Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Első körben: Túl sok volt a Sopron Holding vesztesége?

A közgyűlés nem fogadta el a Sopron Holding Zrt. idei üzleti tervét. Információink szerint azért, mert túl sok lett volna a cég vesztesége.

A soproni képviselő-testület legutóbbi ülésén az egyik napirendi téma a Sopron Holding Zrt. 2011-es beszámolójának-, és az ez évi üzlet terv elfogadása volt. Az előbbire igennel szavaztak a képviselők, az utóbbira pedig nemmel. A közgyűlésen úgy tűnt, hogy a többi önkormányzati cégez hasonlóan a holding tervét is elfogadják. Az erről szóló vita közben Mágel Ágost (Fidesz) öt perc szünetet kért. Ezen rövid idő alatt születhetett meg a Fidesz frakción belül nemleges döntés.

Az biztos, az inkubátorházból kiköltözik a holding. Kérdés, mi lesz az ingatlan sorsa.
Az biztos, az inkubátorházból kiköltözik a holding. Kérdés, mi lesz az ingatlan sorsa.


Információnk szerint azért, mert mintegy 190 millió forint veszteséggel számoltak 2012-re a cégnél. Ez utóbbira, ha konkrét számok nélkül, Simon István alpolgármester is utalt. Mint azt felszólalásában elmondta: az önkormányzat gondos gazdálkodást vár el a cégeitől. Az is kívánatos lenne, ha a működése nem is nullszaldós, de legalább közelítsen ehhez. A szocialista ellenzék megjegyezte: jelen körülmények közepette nem tarthatók a számok.

91 millió forint mínusz a parkolásból?

Az eredeti, de el nem fogadott tervben az szerepel, hogy például a parkolásra 91 millió forinttal kevesebb pénzt ad a város. A száz százalékos tulajdonú önkormányzat a 2012. évi költségvetésében 340 millió forint bevételt tervezett 130 millió forint kiadás elismerése mellett. A holding számításai szerint a bevétel 316 millió, a kiadás pedig 221 millió forint körül várható. (A megadott összegek nettóban értendők).

A Sopron Holding szerint az önkormányzat elvárásai mellett a parkolási rendszer fenntartásának költségeit július 31-ig lehet fedezni. Ezt követően szükség lesz pénzpótlásra, vagy nem teljesülnek az összegek.

Az idei, most már első körös üzleti terv összeállításkor az is kiderült, túl azon, hogy a válság, a kötelező béremelés fedezése is rontja a mérleget, csökken az önkormányzati megrendelések állománya. A hiányzó összeget a holding a piacról nem tudja előteremteni. Ez érthető is, hiszen a cég azért jött létre, hogy egyebek mellett az önkormányzat vagyonát kezelje, működtesse a közszolgáltatásokat. S lássuk be, például útfelújítást többnyire a város rendel meg, hiszen magánkézben nem sok út van.

A társaság szerint kívánatos lenne, és a költségeit is jelentősen csökkentené, ha az önkormányzat megvásárolja tőlük a Fészek Ingatlanhasznosító Kft-t. Ezáltal a holding mentesül a 2012-re tervezett 99 millió forint, kötvénykibocsátásból eredő tőke- és kamatterhektől.

Elmegy a jól képzett munkaerő?

A holding idén is tovább folytatja a működésének racionalizálását. Igaz, ennek eredményei majd csak jövőre érződnek. 2012-re további ingatlanértékesítést is terveznek. Ide tartozik az innovációs központ mellett a Lehár Ferenc utcai, Újteleki utcai ingatlan is. Az, hogy a társaság leköltözik a Magyar utcába, 30 millió forintos plusz kiadással jár.

Mondhatni, a Sopron Holding ott spórol, ahol tud. A takarékosság már-már veszélyezteti a társaság működését. Ez nem is meglepő, hiszen a vezető beosztású alkalmazottak nem ritkán a versenyszférában magasabb fizetésért is el tudnánk helyezkedni. 2007-ben 32-en dolgoztak premizált munkakörben. Ez a szám idén 14-re olvadt. A terv meg is jegyzi: a csökkenő tendencia kedvezőtlenül befolyásolja a vezetők motivációját és veszélyezteti a kvalifikált munkaerő megtartását. 2012-ben nem tudják visszaállítani teljes mértékben béren kívüli juttatások összegét, csupán a minimális összegű étkezési utalvány marad meg.

