmatlanítással várhatóan az év végéig végeznek.

Évek óta húzódik a soproni Florasca Környezetgazdálkodási Kft. egykori folyékonyhulladék-lerakóinak felszámolása. A cég önerőből nem tudta finanszírozni a rekultiváció költségeit. A kft. a közelmúltban az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében összesen 327 millió forintos támogatást nyert, a beruházás összes költsége 385 millió forint, az önrész pedig 57 millió forint.

– A soproni telep felszámolása a napokban kezdődött el, Peresztegen már a felénél tart a munka – mondta el a Kisalföldnek Fullajtár István, a kft. ügyvezető igazgatója. – Sopronban a folyékonyhulladék-lerakó telep 1982–1997-ig működött. Az évek során mintegy 600 ezer köbméternyi szennyvíz itt gyűlt össze. Az ártalmatlanítás várhatóan az év végig tart. Ezután öt évig tartó megfigyelési időszak következik, amely során a talajvízbe és a Gida patakba került káros anyag mennyiségét és terjedését figyelik.

Fullajtár István hozzátette, a cég jelenleg is végez lakossági és közüzemi szennyvízelszállítást, azaz szippantást. Az előírások szerint azt a folyékonyhulladék-lerakókban már nem lehet elhelyezni, a szennyvíztisztító telepeken kell megsemmisíteni. A cég, végső soron pedig a megrendelők helyzetét nehezíti, hogy a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. felemelte az átvételi árakat. A köbméterenkénti 580 forint helyett az új ár 1270 forint lett. Így azonban előfordulhat, hogy sokan nem tudják majd kifizetni a megemelt árakat, és a szennyvizet nem elszállítják, hanem tisztítatlanul a természetbe engedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi legyen az útipatikában?

Sopron - A vakációban nincs bosszantóbb annál, mikor egy családtag megbetegszik. A gyógyszertárban… Tovább olvasom