Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Elszaporodó kisragadozók a Lövérekben

Sopronban, a Lövérek környékén igen elszaporodtak a nyestek; a háziállatok mellett madárfészkekben és gépkocsivezetékekben okoznak kárt.
A Lövérek éjszakai csendjét nagyra nőtt nyestek visítása veri fel. A menyétfélékhez tartozó állatok párzási időszakukat élik ezekben a hetekben. A fürge lábú kisragadozók nemcsak az utcákon cikáznak, hanem még a háztetőkön is kergetik társaikat.

Gyújtókábelekre fenik a fogukat

A Lövérekben lakók elmondása szerint a madarak fészkében jelentős a nyestek okozta pusztítás. Az állat összepiszkítja a gépkocsikat is, sőt, számos esetben befekszenek a motortérbe, s szétrágják a vezetékeket. A megkérdezett autószerelők szerint a nyestek főképpen a gyújtókábelekre fenik a fogukat. A tönkrement kábelek beszerzése és az autó megjavítása esetenként 5–10 ezer forintba kerül.
Egyes feltételezések szerint kevesebb nyest merészkedne a lakott területekre, ha nem lennének elhanyagolt, néptelen kúriák a környéken, amelyek kiváló búvóhelyet jelentenek a kisragadozóknak.
Sopron gyepmestere, Nagy Dénes a problémával kapcsolatban elmondta, nehéz a nyestek elleni védekezés. Egyrészt védett állatok, másrészt nincs is megfelelő eszköze arra, hogy befogja a gyorsjárású kisemlősöket.

Hétfőn napirendre tűzik

– Egy évvel ezelőtt is nagy gondot jelentett Sopronban a nyestek elszaporodása – említette Gergácz Gyula, a Soproni Városüzemeltetési Kft. főmérnöke. – Ezért tanulmányt készítettünk, mi módon lehetne a lakott övezetekből kitelepíteni a védett állatokat. A feladatra vadbefogásra specializálódott cégektől kértünk árajánlatot. A szakemberek a csapdák és a szükséges eszközök költségét közel másfél millió forintra becsülték, ehhez jönne még az üzemeltetés egyéb járulékos anyagi kihatása. Amikor az összeállított anyagot a városvezetés asztalára letettük, olyan szándék fogalmazódott meg a polgármesteri hivatal részéről, hogy a nyestinvázió elleni fellépést a város költségvetéséből fogják finanszírozni. Azóta viszont nem történt semmi.
Németh Zsanett, a polgármesteri hivatal koordinációs irodája vezetőjének tájékoztatása szerint a költségvetésben az önkormányzat igyekszik megteremteni a feltételeket a probléma orvoslására. A mielőbbi rendezés érdekében a legközelebbi vezetői értekezleten, hétfőn ismét napirendre tűzik a kérdést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs napirenden az integráció felbontása

A Nyugat-Magyarországi Egyetem vezetése nem foglalkozik a mosonmagyaróvári kar dékánjának lapunkban… Tovább olvasom