Szigor a nem fizetőkkel szemben

A holding a saját költségeinek lefaragása mellett a bevételit is szeretné növelni. A kinnlevőség behajtása érdekében követelésbehajtó céggel is szerződést kötöttek. Szükség esetén a szolgáltatások (fizikai) felfüggesztésével is élnének. A polgármesteri hivatallal együttműködve az ingatlan bérleti díjjal tartozókkal szemben a lehető legszigorúbban járnának el. A tartozással rendelkező bérlők szerződését azonnal felmondhatják, valamint akinek tartozása van, nem utalnának ki például lakást.

Komornoki Lászlónak, a Sopron Holding Zrt. vezérigazgatójának tehát, most egy új üzleti tervet kell összeállítania. Ezt várhatóan a következő képviselő-testületi ülésen vitatják meg.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. sogorferenc 2012. május 08. 23:49
  „1x2=? köszönöm, szívesen cserélnék véleményt "élőben", minden jót kívánok SF”
 • 27. 1x2=? 2012. május 08. 17:51
  „Köszönöm szépen Ferikém!
  Te vagy az aki"Uttörö-házból a Lisztig" sokat TETTÉL! Köszi és JÓ EGÉSZSÉGET

  Kivánok!”
 • 26. mindigatutit 2012. május 08. 11:40
  „22-es
  cégekre gondoltam!több ,mint 200cég tartozott a holdinghoz.ha te kérsz,akkor oda is kimennek ,na persze nem ingyen”
 • 25. orchis 2012. május 08. 09:17
  „1. EZ a hazugság felsőfoka.
  2. Rosszul gazdálkodik, pazarol, nem vagy rossz minőségben végzi el a karbantartásokat, stb
  3. Olyan árakat szabnak meg, amilyent akarnak, mert monopolhelyzetben vannak. Mégis veszteséges?
  4. Parkolási rendszer fenntartási költsége? Ja persze, fizetni kell az ellenőröket. Felfestés? Igen. És hány helyen nincs is, mégis büntetik, aki odaáll? Hóeltakarítás? Sehol se.
  5. Parkolási díj drágább mint Bécsben, különösen, ha relatíve nézzük.
  5. egyetértek 15-tel, Szibériába kellene küldeni mindet.
  6. Viszont hiába is irkál itt bárki bármit, "azok" le se szarják.”
 • 24. sogorferenc 2012. május 07. 18:28
  „Kedves 1x2=?, már nincs nálam sem a staféta-bot, sem a bot, tettem a dolgomat, (jól-rosszul) de sohasem azzal keltem fel, hogy "na ma elrontom a munkámat, minuszra tervezem a ...azért élek, hogy bosszantsam embertársaimat..." konzervatív nevelést kaptam ezért mindig a szakemberhez fordultam: betegség esetén orvoshoz, gyerekeimnél a pedagógushoz, kenyér esetén a pékhez, cipő esetén a cipészhez!... nem panaszkodom, általában bejött!, mára pedig mindenki ért mindenhez...lehet, hogy nincs igazam, de : a zseni zseni, a buta buta, de a legnagyobb gondot a félművelt okozza!”
 • 23. bali00004 2012. május 07. 17:58
  „hamar lekapták a Smici Pali elszámoltatásáról a cikket a honlapról!:-))) nem tetszettek a hozzászólások, gondolom.:-) bravó!!”
 • 22. fulopke 2012. május 07. 13:25
  „Mikor volt rágcsáló irtás pl Makó utcában? Tele van a környék patkányokkal. Kutya futtató halom sz.r.s zacskó kb két hete. De gondolom ez is a kutyások hibája. Ja persze nincsen ember.”
 • 21. mindigatutit 2012. május 07. 12:04
  „kérdezzük meg a holdingot ,hogy a rágácslóírtást miért külsős "haver(ok)" csinálják januártól?ja,hogy az jó buli volt,így már érthető.”
 • 20. Kukac40 2012. május 06. 17:52
  „Lehet én értettem félre, de mi kerül a parkolásba havi 18,4 millába? Tény, hogy vannak költségek, de ezeket fedeznie kell a parkolási díjnak. Ha ez nem így van, akkor nagyon nagy baj van. Ez a költség irreálisan magas.”
 • 19. Figyelő2012 2012. május 06. 12:41
  „Tisztelt Hehe08!

