Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Elmarad a várttól a taxisok forgalma Sopronban

Bár reménykedtek benne, nem nőtt jelentősen a taxisok forgalma, miután a városban májustól ritkábban járnak a buszok. A társaságok nem tudnak árat emelni, hiszen akkor még kevesebb utasuk lenne.

Május elejétől az önkormányzat döntése alapján új menetrendet vezetett be a Kisalföld Volán Zrt. Sopronban, amely ebben az évben 145 ezer kilométer, körülbelül tízszázalékos teljesítménycsökkentést tartalmaz. Ritkábban járnak a buszok, a jegy- és bérletárak azonban június 1-jétől emelkedtek. A város két nagy taxitársaságát kérdeztük arról, hogy mindez milyen hatással van rájuk.

György Tivadar, az ÁB Taxi vezetője elmondta, bár bíztak benne, hogy a változás forgalomemelkedést eredményez, ez egyelőre várat magára, idővel azonban lehetséges – fogalmazott. Regényi János, a Lövér Taxi vezetője szerint náluk már valamilyen szinten érezhető, hogy több utas választja autóikat a ritkábban közlekedő buszok miatt. – Az új menetrendben több busz megy oda, ahova nem kellene, s kevesebb oda, ahova kellene. Ez ugyan nekem jó, de az idősekre, nyugdíjasokra is tekintettel kell lenni – mondta el Regényi János. Kérdésünkre mindkét taxitársaság vezetője úgy fogalmazott, forgalmuk az elmúlt évben visszaesett, a nehéz gazdasági helyzet nem hagyta őket érintetlenül.
– Erre az egyik példa, hogy már a zuhogó esőben is sokkal kevesebben szállnak kocsijainkba, mint eddig – mondta el György Tivadar.

Az általunk megkérdezett taxitársaságok városon belül fix tarifákkal számolnak, egyikük 940 forintos áron, míg másikuk 950 forintért szállítja az utasokat. Fotó: Magasi Dávid
Az általunk megkérdezett taxitársaságok városon belül fix tarifákkal számolnak, egyikük 940 forintos áron, míg másikuk 950 forintért szállítja az utasokat. Fotó: Magasi Dávid


Hozzátette: a turisták érkezése sem jelent pozitív változást, ráadásul nyáron probléma, hogy az egyetemisták is elhagyják a várost, kevesebb a fuvar a szórakozóhelyekre.

– Mindenki tartalékol, az emberek spórolnak – vélekedett Regényi János. – A vidéki fuvarok sem jellemzőek, maximum Sopron peremkerületeire szállítjuk az utasokat – mondta.

A benzinár folyamatos változása is kedvezőtlen hatással van a taxisokra. – Ennek ellenére nem tudunk emelni az árainkon, hiszen drágább tarifákkal még kevesebb munkánk lenne – fogalmazott György Tivadar.
A társaságok városon belül fix tarifákkal számolnak, egyikük 940 forintos áron, míg másikuk 950 forintért szállítja az utasokat. A peremkerületekre, s vidékre is fix árakkal dolgoznak, hosszabb utak esetében pedig megegyeznek az utasokkal.

Regényi János elmondta, gondolkodnak azon, hogyan tehetnék a fizetési rendszert igazságosabbá. Szeretnének egy többsávos rendszert kidolgozni, hogy aki kevesebb ideig utazik, kevesebbet fizessen, aki hosszabb útra vállalkozik, az többet. Ugyanakkor szigorú jogszabályok kötik őket, nem tudnak maguktól változtatni a kötöttségeken. – Szó volt arról, hogy újra bevezetjük a taxiórát városon belül is, ugyanúgy, mint ahogy azt a VOLT Fesztiválra igyekvőknél használjuk, de egyelőre kivárunk – tette hozzá György Tivadar.

A taxitársaságok egyébként már készülnek a VOLT Fesztiválra, a négy nap alatt az összes autójukkal folyamatosan szolgálatban lesznek.

