Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Először ötezer köbméter földet termelnek ki

A soproni Petőfi téri mélygarázs építkezése során a közműkiváltások miatt át kellett ütemezni a földmunkákat. A tervek szerint év végéig végeznek a mélyalapozással, utána következik a szerkezetépítés.
Sopronban a Petőfi téri mélygarázs létesítésénél az elmúlt napokban nagy volt a csend – tájékoztatták többen is szerkesztőségünket. „Mikor készüljön ez a mélygarázs, ha nem a nyári hónapokban?" „Miközben teljesen felfordították a város közlekedési rendjét, mire várnak a kivitelezők? A téli hónapokra, a nagy hóra, amikor repkednek majd a mínuszok?" – hangzottak az indulatteli kérdések.

Reggelente csend volt

– Az igaz, hogy a mélygarázzsal összefüggő közműkiváltásokon gyakran még szombaton is dolgoztak a szakemberek, a mixerautó pedig az esti órákban is hordta a betont, de az elmúlt napokban nemigen lehetett mozgást látni a téren. Nem tudom, mi lehetett a gond – mondta Kántor Tibor, az egyik Petőfi téri cég alkalmazottja.

– Az ablakom a Petőfi térre nyílik, így mindig hallom, mikor kezdenek munkához – mutat a térre Németh Gabriella felszolgáló. – Általában hatkor-hétkor már építkezések zaja hallatszik, viszont az elmúlt néhány napban csend volt reggelente.

A munkák nem szüneteltek

– Minden látszat ellenére, a mélygarázzsal összefüggő kivitelezési munkák egy percre sem szüneteltek – fogalmazott Ács Imre építésvezető. – A közműkiváltások engedélyeztetése és kivitelezése elhúzódott, miképpen az is előfordult, hogy több szakaszon a vezetékek nem ott húzódtak, ahol a közműtérkép szerint lenniük kellett volna. Az is nehezítette a dolgunkat, hogy a mélygarázsi építkezések miatt a gázvezeték védelmét szolgálóan egy komoly alépítmény, vasbeton szerkezet létesítésére volt szükség. Mindez a Petőfi tér földmunkáinak átütemezéséhez vezetett, ugyanakkor a hét közepétől már újra exkavátorok és teherautók vették birtokba a teret. Az első ütemben két és fél méter mélyre ásunk le. Ezzel a munkával két héten belül végzünk. A kitermelt föld – mintegy ötezer köbméter – a szeméttelepen rekultivációs célokat fog szolgálni.

Év végéig mélyalapoznak

Ács Imre építésvezető elmondta: ezt követően fognak a mélyalapozáshoz. Résfalas technológiával határolják el a mélygarázs tényleges munkaterületét, több mint kétezer négyzetmétert, majd tizennégy méteres mélységig vájnak üreget a földbe. A tervek szerint ez december végéig megtörténik, hogy utána a szerkezetépítéshez kezdjenek a kivitelezők. A mélygarázs elkészülte és a térrendezés befejezése jövő nyárra várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 ezer hallgatót oktatnak

– A NYME háromezer új hallgatóval, összesen 14 ezer egyetemista oktatásával kezdi meg a 2006– 2007-es tanévet, amely teljesen új rendszerben indul – mondta dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora. – Ettől az évtől kezdődően vezetik be hazánkban az úgynevezett lineáris, kétciklusú képzést, amely hároméves alapképzésből, majd kétéves mesterképzésből áll. Tovább olvasom