Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Ellenőrzik a strandokat

Sopron és környéke - A medencékben és a természetes strandokon is rendszeresen ellenőrzik a vizek minőségét. Térségünkben egyetlen fürdőre sem került még lakat közegészségügyi hiányosság vagy nem megfelelő vízminőség miatt.


Környékünkön medencés és természetes vizű strandokból is van választék, mindkettő esetében az ÁNTSZ felügyeli a vízminőséget. Az engedélyezési eljárást évente lefolytatják, más hatóságokkal közösen helyszíni szemlét végeznek.

– Ilyenkor megvizsgáljuk a közegészségügyi követelmények meglétét – van-e illemhely, zuhanyzó, a fürdőzők biztonsága érdekében alkalmaznak-e úszómestert – és meghatározzuk a vízminőség ellenőrzéséhez szükséges mintavételi ütemtervet is. Ez természetes vizek esetében négy hét, az ellenőrzés a bakteriális vizsgálatok mellett kiterjed az egyéb anyagok – kátrány, fitoplanktonok – jelenlétére is. Külön figyelmet fordítunk a nemkívánatos, allergizáló kék algák elszaporodására. Amennyiben a víz minősége nem felel meg a jogszabályban leírtaknak, akkor a fürdőzés tilalmát is a kistérségi intézet rendeli el – tudtuk meg dr. Amberger Erzsébet kistérségi tiszti főorvostól.

Illusztráció
Illusztráció


– A kistérségben 20 medencés fürdő található, ezekben az üzemeltető figyel a közegészségügyi feltételek meglétére. A fürdővízvizsgálatokat is az üzemeltető végezteti az arra feljogosított, akkreditált laboratóriumban, az üzemeltetési szabályzatban meghatározott heti-kétheti, illetve havi gyakorisággal. Ha a vízminta nem megfelelő, az üzemeltetőnek kell lépéseket tennie azért, hogy a víz fürdésre alkalmas legyen. Ez a működési területünkön rendben meg is történik. Talán ennek is köszönhető, hogy medencés közfürdő üzemelésének felfüggesztésére közegészségügyi hiányosság vagy nem megfelelő vízminta miatt még nem került sor – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudtak a keletnémetek előkészületeiről

Sopron - A Páneurópai Piknik idején volt hazánk miniszterelnöke Németh Miklós, aki a hétvégén… Tovább olvasom