Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Élőhely-rehabilitációs program a Fertő vidékén és a Hanságban

Az Európai Unió és a magyar állam 368 millió forintos támogatásával komplex élőhely-rehabilitációs programot hajt végre a Hanságban és a Fertő vidékén a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága.

A program három eleme: a denevérek telelőhelyének biztosítása, a soproni hegyekben a források környezetének megújítása és a Fertő-tó menti kétéltűek védelmét szolgáló beruházás már megvalósult - mondta Pellinger Attila, a nemzeti park igazgatósága osztályvezetője az MTI-nek hétfőn.

Még dolgoznak a negyedik elem, a Dél-Hanság, más néven Osli-Hany egykori vizes élőhelyeinek visszaállításán, amelyek a Hanság lecsapolását követően száradtak ki. Ez a munka több mint 570 hektárt érint. A legmélyebb helyek nyílt vízi borítást kapnak, így kialakul az a környezet, ahova visszatelepülhetnek a Hanság egykori élővilágának veszélyeztetett fajai.

A program keretében a Fertő menti békák számára több mint egy kilométer hosszan terelőfalakat építettek a kétéltűek élőhelyeit keresztbe vágó Fertő-parti út szélén, az út alatt pedig úgynevezett békaalagutakat létesítettek. Az út az erdő és a tó között fut, a békák az erdei avarban telelnek, és tavasszal szaporodási helyükre, a tópartra vonulnak. A terelőfalakkal érik el, hogy ne az úttesten igyekezzenek a tó irányába, majd ősszel visszafelé.

A denevérek számára az egykor óvóhelynek szánt brennbergi bányavágatot tették biztonságosabbá , amely kedvező telelő- és szaporodóhelyet nyújt számukra. A projekt keretében végeztek a soproni hegyekben magára hagyott források környezetének felújításával is. Ezek a források táplálják a hegyvidék árkaiban lévő tiszta vizű vízfolyásokat, amelyek számos védett állatfajnak nyújtanak élőhelyet.

A beruházás elsősorban természetvédelmi célokat szolgál, azonban hozadékából a természetjárók is részesednek - mondta Pellinger Attila.


Olvasóink írták

  • 1. sopron32+1 2011. október 12. 07:28
    „Jó a természetvédelem, de ami pénzt a békákra költenek, lehetne valami értelmes dologra is felhasználni. Sokszor hallom, hogy a Fertö tó parti kis falvakban panaszkodnak az emberek, hogy nem lehet lépni a sok békától az udvarukon. Na most ha ennyi van akkor nem kéne annyira védeni. Már lassan jelzölámpa, gyalogátkelöhely lesz az emlitett szakaszon a bákáknak.
    A szegényeket meg miért nem védik? Sokan éheznek az országban! Hülye egy felfogás ez a magyar. Csak hogy az unióban jól nézzenek ki, baromságokra költenek.
    A fertöt meg be kéne tömni, ahogy a neve is mondja fertö, kosz. Undorító, máig sem értem hogy lehet abban fürödni.
    Kéne ide egy jó nagy meteorit, hogy betöltse.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: mi vagyunk a Fidesz egyetlen soproni alternatívája

A vasárnapi választás eredménye azt bizonyítja, hogy a szocialista párt a Fidesz egyetlen alternatívája a városban - mondta Kalmár István, az MSZP helyi elnöke.
Tovább olvasom