Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Elkezdődtek a Soproni Ünnepi Hetek

Népművészeti kirakodóvásárral és kulturális programokkal indultak el a Soproni Ünnepi Hetek.

A hagyományoknak megfelelően Fő téri népművészeti kirakodóvásárral és látványos kulturális programokkal vette kezdetét a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozata.

A Soproni Ütősök formabontó módon bizonyították tehetségüket a közönség örömére.
Ezen a hétvégén egymást követik majd a Fő téri színpadon a néptáncos-bemutatók, a szórakoztató koncertek, színes programok, miközben elismert hazai kézművesek – mézeskalács-készítők, gyertyaöntők, bábkészítők, bőrösök, kefekötők – kínálják portékáikat. A szabadtéri kavalkád remek felütést jelent az ünnepi heteknek, hiszen már a pénteki napon is soproniak és turisták százai töltötték kellemesen idejüket a forgatagban.

A kezdő nap színpadi eseményei közül kiemelkedett a Soproni Ütősök fellépése, akik tehetségüket formabontó módon bizonyították. A közönség legnagyobb tetszése közepette dobok helyett seprűkkel, vödrökkel, hordókkal, kukákkal és sörösrekeszekkel felszerelkezve vonultak a színpadra.

 A Soproni Ünnepi Hetek programja >>

A kreatív zenészek után a Soproni Pendelyes Néptáncegyüttes, a szintén helyi kötődésű fiatal színésztehetség, Sövegjártó Áron és Horváth Eszter fellépése, valamint az Erdélyből érkezett Vajdaszentiványi Hagyományőrző Táncegyüttes előadása is nagy sikert aratott.
A Fő téri forgatagban elvegyült Horváth Zoltánné is, a SÜH szervezője, a Pro Kultúra Kht. kulturális igazgatója, aki szerint a Fő téri háromnapos nyitóesemény igazi közönségcsalogató program. Mint elmondta, a közel egyhónapos rendezvény szervezése során idén is nagy figyelmet fordítottak arra, hogy olyan színvonalas, sokrétű kínálatot állítsanak össze, amelyre igazi közönségigény mutatkozik.
A Fertőrákosi Barlangszínház olyan neves társulatokat lát vendégül, mint a ma és holnap fellépő Experidance Tánctársulat vagy a Kassai Állami Opera.

Immáron az is szokássá vált, hogy az ünnepi hetek keretében a Soproni Petőfi Színház társulata a jövő évad egyik darabjának ilyenkor tartja a premierjét. Kálmán Imre Montmartrei ibolya című operettjének sikerére Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező neve biztosíték. A Régi Zenei Napok egyhetes rendezvénysorozata huszonegyedik alkalommal kényezteti a szakmát és a zenebarát közönséget egyaránt. Újdonságként a Petőfi téren felállított szabadtéri színpadon operett-előadásokat láthat a publikum. „A háromnapos nyitórendezvény programjának összeállításakor arra törekedtünk, hogy minél több soproni előadó lépjen színpadra"  – említette a kulturális igazgató.

Ennek a szándéknak a jegyében ma és holnap egyebek mellett soproni művészeti iskolák növendékei, a Méhek együttes, a Union Brass Rézfúvós Kvintett, illetve a soproniként tisztelt Keresztes Ildikó ad műsort. A ma 19 órakor kezdődő megnyitóban győri színészek Webber-musicalekkel lépnek fel, majd  Sopron népszerű együttese, a Blues Floor gondoskodik a jó hangulatról. A nyitórendezvény egyik legkedvesebb programja a Soproni Néptáncfesztivál, amely idén mintegy húsz hazai, erdélyi, vajdasági és lengyel néptánccsoportnak biztosít fellépési lehetőséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújításra vár a játszótér

A tavalyi elmaradt felújítás után nyár közepére végre megszépülhet a GyIK játszótere. Tovább olvasom