Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Elkezdődött az iváni húsvéti tömegverekedés büntetőpere

Nagyszombaton az iváni kocsmában tömegverekedés tört ki még 2011-ben. A büntetőper kezdetén mindenki másképp emlékezett a történtekre.

Ember legyen a talpán, aki igazságot szolgáltat abban a büntetőügyben, amelyben a vádlottak – közülük többen egyszersmind sértettek – a szembesítéskor homlokegyenest ellenkezőt állítanak.

Ilyen körülmények között vezette a Soproni Járásbíróságon dr. Király Réka bíró kedden a 2011-es, nagyszombaton történt iváni kocsmai tömegverekedés büntetőperét. Ehhez a perhez – egyes vádlottak érintettsége okán – további két, ugyancsak erőszakos ügyet egyesített a bíró.

A hét vádlott közül csak öten vettek részt a tárgyaláson, közülük ketten bilinccsel a kezükön: ők más bűncselekmények miatt kerültek előzetes letartóztatásba. Egy harmadik társuk Győrben ül előzetesben, ezért nem jelent meg, míg a hetedik vádlott korábban Angliába utazott ott dolgozó családjához.

A forgatókönyv szerint úgy volt, hogy a perre hazarepül a szigetországból, de a bíróság tegnap a fiatalember helyett csak egy faxszal találkozhatott, amelyben közölték: előző este „mellkasi fájdalmak miatt" egy londoni kórház sürgősségi osztályát kellett felkeresnie, így mégsem tud hazajönni a tárgyalásra.

A nyomozati anyag több mint 1200 oldalas. A vádiratot dr. Monostori Zoltán ügyész olvasta fel. Ökölcsapásokról, rúgásokról, sörösüveg-dobálásról, kézre tekert motorfűrészláncokkal, szegekkel kivert fakarókkal való támadásról hallhattunk; mindezek miatt – egyebek mellett – felfegyverkezve elkövetett csoportos garázdaság bűntette, súlyos testi sértés miatt felelnek a vádlottak.

Ezek többsége azt vallotta, hogy „cigányozás" miatt robbant ki a balhé, s tagadták, hogy sörösüvegek repültek volna – a nyomozati anyagban azonban biztonsági kamerafelvételek bizonyítják ennek ellenkezőjét. Egy vádlott állította, azért keletkezett a tömegverekedés, mert provokálták őt. Ököllel arcába akartak sújtani, elhajolt, s ő csak védekezésből ütött vissza. A verekedés hírére hirtelen romák nagy csoportja termett a kocsmában, s a felindultság további tettlegességet okozott.

„Kirúgták alólam a lábamat, földre estem. Közben ütöttek, bordáimat rúgták, majd önvédelemből én is közébük csaptam" – részletezte az egyik sértett, akiből vádlottá is vált. Pár embernek orrából, arcából, kezéből folyt a vér. A rendőrök érkezése előtt hiába tűntek el a főkolomposok, a rendőrök forró nyomon elkapták őket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még szeret olvasni a 103 éves Ági néni

Zagyva Sándorné Ági néni százharmadik születésnapját ünnepelte. Tovább olvasom