Olvasóink írták

 • 15. ezsopron 2012. június 15. 20:04
  „miracle,akár hiszed akár nem,nem úgy van,hogy fogod van B kategóriás jogosítványod és mehet a munka.Szükség van PÁV 2-es vizsgára amiből pesten kell vizsgázi,egy egészséges és értelmes ember simán átmegy rajta,de szoktak rajta elhasalni,van egy taxisvizsga is ami szintén nem egy anatómia vizsgával egyenlőre,de több részből áll,és tudni kell a dolgokat mert ha nem megbuktatnak szintén,és ez a móka igy együtt már 140 ezer forintnál van kb,akkor kell egy saját autó,sopronban nem cég adja őket,le kell vizsgáztatni évente,taxióra,taxijelző,központdíj stb...megértem az álláspontokat,hogy egyszerű,de mindig azok a dolog tűnnek könnyűnek amiről nem tudunk többet :) és Jetta sajnálatos dolog,mindenki tapasztalatokból épít kétségtelen,de,hogy nem mindnenki ugyanolyan az szintén.:)”
 • 14. Jetta 2012. június 14. 01:11
  „9. ezsopron 2012.06.13. 10:13- Győri út-Körház volt a helyszín. (ezért is lepett meg a hozzánk állása!)A bánásmódot sérelmeztem kissé, de úgy látom itt, az én hibám volt az, hogy kérésemmel zavartam a taxist. Sebaj. Megtanultuk a leckét. Társaimmal - és a VOLT-ra érkező vendégeimmel- együtt, mi már többé nem zavarjuk őket, és nem csak a fesztivál ideje alatt, ez biztos!:-)) Megértem én, az ő megélhetésük sem egyszerű, pontosan annyira nem, mint bármelyik más szakmában dolgozóké...lehet az pedagógus, eladó, vagy akár eü. dolgozó. Fiatal, életerős focisták halnak meg a pályán szívrohamban...a banki dolgozókat, pénzváltókat is újabban gyakran éri rablótámadás... van, aki 200.-Ft.-ért hal meg egy utcai rablásban..és van, akit pusztán etnikai hovatartozása, rasszjegyei miatt támadnak meg...Az élet veszélyes.”
 • 13. miracle 2012. június 13. 19:57
  „Azt azért nem lehet letagadni, hogy "munkaidőben" bőven lehet trécselni, pihizni, aludni, nyilván jobb híján, de akkor is. Szóval nem egy eszement stresszes állás, vannak előnyei is. Ha így nézem a nettó fél munkaidőért már nem is olyan rossz az a kereset.
  Különösebb szaktudás vagy Nobel-díj sem kell hozzá, csak B kat jogosítvány.”
 • 12. soproni 2012. június 13. 16:43
  „Magyarországon ma kevés az az átlag ember,aki elégedett a bevételével.”
 • 11. rozsautcai 2012. június 13. 13:36
  „"9. ezsopron"Egyetétek veled ,nem jó ám annyira taxizás és négy nap alatt valóban nem lehet egy évre valót keresni.Van egy barátom Ö teherautó soför,szivmütétje volt a stressztöl és a sok üléstöl.Az ember mozgásra születet és ugye aki vezet egész nap,csak ül és stresszel,annak elöbb-utóbb problémái lesznek a szivével.Ismerek pár idösebb taxist,egynek se jó az egészsége,én nem csinálnám.Azonkivül sokan vannak,megoszlik a pár kuncsaft.Nézzétek sokszor hány taxi áll az állomáson .Ez egy szakma,de nem leányálom,a sok részeget-stricit-prostit,stb. elvinni,nem mondhatja,hogy nem viszem.Könnyü préda a rablóknak,sosem tudja kit visz és ,hogy odaér-e.Ha nem fizetnek neki,akkor még öt büntetik meg,pl.nem rég 50000ft -ra egy nyaklevesért,mert a sarkára állt és nem ijedt meg tölük.”
 • 10. Csetneky 2012. június 13. 10:13
  „Tudtommal nem kötelező taxisnak lenni. Hát akkor?”
 • 9. ezsopron 2012. június 13. 10:13
