Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Elment a gyógyszerészet soproni nagymestere

Életének 98. évében visszaadta lelkét a Teremtőnek a lövői származású, Sopronban tevékenykedett dr. Horváth Dénes platinadiplomás szakgyógyszerész, Sopron díszpolgára, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt, a Nikolics Károly-emlékérem, a Király Jenő-, a Sopronért-díj, valamint számos szakmai elismerés birtokosa.

Húsz éve mondhattam magam dr. Horváth Dénes gyógyszerész barátjának. Legenda övezte az orvosok szakmai továbbképzésében, a lakosság egészségnevelésében végzett tevékenységét. Aktivitása dicséretre méltó volt: a megérdemelt nyugdíjasévek, a pihenés helyett a Segítő Mária gyógyszertár szakembergárdáját segítette. A gyógyszerész-dinasztia sokszoros kitüntetettje mindig hangoztatta, hivatása nagy odafigyelést, kitartást, gondosságot és hallatlan precizitást kíván. Kiváló egészségét génjeinek tulajdonította, kerülte a gyógyszereket, noha azt a szervezet olajának nevezte.

Egy évvel ezelőtt, karácsony előtt találkoztunk személyesen utoljára. Mivel megfáradt lábai nem engedték, hogy részt vegyen a 2009-es hűségnapi ünnepségen, amelyen a díszpolgári címet kapta, elhatároztuk, hogy mégis ott lesz, és szól az ünneplőkhöz, megköszöni az elismerést. Videoüzenetet készítettünk. Dénes bácsi meghatódott köszönő szavait a szeretet, a szakmai alázat és szerénység hatotta át.

Dr. Horváth Dénes
Dr. Horváth Dénes

A lövői fiatalembert egykoron – aki a soproni Líceumban is tanult – eredetileg papnak szánták, ám ő édesapja nyomdokaiba lépett. Számára a doktori cím nem csupán a tudomány művelését jelentette, hanem a napi kemény munkára is kötelezte. Dénes bácsi mindig őszinte szeretettel beszélt feleségéről, Nellikéről, aki, mint mondta, édesanyaként épített karriert. Büszke volt feleségére, négy sikeres gyermekére, unokáira, dédunokáira. Nikolics Károllyal, a kiváló kollégával és baráttal szoros szakmai kapcsolatban álltak, több közös kísérletük volt. A fiatalokat a szakma szeretetére buzdították, bevonták őket kísérleteikbe, kutatásaikba. Erősítették az orvos-gyógyszerész kapcsolatot, létrehozták az ország első patikamúzeumát. Dénes bácsi, az országosan elismert szakember nagyon sokat tett Sopron egészségügyéért. Számára a két legfontosobb dolog az életben a jó egészség és a szerető család volt.

Családtagjai szerető ölelésében úgy ment utolsó útjára, ahogyan mindig is élt, méltósággal, csendben, nagy űrt hagyva maga után. Nem felejtünk el, Dénes bácsi!

Török Magda

Olvasóink írták

 • 4. taktam 2011. január 08. 18:23
  „Búcsúzom, Dénes Bátyám! 53 éves barátságod emlékét megőrzöm!
  Családod gyászával együtt érzek!
  Takáts Tamás Dr.”
 • 3. Kuvasz 2011. január 08. 17:48
  „Dénes Bácsi!

  Csodálatosat alkottál. Nagyszerű a csapatod. Köszönjük.
  Nyugodj békében.”
 • 2. Filtec 2011. január 08. 17:41
  „Ismertem. Nagyon rendes volt.
  Sok gyógyszert nem evett, az tuti. A gyógyszerészek tudják, hogy mi van a bogyókban.
  Inkább vitaminokat szednek.”
 • 1. orion1 2011. január 08. 09:44
  „Nem semmi, akkor Dénes bácsi ült még a soproni villamoson is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ˝kultúrálom˝ megvalósulhat, a szociális konyha bezárt Völcsejen

Pályázati forrásból sikerült elkezdeni Völcsej kultúrházának felújítását, s a rendbetételt tovább… Tovább olvasom