Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

Ellenzékben sokkal nehezebb

Szájer József részben már Brüsszelben, az Európai Parlamentben dolgozik több mint egy éve, a tizenkét tagú magyar néppárti képviselőcsoport vezetőjeként. Tagja a magyar parlamentnek is, a Fidesznek pedig vezető politikusa. Elsősorban azonban Sopron képviselőjének vallja magát.
– Sopron képviselete számomra mindenhol kötelező – mondja dr. Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője. A fideszes politikusnak tiszta a lelkiismerete: betartotta választási ígéreteit. Bár főleg Brüsszel és Budapest között ingázik, mindenütt lobbizik szülővárosa érdekében. Sopron szempontjából az előző ciklust mégis sokkal sikeresebbnek értékeli.

– A előző ciklusban kormánypártiként képviselte Sopron érdekeit, most ellenzéki szerepben...

– Nem először, de több problémával küzdve. A Medgyessy-kormánynak 2002-ben nem volt világos, kiszámítható politikája, nem voltak egyértelmű céljai, amihoz igazodni lehetett volna. Ez a határozatlanság nehezítette a munkát, ráadásul uniós csatlakozásunk előtt mindez hátrányosan érintette a rólunk alkotott képet. Romlott a nemzetközi megítélés; például a külföldi gazdasági intézetek vagy a bankok hátrébb sorolták Magyarországot. Ezek a jelenségek továbbgyűrűztek, s egyik hatásuk volt például, hogy a befektetők elfordultak az országtól. De érezhető volt a visszalépés szociális téren is: leállt a bérlakásprogram, stagnált a lakáspiac, ráadásul megnyírbálták a támogatási rendszert. Jelentősen nőtt az infláció. Magyarország távolodott az Európai Uniótól...

– S mindez nehezítette Sopron országgyűlési képviselőjének helyzetét?

– Minden tekintetben. Térségi ellenzéki képviselőként például hiába nyújtottam be nyolcmilliárd forintos módosító indítványt a költségvetéshez. Ez a hatalmas összeg Sopront gazdagíthatta volna, de egy javaslatom sem kapta meg a szocialisták támogatását.

– Ezek szerint nemcsak nehéz, lehetetlen is ellenzéki szerepből előnyökhöz juttatni a várost?

– Nehéz, de nem lehetetlen. Sopron számára még így is lehet sikereket kovácsolni. Példa nélküli volt az Országházban tartott Sopron-nap, a kiállítás és a borbemutató, ami biztos vagyok benne, ha közvetetten is, eredményeket szül a városnak. De említhetem első európai parlamenti beszédemet is, ami Sopronról szólt. Ezek látszólag csak presztízsnövelő lobbitevékenységek, csak hát ezekből születnek meg a konkrét sikerek. Mint az osztrák kormány segítségével létrejövő gyorsvasút magyarországi átkelő szakasza.
Érünk el tehát eredményeket, de ha összevetjük ezt a két évet az előző ciklussal, azért óriási a különbség. Az Orbán-kormány idején közvetlenül hatással lehettem a döntésekre. Így lehetett támogatást szerezni a zeneiskolához, bérlakásépítésekhez, a Széchenyi-terv jóvoltából számos beruházáshoz, többek között a konferencia-központhoz. Így tudták befejezni a kórház-rekontrukciót, s ne felejtsük el, hogy akkor vált országos jelentőségűvé a hűség napja. Ebben a ciklusban sokkal nehezebb... Az MSZP több pénzt ígért az önkormányzatoknak, ebből viszont semmi nem lett. Maguk a szocialista városvezetők is forráshiányra panaszkodnak, Sopron ráadásul még mindig nyögi a Globex-ügyet. Nincs könnyű helyzetben az önkormányzat.

– Ezzel valószínűleg senki sem fog vitába szállni, s bizonyára ezért is számít a város az országgyűlési képviselőjére. Ön viszont az elmúlt két év alatt több helyen több feladatot látott el, a hétköznapi soproni közéletben való részvételre már nem maradhatott ideje. Nem vetik ezt a szemére a választói?

– A soproniak már a 2002-es választásokon tudták, hogy így lesz. Az ígéreteimet nem szegtem meg. A helyi ügyek intézésére a Fidesz teljes apparátusa a választók rendelkezésére áll, de most is tartok fogadóórákat, elérhető vagyok és nem érzem, hogy eltávolodtam volna a várostól. Sőt! Nemrég a Szent György utcában nyitottam képviselői irodát és sokkal szélesebb körben képviselem a soproniak érdekeit, mint eddig bármikor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Carmina Burana közösen

Mintegy nyolcvan zenész, harminc gyermek és közel száz felnőtt kórustag szólaltatja meg a hét végén… Tovább olvasom