Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Elszabadultak a rakéták: szerencsére tudatosan

Fertő tó - Közös gyakorlatot tartott a burgenlandi és a soproni tűzoltóság tegnap az Ausztriai Meggyesen (Mörbisch). Rakéták szabadultak el, hajók ütköztek, égett a nádas -szerencsére nem a valóságban.

A beavatkozást megelőző szituáció: a mörbischi ünnepi játékok előkészítése során a tűzijáték telepítése közben baleset történik, melynek következtében idő előtt és ellenőrizetlenül beindulnak a rakéták, illetve a robbanótestek.
A robbanás következtében a munkát végző pirotechnikus megsérül, a vízbe esik, a tűz pedig átterjed a színpadot övező nádas területre. A tűz okozta erős füst miatt a nyílt vízen összeütközik a Drescher társaság egyik utasszállító hajója egy kis elektromos meghajtású csónakkal.

Az utasszállító hajó léket kap, szivárog belőle a gázolaj. A csónak pedig kormányozhatatlanná válik, majd a nyílt vízen elsüllyed, a
vezetője pedig eltűnik. Az utasszállító hajón lévő utasokat ki kell menekíteni.

A nádas tűz a változó szélviszonyok miatt gyorsan terjed, és a vízi szolgálat egymaga már nem tudja azt eloltani. Ezért támogatásukra a tartomány többi különleges szolgálata, valamint helikopterek, repülők és a soproni hivatásos tűzoltóság egységeinek mozgósítása is szükségessé válik.

A gyakorlat során két helikopter és két kisrepülő a levegőből oltotta a nádasban keletkezett tüzet. Közben a burgenlandi tartományi tűzoltóság vízi szolgálata megkezdte az olajgát telepítését, valamint a sérült hajóban lévő utasok kimentését. A búvárok pedig a csónak eltűnt vezetőjét keresték. A soproni tűzoltók egy gépjárműfecskendővel és egy hajóval vettek részt az akcióban. Feladatuk az volt, hogy a tűzoltás során támogassák a burgenlandi kollégáikat.

Az akcióban közel kétszáz tűzoltó - köztük heten Sopronból - vett részt.

Olvasóink írták

 • 4. Tapmancs 2009. május 11. 07:52
  „Ahol helikopterek meg repülők vesznek részt a gyakorlatban, sejthető hogy nem sok magyar kéz van a dologban.”
 • 3. comet 2009. május 10. 21:42
  „cikk híllyán itt. Bocsi...
  Nem segítettek a gyurcsány lányok (Kunéknak anno lenin fiúik voltak). Az 1600 aktivista nő Pécsre küldése nagy ökörség volt.
  A Gyurcsány féle galeri magára a baloldalra is súlyos csapást mért, egy olyan időszakban amikor a valódi baloldali értékekre ugyanolyan szükség lenne, mint a valódi piacgazdaság korrekt eleminek megerősítésére, a fékevesztett liberalizmus által szétdúlt ország rendjének helyreállításához.”
 • 2. egysoproni_ 2009. május 10. 17:37
  „Vajon a Concorde Speciális mentőcsport is ott volt? :-)”
 • 1. jocó123 2009. május 10. 16:18
  „A nagy "közös" gyakorlat. A közel 200 tűzoltóból mindösszesen 7 volt a magyar!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáklyákkal búcsúztak a végzősök Sopronban - galériával

Sopron - Adózva a hagyományoknak, idén is végigvonultak a Hűség városán égő fáklyával a kezükben a… Tovább olvasom