Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Elszállították a tüzérségi gránátot

Sopron - Mindössze hatvan méterre a házaktól és húsz méterre a sínektől 15 cemtiméter átmérőjű német repeszomboló gránátot találtak hétfőn reggel a Felsőbüki Nagy Pál utcában. A tűzszerészek délután kettőkor elszállították és megsemmisítették a gránátot.

Még mindig fenyeget a múlt

– Becsengettek a rendőrök és megkértek bennünket, egy rövid időre hagyjuk el a házat, mert a közelben valami bombát találtak, s nehogy baj legyen. Nem, egyáltalán nem ijedtem meg, biztosan minden rendben lesz! – mondta a legnagyobb nyugalommal hétfő délután egy órakor Babos Jenőné (77), aki 81 éves férjével, hóna alatt egy kempingszékkel indult a szomszéd utcába, kivárni, míg visszatérhetnek otthonukba.

A forgalmat is el kellett terelni egy időre.
A forgalmat is el kellett terelni egy időre.

A Felsőbüki Nagy Pál utcában a GYSEV megbízásából tereprendezést tartottak a földmunkagépekkel, amikor megtalálták a gránátot, amiről később kiderült, 15 centiméter átmérőjű német repeszromboló gránát. Azonnal értsítették a rendőrséget, s beindult az ilyenkor szokásos láncreakció. Rövid időn belül a helyszínen volt a rendőrség, a polgármesteri hivatal védelmi referense, a katasztrófavédelem munkatársa, a tűzoltóság – és a sajtó is.

A tűzszerészek Győr közelében dolgoztak hétfő reggel, így a szakemberek is rekordgyorsasággal értek Sopronba, ahol kora délután a biztonsági intézkedések megtétele után közelről is megvizsgálták a múltnak eddig föld alá temetett szomorú és veszélyes „emléktárgyát".

A tűzszerészek Győr közelében dolgoztak hétfő reggel, így a szakemberek is rekordgyorsasággal értek Sopronba.
A tűzszerészek Győr közelében dolgoztak hétfő reggel, így a szakemberek is rekordgyorsasággal értek Sopronba.

A gránát mindössze 60 méterre volt a házaktól, s mindegy 20 méterre a sínektől. A biztonság érdekében ezért a közeli hat családi házból kilenc ott lakót kértek meg a rendőrök, hogy hagyják el otthonaikat egy rövid időre. Lezárták az utcát és kivártak egy vonatszünetet, a tűzszerészek csak ezt követően vizsgálták meg a lövedéket.

– A gránát nem kilőtt állapotban került a földbe, talán egy háborús szerelvényről esett le annak idején. A tűzszerészjárőrök biztonsággal szállították el a helyszínről és semmisítették meg egy külterületi homokbányában – mondta el később dr. Horváth Tibor alezredes, a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljának parancsnokhelyettese.

A közelben lakóknak alig több mint egy fél órára kellett elhagynia otthonaikat, sem a járműforgalomban, sem a GYSEV közlekedésében nem okozott fennakadást a hétfő megtalált gránát.

Olvasóink írták

 • 3. Kiss Gyula 2008. június 02. 22:23
  „A rend kedvéért: a repeszeket nem /volt sosem/ szokás gránáttal rombolni. Szerencsésebb a nevén nevezni: repeszgránát. Ami persze rombolhat is.
  Amint pl. anyanyelvünket az ilyen pongyola fogalmazasu hiradas is ...”
 • 2. brrrr 2008. június 02. 16:22
  „ott lesz még pár darab! anno a vasút környékét jól megszórták”
 • 1. miracle 2008. június 02. 15:11
  „"Elszállították a tüzérségi gránátot találtak"
  Így járunk, ha a korábbi címet nem figyelmesen írjuk át...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Páneurópai Piknik: jövőre jubileum

Sopron - Jövőre ünnepli a világ a Páneurópai Piknik 20. évfordulóját. Hogy a jubileum tényleg a… Tovább olvasom