Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Elkezdődött a volt bizományi felújítása

Elkezdődött az Ógabona téri, a bizományi áruháznak egykoron otthont adott tömb felújítása.
Mint arról a Kisalföld 2005. augusztus 16-án „Megkapták az építési engedélyt" címmel beszámolt, a soproni Ógabona téri, üresen álló, egykori bizományi áruház épületének tulajdonosa beszerezte a szükséges engedélyeket a tömb teljes körű felújítására. Az érintett műemlék környékén azonban semmi látványosabb jel nem mutatja, hogy hozzáfogtak volna a rekonstrukcióhoz.

Hetek óta dolgoznak

– A külső szemlélők úgy tapasztalják, mintha nem történne semmi, de a mintegy kétszáznegyven négyzetméteres pincében már hetek óta javában zajlanak a munkák – avatott a részletekbe dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építész, a rekonstrukció építéstervezője. – Mindenekelőtt vasbetonrács kialakítására volt szükség, hogy az épület statikai állapota biztosított legyen a további feladatok elvégzéséhez.

A földszinten időközben úgynevezett vonóvassal fogtuk össze a boltozatokat. Fennállt ugyanis annak veszélye, hogy a fafödém majdani cseréjénél mint egy kártyavár, összeomlik az épület. Az emeleten lévő szükséglakások is rendkívül rossz állapotban vannak. A helyszíni szemlén döbbenettel tapasztaltuk, hogy az egyik lakó a tetőtérben kutyatenyészetet hozott létre.

Luxuslakások és bankfiók

– Mint ismeretes, a szükséglakások helyén, az emeleten és a tetőtérben két-két luxuslakást fogunk kialakítani. A földszint egységes terét meghagyjuk, ott a mostani elképzelések szerint bankfiók nyílik. A műemléki épület több mint százmilliós munkája – amelyet az épület tulajdonosa, a BÁV Rt. finanszíroz – az esztendő derekára készül el.

Eredetileg kávéháznak épült

Az Ógabona téri tömb – amelynek helyén korábban apróbb földszintes üzletházak sorakoztak – eredetileg kávéháznak épült. Létrehozására 1860. augusztus 8-án nyújtottak be kérelmet. A környék arculatát meghatározó sarokházat a hírneves soproni építész, Handler Nándor tervezte. Az emeleten kártyaszobák is várták a vendégeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly félmilliós kárt okoztak

Tavaly a parkolóautomatákat ért köztéri rongálások több mint félmillió forintos kárt okoztak… Tovább olvasom