Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Elszabadultak az albérletárak

Egy év alatt 30–50 százalékkal megnőtt az albérletek ára a nyugati határszél városaiban.
Kiszorulnak az albérletekből, akik alacsony jövedelmük miatt nem saját tulajdonú otthonukban élnek. A tendencia okainak és következményeinek Sopronban jártunk utána.

Egy év alatt jelentősen megemelkedtek az albérletárak a nyugati határszélen. A drágulást a kereslet növekedése okozza, egyre többen költöznek a térségbe: Győrött az Audi fejlesztése, Mosonmagyaróváron és Sopronban az ausztriai lehetőségek vonzzák a betelepülőket.

Az albérlők számának növekedése miatt egyre inkább kiszorulnak a piacról azok, akik alacsony jövedelmük miatt nem tudták megteremteni az önálló otthont, vagy éppen az arra felvett hitelük miatt vesztették el azt.

– Mi is azok számát gyarapítjuk, akik egyszer már megteremtették a saját otthont, aztán a kölcsön miatt elveszítették. Tönkremegyek a félelemben, mert az albérlet nagyon sokba kerül és bizonytalan. Sosem tudhatom, mikor kell odébbállnunk. A tulajdonos eladhatja, árat emelhet, mindenképpen kiszolgáltatott helyzet ez – panaszolja Porga Piroska, aki felnőtt lányával és férjével él albérletben. Gyakori látogatója az önkormányzat szociális irodájának, érdeklődik, kérvényez, megpályáz egy-egy szociális bérlakást – eredménytelenül. Nem is nagyon bízhat abban, hogy a várostól kap megfizethető bérű lakást: ebből ugyanis évről évre kevesebbet tartanak nyilván.

Bár a városban 450 szociális alapon bérbe adott lakás van, csak az üresedés függvényében tudnak új pályázatokat kiírni. 2012-ben hét, tavaly pedig négy lakást lehetett szociális alapon megpályázni. Ezekre 145, illetve 81 jelentkezés érkezett, mindez azonban nem az igénylő családok számát jelenti, mivel voltak, akik több lakásra is pályáztak. Sokan eleve elesnek a lehetőségtől, hiszen a város komoly feltételeket szab: igazolt, de alacsony jövedelem mellett sem lehet az igénylőnek köztartozása, és persze soproni állandó lakosnak kell lennie. Az önkormányzatnál abban bíznak, hogy a kurucdombi fejlesztés, amelynek során negyven régi váltólakás XXI. századivá válhat, enyhít majd az igények szorításán.

Porga Piroskáék eladták lakásukat, mert nem bírták fizetni a hitel törlesztőrészleteit. Albérletbe kényszerültek, de az asszonynak álmatlan éjszakákat okoz az ezzel járó bizonytalanság.
Porga Piroskáék eladták lakásukat, mert nem bírták fizetni a hitel törlesztőrészleteit. Albérletbe kényszerültek, de az asszonynak álmatlan éjszakákat okoz az ezzel járó bizonytalanság.


A lakbérek 30–50 százalékkal nőttek – erősítette meg Pölösné Csanádi Györgyi is, egy ingatlanközvetítő és értékbecslő iroda vezetője. A panellakások most 60 ezernél kezdődnek, ha van egyedi mérőóra, havi kilencvenezerért is találni lakót. „Természetesen" ez csak a lakbér, a rezsit még e fölött kell fizetni. Egy kis nyaralót is ki lehet adni a város határában 110 ezerért, egy családi ház mondjuk az ágfalvi lakóparkban 250–280 ezer forintos havidíj plusz rezsiért lel ideiglenes lakóra. És nem is kell sokáig hirdetni, mert pillanatok alatt ki lehet adni manapság Sopronban és vonzáskörzetében az ingatlanokat. Sokan befektetési szándékkal épp azért vásárolnak felújításra szoruló lakásokat, hogy kicsit helyrepofozva albérlőknek adják tovább. Fülöp-Banyó Dóra például Vasváron él, de most Sopronban vásárol belvárosi ingatlant. A jövőjére gondol: rendbe hozatja az egyelőre erősen lelakott lakást, aztán albérlőknek szeretné kiadni.

Pölösné Csanádi Györgyi elmondta azt is, az alacsony jövedelműek albérletkeresését nehezíti az is, hogy ma már általánosan két-három havi kauciót is kérnek lakóiktól a tulajdonosok. Érdekes az albérletpiac fejlődéstörténete szempontjából, hogy ma már – a visszaélések és rossz tapasztalatok miatt – a legtöbben ügyvéd előtt kötnek szerződést a bérleményről és a feltételekről. Ezzel mindenki jól jár: az albérlők így szeretnék hosszú távra megoldani a lakhatásukat és meg- előzni a nem várt drágulást, a főbérlők pedig ingatlanjukat védik és előre gondoskodnak arról, hogy ha az élet úgy hozza, ki tudjanak lépni az üzleti kapcsolatból. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élménybeszámoló és kiállítás Peresztegen

Az egyesület szombaton este 6-kor a II. világháború hőseire, áldozataira emlékezik a peresztegi… Tovább olvasom