Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ellenőrzik a fertődi diszkót

Fertődön közüggyé vált az utóbbi időben a fiatalok kábítószerezése. A szülők és tanárok aggódnak.
Fülöp Erzsébet, Horváth Friderika, Szabó János Zoltán és Szövegjártó Dóra elutasítja a kábítószerezést.
Fertődön közüggyé vált az utóbbi időben a fiatalok kábítószerezése. Aggódó szülők és pedagógusok féltik az ifjúságot a drog jellem- és egészségromboló hatásaitól. Úgy tűnik, nem alaptalanul.
A megkérdezett fertődi fiatalok – akik egyébként úgy nyilatkoztak, hogy még soha nem próbálták ki a szert – elárulták: ha akarnák, könnyen beszerezhetnék a füves cigit. Hozzátették, most ez a divat a kábítószerező fiatalok között. Az árakról és a beszerzési lehetőségekről azonban hallgattak.

A fertődi szülők úgy látják, a fiatalok számára nagy a kísértés a kábítószerek kipróbálására, amikhez több helyen is hozzájuthatnak. Szeretnék, ha a hatóságok erélyesebb lépéseket tennének a drogveszély elhárítására.

A felelősség a szülőké

F. E., háromgyermekes édesanya úgy nyilatkozott, ő például egyáltalán nem engedi diszkóba tinédzser gyermekeit. – Magam is hallottam, hol lehet drogokhoz jutni – mondja. – Véleményem szerint a szülők nagy felelősséggel tartoznak gyermekeik egészségéért, érzelmi és szellemi fejlődéséért. Éppen ezért gyermekeimet inkább a zártabb jellegű kultúrklub összejöveteleire engedem el. Tudom, jól érzik magukat a kreativitásra építő foglalkozásokon.

Idén még nem indult eljárás

A fertődi rendőrőrsön tisztában vannak a problémával. – Havonta egyszer vagy kétszer rendeznek táncos összejövetelt az egyik szórakozóhelyen, mi ezeket az alkalmakat rendszeresen ellenőrizzük – tájékoztat Horváth Tamás zászlós. – Szúrópróbaszerűen vizsgálunk át személyeket, gépkocsikat. Tavaly négy esetben indult fiatalokkal szemben kábítószerrel való visszaélés miatt eljárás, idén még egyszer sem. Annyit elárulhatok: más eszközökkel is dolgozunk a fertődi droghelyzet feltérképezésén, a kábítószerárusok és megbízóik felderítésén.

Beszélgetéseket tartanak

„ Nincs könnyű drog, csak drog van" – olvasható a fertődi középiskola „Egészség, nevelés" faliújságján. A cikk már csak azért is aktuális, mivel a fertődi intézmény lesz a házigazdája április elején a „Drog nélkül, tisztán börze a kábítószer elleni küzdelem jegyében" elnevezésű rendezvénynek.

– Tudjuk jól, hogy a fiatalok kábítószerezése nemcsak fertődi, hanem országos probléma, mindenütt jelen lévő gond – fogalmaz Wellner Andrea, az intézmény igazgatója. – Iskolánk nagy figyelmet fordít a droghelyzet alakulására. A pedagógia minden eszközével azon vagyunk, hogy iskolai és tanórán kívüli programokkal az egészséges élet s az értelmes célok felé irányítsuk az ifjúság érdeklődését, figyelmét.

Ám ezzel nem elégszünk meg: alkalmanként nyílt beszélgetést folytatok a háromszáz diákkal, amikor is közösen vitatunk meg minden felvetődő problémát a jobbítás érdekében. Idén már háromszor ültünk le a tornateremben. Ami a drogot illeti, egyénileg beszélgetünk el azokkal, akikről megváltozott magatartásuk miatt, illetve a környezet jelzései alapján feltételezzük, kipróbálták a szert. A leglényegesebbnek azt tartjuk, hogy az illető érezze, mellette állunk, és nem akarjuk, hogy elvesszen a jövő számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megosztott a koalíció felelőssége

Sopron költségvetéséről fejtette ki véleményét dr. Szekeres Csaba és
dr. Gimesi Szabolcs. Tovább olvasom