Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Eltérően ítélik meg a felújítás tervét

A Deák-tér ügyében Perkovátz Tamás nyílt levelet írt Sopron polgármesterének, Walter Dezsőnek.
Javában dolgoznak a kivitelezők a Deák tér felújításán, ugyanakkor a Deák Tér Fórum és Perkovátz Tamás szeretné elérni, hogy ne a jelenlegi elképzelés valósuljon meg. Ennek érdekében Perkovátz Tamás nyílt levelet adott a polgármesternek, amelyet a hétvégén minden háztartásba eljuttat.

– Mindannyian szeretnénk egy mindannyiunknak tetsző Deák teret. Egyetértek azzal, hogy a jelenlegi, illetve a korábbi állapotot meg kell szüntetni, és kell egy Sopronhoz méltó Deák tér – indokolta lépését Perkovátz Tamás. – Ezzel, úgy gondolom, mindenki egyetért. Viszont a jelenlegi terv, amit a legjobb szándékkal, a legjobb akarattal teremtett meg a város – egy példával élve –, olyan, mintha édesanyánk, édesapánk vagy a nagyszüleink fényképét eldobnánk mondjuk 100 ezer forint ígéretéért.

A város lakosságának végig kell gondolnia: szabad-e 100 ezer forintért kidobni az elődeink emlékét őrző fotókat. Hiszen a Deák tér ugyanazt jelenti a város közösségének, mint egy-egy családnak az elődök fotói. A tér is nagyszüleink emlékét őrzi. És ahogy az egyes embernél, ugyanúgy a közösségnél is megvannak ezek a jelképek. A családban ez fényképek formájában jelenik meg, egy közösség esetében pedig nagyobb jelképrendszerekben, szobrokban, emlékművekben, sőt, park formájában.

Ezért tartjuk mi rossznak a jelenlegi átalakítást, és kérjük a soproniakat, gondolják végig ennek a következményeit. A polgármester úr amikor találkoztunk, úgy fogalmazott, értsem már meg, a vonat elindult és robog. Nem lehet megállítani. Én a legnagyobb tisztelettel azt mondom, igen, sokkal nehezebb megállítani, de utána kell menni és meg lehet húzni a vészféket.

Arra kérem a soproniakat, ha kibírtunk tizenöt évet, akkor bírjunk ki még egy fél évet, mert nem szabad feladni azt, ami a miénk. Egy tál lencséért nem szabad feláldoznunk, ami Sopront Sopronná teszi. Nem szabad feladnunk azt, amit kaptunk édesanyánktól, édesapánktól.

Walter Dezső polgármester másképp látja az ügyet.
– A Deák tér felújításához egy érvényes pályázat alapján kezdtek hozzá a kivitelezők, de csak akkor, amikor minden engedély a rendelkezésünkre állt és ellenzőit minden jogorvoslati fórumon elutasították. A bírósági végzés szerint fellebbezésnek már nincs helye. A tervek – meggyőződésem – nagyon jók, de akadnak, akiknek nem tetszik. Ez felfogás kérdése, nekem sem tetszhet minden, de a demokrácia azt jelenti, ha a többség elfogadja, akkor a kisebbség tudomásul veszi. Így kellene ezt az ügyet látni. A tervek megfelelnek a hazai és az uniós előírásoknak, etikai normáknak.

Az, hogy egyes emberek kifogásolnak dolgokat, egyéni ízlés kérdése. Nekem az a véleményem, 2006-ban más alapon kell megközelíteni ezt a kérdést. Persze nem vitatom, hogy lehet nosztalgiázni, de a mai kornak lépést kell tartania a mai anyagokkal, a mai technikával, a mai szellemiséggel és a mai fiatalsággal. A teológia épülete 1929-ben impozánsan zárta le a teret, ma már ilyet nem tudunk építeni, mert más az építőmesteri világ. A Deák térért az elmúlt másfél évtizedben senki sem tett egy lépést sem. Most kicseréljük az összes közművet és rekonstruáljuk.

A tervben szereplő építmények, amelyek közösségi célokat szolgálnak, hozzátartoznak a XXI. század é pítészetéhez. A fiatal tervezők nemcsak kiváló szakemberek, de gondosan áttanulmányozták a tér történetét is. Mindent összevetve a jelenlegi városvezetés tudomásul veszi, hogy milyen hangok vannak, de demokrácia van. Mögöttük kétezer ember áll, mögöttünk pedig harmincezer, csak nem tüntetünk. Kérem, vegyék hát tudomásul a többség akaratát és így döntésünket is. A Deák tér szebb lesz, mint valaha, mindnyájunk örömére, megelégedésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatérés hatvan év után

Fertőrákos a kitelepítés során lakosainak kilencven százalékát, háromezer-ötszáz embert veszített el. Az akkor száműzöttek már több mint húsz éve rendszeresen segítik, támogatják a települést. A németországi Steinheimből nyolcvanöten érkeztek a szombati megemlékezésre. Évtizedek óta rendszeresen megtartják a „rákosi búcsút”, egyik évben itthon, a másikban Steinheimben, ahova egykor kerültek. Tovább olvasom