Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Elszaporodtak a patkányok

Szinte naponta találni elpusztult patkányokat Sopronban a Jereván-lakótelep egyes tömbjeiben.
Szinte naponta találni elpusztult patkányokat a Jereván-lakótelep egyes tömbjeiben, ott, ahol a lakók csapdát helyeztettek ki a rágcsálók ellen. A városüzemeltetési kft. októberben az egész lakótelepet „patkánytalanítja".

Sopron nem tartozik a rágcsálókkal – patkányokkal, egerekkel – elárasztott városok közé, de az elmúlt hetekben több jelzés érkezett arról, hogy a Jereván-lakótelep lépcsőházaiban, alagsoraiban egyre gyakrabban tűnnek fel a nem éppen bizalomgerjesztő négylábúak.

Több házban irtanak

– Tavaly ősz óta több jereváni tömbből érkeznek folyamatosan a panaszok: patkányok jönnek-mennek a kukatárolókban, lépcsőházakban – mondta el Horváth Károly, a lakótelep több házának közös képviselője. – A Határőr, a Makó, a Lackner Kristóf és a Teleki Pál utcából a lakók több helyen már megrendelték a patkányirtást, de úgy gondolom, az egész csak akkor lenne célravezető, ha nem egy-egy házban, hanem az egész lakótelepen irtanának. Már próbáltam az önkormányzatnál közbenjárni, hogy végezzenek átfogó akciót, ám eddig nem válaszoltak. Így maradt a házankénti irtás, ami viszont önmagában értelmetlen. Ezek az állatok ugyanis vándorolnak épületről épületre, és egy idő után vissza is térnek. Már figyelmeztettem a lakókat, hogy forduljanak az önkormányzati képviselőjükhöz, hogy hamarabb megoldódjon a probléma.

Megrendelésre végzik

Kelemen Imre, a Soproni Városüzemeltetési Kft. igazgatója elmondta, a kft. a polgármesteri hivatal vagy a közös képviselő megrendelésére végez patkányirtást. Megtudtuk, a vízmű például rendszeresen kéri közreműködésüket a csatornahálózat megtisztításához, a vándorpatkányok egyik kedvenc búvóhelye ugyanis a város csatornarendszere.

A lakótelep is sorra kerül

– A lakótelepekre sajnos jellemző, hogy nagyobb számban jelennek meg a rágcsálók. Ahol több ember lakik, ott a hulladék is több, a patkányok pedig éppen emiatt bújnak elő – mondta el Gyuga Ottó, a városüzemeltetési iroda munkatársa. – Az önkormányzat évente fél-egy millió forint közötti összeget fordít az ellenük való küzdelemre. Legutóbb a belvárost mentesítettük a patkányoktól, ami közel hatszázezer forintba került. A Jereván-lakótelepre október elején kerül sor, ekkor többhetes intenzív irtást tartunk a közterületeken. Tény, vannak egyéb neuralgikus pontok a városban, mint például az Ikva és a Rák-patak, valamint az élelmiszerboltok, éttermek környéke. Azonban a tapasztalatok szerint a patkányokat véglegesen lehetetlen kiirtani, legfeljebb csökkenthető a számuk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tesztelik az oltóanyagot

Ma már „élesben” is vizsgázik a madárinfluenza elleni magyar oltóanyag. A külföldre… Tovább olvasom