Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Elnémult a Sopron Rádió

Végleg elnémult a Sopronban és környékén a 94,1 megahertzes frekvencián fogható Rádió Sopron. Az ok: a stúdiónak több mint egy éve nem volt műsorszórási engedélye, a hírközlési hivatal pedig lépett.
Tegnap hajnaltól már csak sistergés hallható a 94,1 megahertzes frekvencián. Közel tizenkét éves működés után befejezte tevékenységét a Sopron Rádió, amelynek adása már csak az interneten fogható. A földi sugárzást megszüntették, igaz, nem önszántukból, a Nemzeti Hírközlési Hivatal némíttatta el az adót. A frekvencia egyébként várhatóan szeptemberig néma marad.

Működési engedély nélkül

– A Sopron Rádió adóberendezésére azért került pecsét, mert a rádiónak immáron több mint egy éve, tavaly május óta nincs működési engedélye – nyilatkozta a Kisalföldnek Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője. – Azért húzódott el ilyen sokáig az ügy, mert az több fellebbezést is megjárt. A frekvencia szűkös kincs, amivel nem lehet felelőtlenül bánni. Addig nem lesz rádióadás a 94,1 megahertzen, amíg az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT) nem dönti el, hogy ki kapja meg a műsorszórási jogot. A hatóságunk egyébként újabb lépést nem kezdeményez a rádió ellen.

Rózsás József, a Sopron Rádió vezetője tudomásul vette a döntést, de kijelentette: az ügy még nem lefutott, ugyanis bírósági keresetet adtak be az ORTT ellen. – Egyelőre nem tudjuk, hogy a nálunk dolgozó kollégáknak tudunk-e munkát biztosítani – egészítette ki a stúdióvezető. – Azonnal tárgyalást kezdeményeztünk a hirdetőinkkel, hogy rendezzük az újonnan kialakult helyzetet. A megismételt pályázatra természetesen mi is jelentkeztünk, és várjuk a testület döntését.

Döntés szeptemberben

A tényekhez tartozik, hogy a 94,1 MHz-es frekvenciára kiírt tízéves koncessziós pályázat két éve járt le. Az ORTT azóta nem hirdetett győztest. Jelenleg is folyamatban van a pályázat, amelyre információink szerint tizenegyen jelentkeztek, köztük a korábbi üzemeltető, a Sopron Rádió Kft. Konzorcium, valamint a regionális televíziót működtető, részben önkormányzati tulajdonú Pannon-Sopron Kft. Vékony Éva szóvivő tájékoztatása szerint a testület augusztus közepéig nyári szünetet tart, tehát döntés legkorábban szeptemberben születhet. Kérdésünkre, mi szerint mi indokolta, hogy két éve nincs döntés, azt a választ kaptuk, hogy a korábbi ajánlatok elbírálása során a testület nem tudott egyhangú döntést hozni, ezért a pályázati eljárások eredménytelenek voltak. A testület minden esetben 60 napon belül új pályázatot írt ki a frekvenciára – tette hozzá Vékony Éva.

1994-ben kezdték

A 94,1-es frekvencián egyébként 1994-ben szólalt meg az első adás. Akkor még három rádió osztozott a frekvencián: a délelőtti sávban Ikva Rádió, a délutániban Panoráma Rádió, este pedig Rádió Sopron néven. Aztán 2003 közepén kivált a Panoráma, a két megmaradt stúdió pedig egy év múlva Sopron Rádió néven egyesült, s sugározta adását tegnapig.

Olvasóink írták

  • 1. LACEE 2009. augusztus 07. 11:48
    „De rég volt, de kár érte”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmillió forint a kár

Betörtek az éjszakai órákban Sopron egyik zöldövezeti családi házába, ahonnan 1,7 millió forint… Tovább olvasom