  Valóban vannak pontatlanságok amit írtam.
  Tény, hogy egy egészségügyi intézmény nem lehet nyereséges Ön magában!
  Ha a társadalom összes hatását nézem, akkor már igen, de ezt tudjuk, hogy így nem lehet mérni.
  Magyarországon egy órási hiba, és tévhit, hogy a válságot, vagy a gondokat, úgy kell kezelni, hogy az alkalmazottakon kell takarékoskodni, bért csökkenteni, vagy éppen embereket kirúgni.
  Ha gond van, abban a pillanatban ezek az elsők amihez nyúlnak.
  Na és persze tényleg, nem azt nézik meg, hogy a rendszerben máshol keresnek, olyan forrásokat ahol meglehet spórolni.
  A válságot, a bajt ezzel mélyítik el.
  Hiszen ha emberek kerülnek az utcára, és nem fizetik meg őket, akkor egyértelműen kevesebbet költenek.
  Ha nem költenek annyit, esik a belső fogyasztás.
  Ha esik a belső fogyasztás, akkor pedig zsugorodik a gazdaság, és egyre több minden gazdasági résztvevőnek rosszabbul megy!

  Ez a kormány ezt csinálja, megszorít, közben elmélyíti a válságot, és egyre több piaci szereplőt a csőd szélére sodor.
  Majd ahogyan mindenki rosszul teljesít, vagy éppen lecsődöl.
  Úgy keletkeznek az újabb lyukak a költségvetésben, amit újból és újból be kell tömködni.
  Az áldozatok pedig egyre nagyobbak!!!!”
 • 18. Demalgon 2012. május 06. 12:24
  „Amúgy meg tény, hogy küldik el a jó szakembereket, a hülyébbje ott marad. Nem beszélve arról, hogy ha az ember lát újabb és újabb álláshirdetéseket felkötheti a gatyáját, hogy vagy átverik, vagy csak 1-2 hónapra emelik ki a munkanélküliek közül, utána visszalökik ugyanoda.”
 • 17. 1x2=? 2012. május 06. 10:00
  „Elnézét "bot"”
 • 16. 1x2=? 2012. május 06. 09:36
  „11
  14
  Ferikém Nálad a "Staféta-bot"!”
 • 15. molten13 2012. május 06. 08:19
  „Nálunk minden vesztességes, amit az önkormányzat "irányít". Ha nem megy tessék átmenni a szomszédos Auszriába tanulmányútra. A parkolás nem drágább mint nálunk, a tömegközlekedés bérarányosan sokkal olcsóbb. A parkolókat, a közúti jelzéseket felfestik, nem úgy mint Sopronban. Adót jóval többet fizetünk a városnak, mégsem jut semmire. Ennek vajon mi az oka? Lehet, hogy a hozzá nem értés? Vagy az elmúltnyócév-amiből 6 a jelenlegieké?
  Megint csak ismételni tudom magamat: pereskedésre mindíg jut bőven - százmilliós nagyságrendben - ami tuti bukás.
  A megoldás: egy jó nagy seprű, meg egy vízum Szibériába. (munkatábor, kőbánya)”
 • 14. sogorferenc 2012. május 06. 00:46
  „Kedves Hehe08! Nem tudom, hogy a 08 mit jelent,de ha a szakmai multam, nem az volna ami, én is a betűknek megfelelő tartalmú jeligét választanék! Ugyanakkor dolgoztam rovat gazdálkodásos majd közhasznú társaságban is, de mindig állami/önkormányzati irányítás alatt! Nekem nem kell bemutatni a vezető-vezetett kapcsolatát, s ezen belül az értő vezető szerepét! És az egyre elhatalmasodó hatalmi arroganciát! Nem védem egyik önkormányzati intézményt sem, de ha kivonom az anyagi támogatást akkor ez les az eredmény pl. lehet szidni a Holdingot a tisztaság, utak állapota... miatt, vagy a Volánt a tömegközledés miatt, vagy a Pro Kultúrát...de tessék szíves megkérdezni/megnézni, hogy mennyivel csökkentette a fenntartó a feladatokra korábban adott összegeket... Ha jól tudom, akkor a Volán felé az önko a tartozását 2013-végéig 7 részletben adja meg!?, kérhetem én a kommunális adó megfizetésének másfélévre való elhalasztását?, Az ország tönkremenetele sok egyéb mellett a körkörös tartozások miatt van! A képviselőséggel kapcsolatban ma már semmi sem lehetetlen,
  tessék megszervezni, a választók( eddigi nemszavazók) többmint fele várja az "újszülötteket"!”
 • 13. hehe08 2012. május 05. 23:04
  „Kedves Sógor Ferenc!
  Azért azzal Ön is tisztában van, hogy a költségvetési gazdálkodás egy nagy lufi, és általában teljesen valótlan....
  Nézzük a lényegét egyszerűsítve:
