Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Ellopták a postagalambokat

Huszonnégy értékes postagalambot loptak el ismeretlenek a Sopron lakott területén kívül kialakított dúcból.
A tenyészet legjelesebb példányainak eltűnése megközelítőleg kétmilliós kárt jelent a tulajdonosnak.

– A dróthálót feszítették fel a tolvajok, hogy elvihessék a huszonnégy postagalambot. Úgy látszik, a rács véd minden állattól, csak az embertől nem – kezdte történetét dr. Ecsédi Károly, akinek hobbija a postagalambokkal való foglalkozás.

A tulajdonos a kora délutáni etetéskor vette észre, az egyik dúcból huszonnégy madár hiányzik. A bejárati ajtón feszítésnyomok árulkodnak arról, hogy a tolvajok először az ajtón keresztül akarták megkaparintani az állatokat.

– Mivel az ajtón keresztül nem tudták megkaparintani a postagalambokat, az előtér rácsát tépték fel, így vitték el az állományt – folytatja a történetet a soproni dr. Ecsédi Károly. – Ezeket a tenyészgalambokat az elmúlt 6–7 évben Hollandiában és Belgiumban vásároltam. Van köztük olyan is, amelynek apja a leghíresebb nyugat-európai postagalambversenyen, a barcelonain nyolcezer galambból holland nemzeti második lett. Az a madár 27 ezer galamb közül a legjobb negyedik helyezést érte el.

Nos, egy-egy ilyen sikergalamb-leszármazott piaci ára meghaladja az ezer eurót. Amennyi utazást, időt, pénzt és fáradságot áldoztam az állomány összeválogatására, annak alapján megközelítőleg kétmillió forint a károm.

– A tenyészet egyharmadáról van szó. Valamennyi ellopott postagalamb kelő tojáson ült – folytatta dr. Ecsédi Károly. – A tojások mintegy felét sikerült a versenygalambok alá rakni, a többit ki kellett dobni. S hogy kik lehettek a tettesek? 1991 óta vagyok tagja a soproni postagalamb-egyesületnek. Szinte kizárt, hogy sporttársaim követték volna el a bűncselekményt. Másrészt az is igaz, hogy szakértő postagalambásznak kellett lennie annak, aki az állomány legértékesebb egyharmadával távozott. Tavaly október óta, amióta postagalambokat tartok a telepen, voltak, akik vásárlás céljából kerestek fel, az ország túlfeléről is. Remélem, meglesznek az elkövetők.

– Lopás miatt indítottunk büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen. Egyben kérjük a lakosságot, hogy aki bármilyen információval rendelkezik az elvitt – egyébként begyűrűzött – postagalambokkal kapcsolatban, jelentkezzen a kapitányságon – mondta érdeklődésünkre Nagy Ernő alezredes, a bűnügyi osztály megbízott vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagykár helyett kártevők és gyom

Jégtörő Mátyásnak az idei tél egyáltalán nem okozott gondot, hiszen jóformán fagyot is alig éreztünk ezen a télen. Vajon mindez hogyan hat a mezőgazdaságra? – Még a szakemberek körében is megoszlanak a vélemények, hogy jó-e avagy sem az agrárium számára ez a megszokottól merőben eltérő idei tél – mondta érdeklődésünkre Hadarits Kálmán, a nagylózsi Növény Kft. egyik ügyvezetője. Tovább olvasom