  „Jetta,azért küldtek fel téged a Volt fesztivál bejáratához,mert ha a lőverekben valahol a vonzáskörzetében vagy,és oda hívod nem fognak kimenni,mert gyakran cisnálják,hogy lejjebb sétálnak pár utcával az emberek és akkor kapásból 940 a fuvar,nem 2000 mert lakossági hívás volt.Igen igazságtalannak tűnik,de meglehet érteni.A másik,RONIN,hogy megkeresik az egész évit,ha meg is keresnék(ami nem igaz) tegyük fel keresnek 4 nap alatt 200 ezret és egy teljesen elrugaszkodott összeget mondtam már ezzel,mert lejön az üzemanyag,amortizáció és a többi.Szeretném megkérdezni,te,hogyan élsz el évi 200 ezer forintból a családoddal együtt!? Az,hogy valaki a taxizást választja,nem tudja rá megmondani az okot,mindenki azzal jön,hogy mert hülye és erre volt képes,az eszébe sem jut senkinek,hogy esetlegesen kényszermegoldás,és ahelyett,hogy a ridegségüket és egyéb tulajdonságukat becsmérlik,jó lenne ha eszébe jutna mindnekinek,hogy ők legalább megpróbáltak valamit,nem egy ügyvédi állás,de dolgoznak,ellentétben sok magyar emberrel.Az,hogy könnyű munka semmit nem kell csinálni,megnézném,hogy a város összes utcáját,házszámmal együtt tudná-e itt mindenki,és tisztelet a kivételeknek :)”
 • 8. RONIN 2012. június 13. 07:24
  „majd voltfeszt alatt megkeresik az egész évit...”
 • 7. Jetta 2012. június 13. 00:14
  „Ezen nincs mit csodálkozni. A VOLT fesztivál ideje alatt volt szerencsém megtapasztalni néhány taxis vállalkozó cseppet sem utasbarát hozzáállását. A bűnünk csak annyi volt, hogy egy éjszakába nyúló, lakásfelújítás utáni takarítás végeztével szerettünk volna hazajutni a város másik végébe- sajnos a fesztivál ideje alatt! Hogy ezt elérjük,leintettünk egy arra cirkáló szabad taxit, de ott azt a javaslatot kaptunk, hogy fáradjunk fel a VOLT fesztivál bejáratához(?!) vagy gyalogoljunk. Hasonló javaslattal élt a másik taxis vállalkozó is aki pár száz méterrel távolabb várakozott szabadon...Vagy a pénzünk nem volt elég jó, vagy a távolságot találta rövidnek, erre az életben nem kapok már választ, de azóta egyáltalán nem utazunk taxival és erősítjük az ellentábort-ha van ilyen!:-))”
 • 6. Gabika22 2012. június 12. 22:49
  „Ugyan már! Nem kell sajnálni a taxisokat. Nem minimálbérért és nem jajj de megszakadok munkával keresik a pénzt. Mellé még ridegek is! Igaz, hogy olcsó de az már az Ő nyomoruk.”
 • 5. miracle 2012. június 12. 20:55
  „Nem tudom, mire alapozták. Hogy a járatok 10%-a kiesett, az - persze csak átlagosan - azt jelenti, hogy 10 perc helyett 11 múlva jön a következő. Ha valaki eleve busszal akart menni, az nem fog a +1 perc, de akár +5 vagy 10 perc miatt sem taxizni. Az idős nyugdíjas meg pláne nem.”
 • 4. rozsautcai 2012. június 12. 19:43
  „Vagy Peugeottal.Szevasz soproni.A taxisokkal nincs baj rendesek ,de vannak közben érdekes áreltérések.Nem soknál,de egy párnál igen és ezek a dolgok azok amik miatt sokan nem ülnek taxiba.Amúgy megszenvednek a pénzükért az biztos,nincsenek biztonságban.Egyszer a várkerület felöl a Lackner utcai keresztezödésnél a pirosnál várakoztunk.Mellettem egy taxi állt,egyszer csak kinyilt az ajtaja és sugárban kihányt rajt egy mókuska.Nem tudom az a taxis akinek a palcsintasütö képü " K-né a Spártól" bepisilt az ülésére , eltudta -e kapni a ribancot.Bár behajtani a kárt biztosan nem sikerült,de azért pár seggberúgás enyhitené a fájdalmát.Vele(tek)d vagyunk taxis(ok).”
 • 3. soproni 2012. június 12. 18:59
  „A legolcsóbb gyalog,vagy bicajjal.:-)”
 • 2. zhall 2012. június 12. 17:15
  „tboy:Keveseb???Én ha bevásárolni megyek a családdal a város peremére(soproniak tudják)csak taxival megyek!940ft,három ember.Olcsóbb mint a busz...házhoz jön,házhoz is hoz.Nem kell a nagy bevásárlást cipelnem a buszmegállótól.Szerintem nagyon barátságos árak.A sofőrök nagyon normálisak,nem hiszem hogy csak azért mert már többségük ismer.”
 • 1. tboy 2012. június 12. 16:11
  „Szerintem, ha kevesebb lenne a viteldíj sokkal többen taxiznának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simon: Kalmár István megint mellébeszélt

Fejlődik a város akkor is, ha ez Kalmár István pártelnöknek és néhány rossz szemléletű szocialista… Tovább olvasom