Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Előtérbe kerül a gépi szüret

Sopron - A bonyolult adminisztráció miatt egyre nehezebb szüretelő brigádokat találni. A Soproni borvidék negyedén ma már géppel szüretelnek. Ha egyszerűbbé tennék a szabályozást, többen is dolgozhatnának a mezőgazdaságban.
A szőlősgazdák, borászatok, felvásárlók már készülnek a szüreti nagyüzemre. A tavalyi bort lepalackozták, tisztítják a hordókat, javítják a berendezéseket. Sopron környéken a kékfrankos szürete egy hónapon belül megkezdődik, de a felvásárlási árakkal kapcsolatban még sok a bizonytalanság. Az előttünk álló hetek időjárásától nagyban függ a szőlő mennyisége és az újbor minősége. Az azonban bizonyos, hogy például kékfrankos esetében a tavalyi kilogrammonkénti kilencven forint helyett idén kevesebbet kapnak a gazdák, 45–70 forint között alakulhat a felvásárlási ár.

Az óbor lepalackozva, a hordók kitisztítva. A fehér szőlőt már szedik, egy hónap múlva elkezdődik a kékfrankos szürete is. Fotó: Magasi
Az óbor lepalackozva, a hordók kitisztítva. A fehér szőlőt már szedik, egy hónap múlva elkezdődik a kékfrankos szürete is. Fotó: Magasi

A termelők már most elkezdték szervezni a szüretelőbrigádokat. S ezen a ponton újabb nehézségekbe ütköznek. A legálisan foglalkoztatott és bejelentett alkalmazottaknak ki kell váltaniuk az úgynevezett Kék Könyvet, s az ezzel járó bonyolult adminisztráció sokakat elriaszt az idénymunkától. A gazdáknak más lehetőség híján marad a gépi szüret, amivel viszont nehezebb ugyanazt a minőséget elérni. Ezzel szemben Ausztriában felismerték ennek a munkának a fontosságát, ezért ezen a területen könnyebb munkavállalási engedélyhez jutni, mint például a vendéglátásban. Az órabér nyugati szomszédunknál is évek óta stagnál – ott a szlovák munkavállalók megjelenése nyomta le a fizetéseket –, de még így is duplája a magyarországinak. Míg nálunk egy óráért bruttó 500–600 forintot fizetnek, Ausztriában 3,5–5 eurót (840–1200 forint).


Magyar Dezső, a Sop-Vin Kft. igazgatója elmondta, a szürettel nem éri meg kockáztatni, mert egy munkaügyi ellenőrzés során a bírság több százezer forint is lehet. A munkavállaló mellett a gazdákat is megbüntetik. Ráadásul a törvény szerint csupán a közvetlen családtagok dolgozhatnak bejelentés nélkül, az ismerősök, barátok már nem. Így számukra sem maradt más választás, mint hogy az egybefüggő, nagy területeken géppel szüreteljenek.

Molnár Tibor hegyközségi elnök szerint a jelenlegi vidékpolitika nem segíti a gazdákat. Ha egyszerűbbé tennék a szabályozást, többen is dolgozhatnának a mezőgazdaságban. A szüret így sokak számára biztos bevételt jelenthetne és a szociális gondokat is enyhítené.


– A gépi szüret is lehet versenyképes, és a technológia betartásával a géppel betakarított szőlőből is lehet aranyérmes bort készíteni – fogalmazott a harkai Mikó Attila, aki a Soproni borvidéken egyedüliként vállal gépi bérmunkát. – Eddig mintegy százharminc hektárra van lekötésem, ehhez várhatóan ötven még hozzájön. Be kell látni, a fiatalok közül egyre kevesebben dolgoznak a mezőgazdaságban, a középgeneráció pedig lassan kiöregszik. Így más lehetőség híján a borvidéken a nagyobb gazdaságok közül jó páran már most is géppel szüretelnek.

Olvasóink írták

 • 10. /joco1 2008. augusztus 28. 17:22
  „"szüretelőgépes" tudod az egyre kevesebb osztrák "szüretelögéphez".:én ahol korábban dolgoztam kb. annyit szüretel le a gazda géppel mint az itt "egyedüli" magyar szüretelögép tulajdonosaként jelzett gazdának tervezett lekötésének 70%-a .Pedig ö csak az egyik-söt nem is a legtöbb hektárral rendelkezö -sz.gazda”
 • 9. /joco1 2008. augusztus 28. 15:36
  „8-as én a láttotak alapján irtam a "gépröl".Tuidod ezt mondták korábban az elektromosmetszö gépről is.”
 • 8. Szüretelőgépes 2008. augusztus 28. 11:50
  „Kicsit vitatkoznék!

  Ausztriában nem , hogy egyre több, hanem inkább egyre kevesebb szüretelő gép van. Az lehet, hogy gyorsabb, de minőségben meg sem közelíti az elfogadhatót! Ami rajta van azt leszedi. Persze akinek nem a minőség a cél, annak megfelelő. A kulturában is kárt tesz. Ha valaki látott már szüretelő gépet, az tudja milyen elven működik. A gazdán kívűl " semminek" nem tesz jót. Nem beszélve, hogy a bogyót is roncsolja, ami megint viszavezethető a minőségre.

  De hát a szükség nagy úr!

  Jó termést kívánok minden borásznak!”
 • 7. FREDDY/S 2008. augusztus 28. 04:56
  „Ha nem lesz leszüretelve, nem lesz bevétel, nem lesz áfabevétel, valakiknek azért felkopik az álluk, nemde...”
 • 6. miracle 2008. augusztus 27. 16:16
  „Hát ez tényleg minden képzeletet felülmúl. Ezek szerint egy kb. 20 éve együtt szüretelő baráti társaságot meg lehet büntetni, ha nincs kék könyv, meg miegymás, közben pedig a 100 milliók kifolynak a kormány kezéből. Mikor takarodik végre el ez a tróger, semmiravaló banda?”
 • 5. énbácsi 2008. augusztus 27. 15:45
  „Az még csak hagyján, hogy adót kell fizetni barát, sógor, após után, de rá is kell beszélni őket - amellett, hogy szívességet tesznek a gazdának - hogy ballagjanak el kiváltani a kék könyvecskét...

  !!Röhej!!”
 • 4. mindigatutit 2008. augusztus 27. 14:10
  „sajnos ez van.az a baj,hogy mindig a kicsik baxogatása megy fenn meg sípolják a milliárdokat!elég volt,húzzanak a francba”
 • 3. kendermagos 2008. augusztus 27. 13:49
  „ki fog akkor szüretelni? A szüretelő barátok után is adót kell fizetni? a reggeli pálinka, meg a pogácsa után meg tb járulékot kell fizetni, mint természetbeni juttatás után? életszerű elképzelés.”
 • 2. FREDDY/S 2008. augusztus 27. 06:06
  „Egyszerűbb és hasznosabb lesz, ha a munkaügyi ellenőrök szüretelnek, nemde...”
 • 1. /joco1 2008. augusztus 27. 05:49
  „Ausztriában nem egyretöbb a gépi szüret, hanem már nagyon sok. A korábbi szüreti foglalkoztatottaknak kb negyede ha "kell" az osztráknak, sajnos.Egy példa.: ott ahol korábban-mig nyugdijasként dolgozhattam- 16-18 ember szüretelt kb.4 hétig, most a gépet az osztrák "vezeti" és pluszba csak egy traktors kell.Lécskázni pedig a család/rokonság fog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életet menthet a korai felismerés

Sopron - Közhely, de igaz, az egészségnél aligha van fontosabb kincsünk. Megőrzésének egyik módja,… Tovább olvasom