Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Eltérő vélemények a költségvetés tervezetéről

Eltérően vélekednek Sopron 2006-os költségvetési tervezetéről az önkormányzat frakciói. A pénzügyi bizottság már megtárgyalta a tervezetet, amelynek első körös tárgyalására ma kerül sor.
Sopron idei tervezett költségvetése 23,9 milliárd forint. Főbb elemeiről Hruby József alpolgármester a Kisalföld január 28-i számában adott tájékoztatást. Az alábbiakban a Polgári Összefogás, az SZDSZ és a Szövetség Sopronért Egyesület frakcióvezetői fejtik ki álláspontjukat.
– Erről a költségvetésről lesújtó az ellenzék véleménye – mondotta Havas András (Fidesz) a Polgári Összefogás nevében.

– A pénzügyi bizottság elnökeként is, csak ismételni tudom azt, amit az elmúlt évben is elmondtam: ez a tervezet nagyon sok mutatójában kampányköltségvetés. Ezt mutatják a számok. Központi kérdés a város hitelállománya, amely az év végére megduplázódik és eléri a 8 milliárd forintot. Drasztikusan nő a működési hiány, ugyanis több mint 1,2 milliárd forintra tervezik. Azt a működési hiányt, amelyet a városvezetés 123 millió forinton tartott 2005-ben.

Kóczán Zoltán az SZDSZ frakció nevében kifejtette, ez a költségvetés nem a „szívük csücske", de kényszerpályán mozog a városvezetés.
– Az elmúlt négy évben és az előző ciklusban sem hozták meg a város működését „karcsúsító" intézkedéseket – fogalmazott Kóczán Zoltán. – Az üzemeltetéshez kapott támogatások ugyanis nincsenek egyensúlyban a kiadásokkal, ezért jelentős a működési hiány. A fejlesztési hitelek növekedése önmagában nem jelent problémát, mert ezek ésszerű felhasználása a város javát szolgálja.

– Sopron legfontosabb rendelete a költségvetési, mert ez alapján dől el, miképp és hogyan működik a város 2006-ban – jelentette ki Forrás Béla, a Szövetség Sopronért Egyesület frakcióvezetője.
– Összehasonlítva a 2002-es költségvetést és a 2006-os tervezetet, kiderül, több mint tízszeresére, 6–8 milliárd forintra nő a város adósságállománya – hasonlította össze az adatokat a frakcióvezető. – Úgy látjuk, a városvezetésnek arra nincs koncepciója, hogyan lehetséges az adósság rendezése, pedig éppen ebben rejlik a politikusok felelőssége, annál is inkább, mert ősszel helyhatósági választások lesznek. Az emberek csak azt látják, hogy felújítják az utakat, körforgalmak épülnek, de ez nem klasszikus értelemben vett beruházás, mert nem térül meg, vagyis ebből nem lesz a városnak bevétele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert a kandallónál

Különleges program helyszíne lesz Valentin-napon a röjtökmuzsaji Szidónia kastélyszálloda: Koncert a… Tovább olvasom