  eltervezem, hogy mennyi bevételem lesz.... aztán összeírom a kiadásaimat, a különbséget nézegetve rájövök, hogy kevés a bevétel, így hozzáírok még valamennyit....
  A gyakorlatban ez pl Sopronban olyasmit is jelent, hogy az iskola bevételi oldalon köteles szerepeltetni a tanulók ösztöndíját, de a kiadásira már valamiért nem került fel, pedig az nem az iskola bevétele, csak átfolyik rajta.... így aztán marad a dologi kiadásra egy olyan pénz ami nincs is, de ez persze majd csak év közben lesz probléma, addig jó a terv.....
  Kicsit olyan ez mint a Hofi vicce, hogy mennyit fialt a malac.... gondolom sokan emlékszünk rá..... a papír mindent elbír.
  Én vállalnék képviselőséget, de csak akkor, ha az elmúlt évek garnitúráiból senkit nem engednének vissza a helyére....”
 • 12. ÁrtatlanBárányka 2012. május 05. 22:13
  „Én az egész színjátékot nem értem. Minek a tanácskozás, meg az üzleti terv???? Ez olyan, mintha az egyszemélyes kft-ben taggyűlést tartanék.
  Ez is a városé, az is a városé. Ha a Holding veszteséges, az nem (elsősorban) a Holding hibája. Nem a vezetők bérezése a probléma, hanem a vezetési képességeik. A parkolás még az ő számításuk szerint is gyenge 100 millió plusz. Mondjuk a 220 millió költség összetevőit azért szívesen átnézném, mert nagyjából 5 évente festenek újra parkolójeleket, annak a pár szerencsétlen őrnek a bére, meg az automaták fenntartása aligha kerül ennyibe.
  Továbbá, kár mosogatnia magát az önkorinak, ők a hibásak, nem a Holding, mert igazából az önkormányzat KÖZSZOLGÁLTAT, utcaseprés, hóeltakarítás, útfenntartás, mindezeket a mi adónkból fizetik, tehát az, hogy a Holdingra ráverik, hogy veszteséges, azért ez gáz. Az nem veszteség, hanem a KÖZSZOLGÁLTATÁS ÉRTÉKE A MI BESZEDETT ADÓNKBÓL. És még folytathatnám. Igazi FIdeszes hozzáállás. Mindenki hibás, csak a vezetés nem....”
 • 11. sogorferenc 2012. május 05. 21:46
  „Irásait olvasva, (7.Figyelő ) bizonyára rendkivül sok üzleti tervet készített és vitt "győzelemre" Azokat pedig különösen nagy izgalommal/örömmel olvasnám amelyeket az elmúlt húsz év kiváló, nagy tudású önkormányzati bizottságai előtt védett meg, majd a mai bizalommal/megbizhatósággal teljes Magyarországon megvalósított!!?
  Általában kérdezem, mert érdekelne: miért azok osztják az észt -- név nélküli irásaikban-- akik mindenhez értenek, mindenről van kritikai véleményünk, persze tenni keveset tesznek? Ha ennyire, ragyogóak miért nem jelöltetik magukat képviselőnek (négyévente van erre lehetőség!) vagy pályáznak intézmények élére?!”
 • 10. soproni 2012. május 05. 20:57
  „5. orion1! Legyél nagyon büszke magadra és az"értelmes" hozzászólásodra!”
 • 9. himbi 2012. május 05. 19:10
  „7.Figyelő2012!
  Úgy gondolom, hogy nem vagyok abban biztos, hogy iagazad van annak tekintetében, hogy ha veszteséges egy állami cég/intézmény akkor annak meg kellene szűnnie. Szerintem nagyon nem mindegy, hogy mekkora a veszteség és mióta veszteséges az adott cég és ezért ki a felelős! Amíg emberek kerülnek utcára pénzhiány miatt addig szerintem lehetne csökkenteni a vezetők bérét és egyéb juttatásait. Céges telefon és gépkocsi tekintetében pedig szintén km és forgalomcsökkentést kellene eszközölni az email és a számítógép világában! Internet pl manapság szerintem minden állami és önkormányzati intézményben van. A telefonolását ezen intézmények között meg lehetne oldani pl egy Skype program segítségével amit pl. egyik másik nagyobb cégek is alkalmaznak egymás kzötti kommunikációra tudomásom szerint. Ugyanakkor egy egészségügyi intézmény szerintem nem lehet nagyon nyereséges összességében sem Magyarországon sem a világ más országában. Ugye nem gondolod azt, hogy akkor ezen intézményeket is be kellene zárni!?”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az új nyomdát Sopronban

Átadták a Palatia Nyomda és Kereskedelmi Kft. új, speciális kötészeti technológiával felszerelt… Tovább olvasom