Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Első határon átnyúló golfpálya épülhet Harkánál

Egy terv szerint határon átnyúló, 18 lyukú golfpálya épülne meg Harka, Kópháza, és az ausztriai Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) településeken.

70 hektáron 18 lyukas határon átnyúló golfpálya létrehozását tervezi a "Golfclub Blaufrankischland" nevű, borászokat és egy vállalkozást tömörítő burgenlandi szervezet.

Manfred Kölly, Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) polgármestere támogatja az egyedülálló projektet.

- Jó minden olyan elképzelés, amiből prosperál a település. A részletek kidolgozása jelenleg is folyamatban van, de a finanszírozási és környezeti megvalósulási tervek rövidesen elkészülnek - nyilatkozta a településvezető az ausztriai Kuriernak.

A tervek szerint, az osztrák település tulajdonában lévő egykori határátkelő-épület lesz a klubház. Egy 140 férőhelyes ifjúsági szállás létrehozását is fontolgatják.

A polgármester azzal számol, hogy a golfpálya-építés mintegy 3 millió euróba kerül.

A projekt mögött a Golfclub Blaufränkischland nevű szervezet áll. Elnöke Markus Wieder, aki egyelőre nem kíván részletekbe menően nyilatkozni. "Még a kezdeti stádiumban vagyunk" - mondta a 42 éves szerelő, aki maga is aktív golfjátékos.

Arra, hogy kollégáival, köztük ismert burgenlandi borászokkal együtt miért vág bele golfpálya-építésbe, ezt válaszolja: "Ez egy gyönyörű környezet, a közelben fürdők is találhatók, de hiányzik a "mágnes", ami még több idegent vonzana. Ha megvalósul a projekt, ez lesz a világon az első határon átnyúló golfpálya.

A költségekről az ötletgazda nem kívánt részleteket elárulni, mint mondta, még nem eldöntött, hogy bérlik vagy felvásárolják a területeket. Ez a tulajdonosokkal való megegyezésen múlik.

A tervek szerint a golfpálya fele Harkán, egy kis része Kópházán, a többi pedig Sopronkeresztúron lenne.

Mint azt Grubits Ferenc kópházi polgármester portálunknak elmondta, a határátkelő magyar oldalán lévő épületek nem részei a projektnek. A jövőben, esetleg kiszolgáló helyiségeket lehet itt kialakítani, de ez egy további, távlati terv.

- A harkai önkormányzat már megadta az elvi hozzájárulást, azzal a feltétellel, hogy bennünket ne érjen hátrány - közölte megkeresésünkre Szabó Károly, a település polgármestere. - Az előkészületek azon fázisánál tartunk, ahol meg kell egyeznie a beruházónak a magyar föld-, illetve telektulajdonosokkal. Bérbe adják, vagy értékesítik a területüket. Ezt követően alakul ki a pálya tényleges területe, határvonala.

Szabó Károly hangsúlyozta, a golfpálya megépítése egy olyan terv, amelyet meg is lehet valósítani. Ezáltal a településükön is fellendülhet a turizmus, illetve az egyéb szolgáltatások révén munkahelyek is létrejöhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorshajtók célkeresztben: 100 km/h felett lakott területen - fotók

Áprilisi TOP 11 gyorshajtó cikkünkben. Több tízezres közigazgatási bírságra számíthatnak. Tovább olvasom