Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Eltűnik végre a szégyenfolt

A tervek szerint januárban kezdődik meg a soproni Hátsókapu 1. szám alatti kétemeletes épület felújítása.

A tervek szerint januárban kezdődik meg a soproni Hátsókapu 1. szám alatti kétemeletes épület felújítása. Így egy éven belül eltűnhet a szégyenfolt a belváros bejáratánál.

Hat éve tartó huzavona

Hat éve tartó tétlenség, tehetetlenség és huzavona után előrelépés történt a soproni Hátsókapu 1. szám alatti ingatlan esetében. Az új tulajdonos, a soproni GSA Multi Kft. – banki hitelből – előteremette a vételárat, valamint a felújítás 140 millió forintos költségét. Sőt, a tetőszerkezethez szükséges faanyagok és cserepek már meg is érkeztek, és eddig tizenöt konténernyi törmeléket szállítottak el a közel százéves, műemléki védettségű épületből. Már januárban megkezdődik a belső felújítás, a gépészeti rekonstrukció. A tetőszerkezet átépítése pedig tavasszal, így várhatóan jövő év végére el is készülnek a munkálatokkal.

Üzletek az utcaszinten

– Az épületet még tavaly adta el két osztrák magánszemély, a jogi helyzet tisztázására és az engedélyek beszerzésére csaknem egy évet kellett várni – mondta el a Kisalföldnek Grubich János, a tulajdonos nevében eljáró ingatlaniroda vezetője. – Az adásvételi szerződés megkötésekor megvételre fel kellett ajánlani az épületet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak. Erről a jogról ebben a hónapban mondtak le. Az építési és kiviteli terveket már beszereztük, igaz, jelenleg módosításra adtuk be az örökségvédelmi hivatalhoz. Az első elképzelések szerint a pincében borozót, a földszinten és az első emeleten irodákat, a másodikon és a tetőtérben pedig tíz lakást alakítottak volna ki. Ez úgy változott, hogy a pincében tárlóhelyiségek és a kazánház kap helyet. Az utcaszinten üzletek, a többi emeleten pedig lakások lesznek, összesen tizenöt. Az öt pluszlakás miatt kellett kérni a módosítást.

Két lakást már lekötöttek

Az épület sorsáról legutóbb közel egy évvel ezelőtt Szellemház a Hátsókapuban címmel számolt be a Kisalföld. A Hátsókapu 1. szám alatti épület immáron hat éve a város egyik szégyenfoltja. Ablakai betörtek, a bejáratot lelakatolták, egy időben hajléktalanok laktak itt, a parkettát felszedték, ami mozdítható volt, azt eladták. A mielőbbi helyreállítás már csak azért is fontos lenne, mert a belvárosba érkező turistákat lehangoló látvány fogadja. Azt, hogy végre valóban érdemi, azaz látványos előrelépés történik, erősítheti, hogy két lakást már előre lekötöttek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét szükség lesz a vízműre

Januárban megkezdődik a hegykői regionális vízmű térségében a még feltáratlan vízkészletek… Tovább olvasom