Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Elkezdődött: bontják a határátkelő épületét Sopronkeresztúron

A határátkelő épületénél a szerkezeti elemeket bontották el, egy még februárban meghirdetett újrahasznosítási pályázat keretében.

Megkezdődött a határátkelők épületeinek más célra hasznosítása az osztrák-magyar határ osztrák oldalán, elsőként a sopronkeresztúri (Deutschkreutz) határátkelőnek az úttest feletti tetőszerkezetét bontották el - adta hírül az osztrák televízió (ORF).

A szerkezeti elemeket csütörtökön bontották le, egy még februárban meghirdetett újrahasznosítási pályázat keretében - jelentette internetes cikkében az ORF. A tetőt feldarabolják és egy fémfeldolgozóba szállítják.
Burgenland tartomány elajándékozza a régóta használaton kívül álló határállomások egyes szerkezeti elemeit, elsősorban az úttest felett emelt fém tetőszerkezeteket és határőrfülkéket.

A fémtetőkkel ellentétben a határállomás épületeit nem bontják le. Fotó: orf.at
A fémtetőkkel ellentétben a határállomás épületeit nem bontják le. Fotó: orf.at


Az érdeklődők a szövetségi ingatlankezelő társaságnál jelenthették be igényüket. Az egyetlen feltétel az volt, hogy a leendő tulajdonos vállalja a lebontás és az elszállítás költségeit. Ötven jelentkező közül választották ki azt a céget, amely a sopronkeresztúri mellett öt másik fémtetőt szállíthat el és hasznosíthat.

A fémtetőkkel ellentétben a határállomás épületeit nem bontják le. Ezeket egy hatezer négyzetméteres területtel együtt 25 ezer euróért megvásárolta a burgenlandi település. Egy vöröskeresztes állomást, ifjúsági központot és golfcentrumot akarnak kialakítani az ingatlanokban - mondta el Manfred Kölly polgármester.

Mint arról korábban beszámoltunk, a határon átnyúló 18 lyukas golfpályát Harkával és Kópházával együtt építi meg az osztrák település.

A tervek szerint következőként a kelénpataki (Klingenbach) osztrák határőrállomás fémszerkezeteit bontják le. Erre a következő héten kerül sor.
Az újrahasznosításra kijelölt átkelők közé tartozik még például a rábakeresztúri (Heiligenkreuz), valamint a szlovén-osztrák határon lévő vasdobrai (Neuhaus am Klausenbach).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biczi: kérdőjelek a városvezetés körül

A fideszes városvezetés úgy tűnik, csak szavakban elkötelezett a nagy lehetőség, az Aréna felújítása… Tovább olvasom