Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Elmaradt az akadálymentesítés

Január 1-jéig minden közintézményben biztosítani kellett volna a mozgáskorlátozottak közlekedését.

Törvényileg január 1-jéig minden közintézményben biztosítani kellett volna a mozgáskorlátozottak akadálymentes közlekedését. Sopronban, csakúgy mint országszerte még mindig leküzdhetetlen akadályok gátolják a kerekes székeseket. Tóth Gábor „régi motorosnak" nevezi magát, már ami a kerekes székes közlekedést illeti. Hosszú évtizedek óta van „járművéhez" kötve. Mindennapi életét nehezíti, hogy nemcsak a hivatalos ügyek intézésénél, de egy egyszerű bevásárlásnál is akadályokba ütközik. – Néhány helyen már gondolnak ránk, de még mindig nem egységes az akadálymentesítés – jegyzi meg, elárulva: sajátságos módszereket kénytelen alkalmazni, hogy áthidalja a hiányosságokat.

– Ha csomagom érkezik, a Főpostára megyek érte. A főbejáratot a lépcsők miatt nem tudom megközelíteni, ezért a gépkocsibejáró felől próbálkozom. Ott viszont néhány hónapja egy biztonsági őr rámüvöltött, hogy ez magánterület, és az orrom előtt lecsapta a sorompót. Szerencsére egy postai alkalmazott kijött a ribillióra és intézkedett – eleveníti fel a kellemetlen élményeket Gábor, aki tisztában van azzal, hogy minden egyes nap újabb kihívások és megpróbáltatások elé állítja a kerekes székeseket. És bizony sokszor szorulnak jószívű emberek segítségére. Volt, hogy felborult– Rosszak a járdaszegélyek, volt már, hogy felborultam a kocsimmal.

Az úttesten kell közlekednem, ami viszont balesetveszélyes. Háziorvosom rendelőjébe sem tudok bejutni, nincs rámpa. Csak a nagy áruházakba gördülhetek be akadály nélkül, a kis üzletekbe esélytelen. Viszont az áruházig eljutni sem egyszerű, mert Sopronban csak egyetlen busz van, amelyikre kerekes székkel fel lehet szállni. A Családsegítő Intézetnek van egy liftes mikrobusza, ezt vagyok kénytelen igénybe venni – sorolja a nehézségeit Gábor.

Megközelíthetetlen hivatalTörvényileg január 1-jéig országszerte minden közintézményben biztosítani kellett volna a mozgáskorlátozottak akadálymentes közlekedését. Ennek ellenére a megyében található 1349 középület közül mindössze 146-nál történt meg. Sopronban a legtöbb hivatal, orvosi rendelő megközelíthetetlen a kerekes székesek számára. Kitolták a határidőt– Nem véletlenül maradt el az akadálymentesítés, hisz országosan nincs pénz rá – mondja Hruby József alpolgármester. – Sopronban hozzávetőlegesen 600 millió forintra lenne szükség a negyven önkormányzati intézmény és a városi közterületek

akadálymentesítéséhez. Azonban csak anyagi lehetőségeinkhez mérten tudjuk megoldani ezt a feladatot. Az önkormányzat a hivatalos ügyintézést úgy tette a mozgáskorlátozottak számára is hozzáférhetővé, hogy a rámpán megközelíthető okmányirodába előzetes megbeszélést követően odamegy az ügyintéző. Iskolákat csak abban az esetben tesznek akadálymentessé, ha igény jelentkezik rá. Legutóbb a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolát akadálymentesítették. Az útépítések tervezésénél pedig már eleve figyelnek a járdák és a szegélyek mozgáskorlátozottak által is használhatóvá tételére. A kormány módosította az eredeti határidőt, és tárgyalásokat folytat a teljes közintézményzeti akadálymentesítés 2010-re való „kitolásáról". Így újabb öt év áll majd az önkormányzatok rendelkezésére, hogy törlesszék adósságukat.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új áruházak épülnek Sopronban

A Lackner utcai volt pamutipar épületeinek helyén tízezer négyzetméter alapterületű élelmiszer-áruház építését tervezik. A jogerős építési engedély ellenére sem kezdődhet a beruházás, mert a csarnok bontását megfellebbezték. Úgy tudjuk, a Győri út északi oldalán valószínűleg egy barkács- és egy élelmiszeráruház épül majd a jövőben. Tovább olvasom