Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Elkezdődött a Széchenyi-év ünnepi programja

Budapesti kiállításmegnyitóval kezdetét vette a Széchenyi-emlékév 2010-es programsorozata: 150 éve hunyt el Széchenyi István.

A legnagyobb magyar emlékére Nagycenken február elsejétől konferenciát rendeznek.

A budapesti Műszaki és Közlekedési Múzeumban a napokban nyílt meg a Hídtörténetek – Lánchíd című kiállítás, amellyel hivatalosan is kezdetét vette a Széchenyi-emlékév. A programsorozat következő állomásaként a jövő héten ötnapos konferenciát tartanak Nagycenken. A Széchenyi-kastélyban hétfőtől péntekig tartó, délutánonként 2-kor kezdődő szimpóziumon az előadók a legnagyobb magyar munkásságáról, eszmeiségéről, életéről szólnak majd. A központi rendezvényt ugyancsak Nagycenken tartják meg. Az évforduló napján, április 8-án a koszorúzást követően nagygyűlést is tartanak. A rendezvény fővédnöke, Sólyom László köztársasági elnök is ellátogat majd a településre. A tervek szerint az ausztriai Döblingbe, ahol 150 éve elhunyt a legnagyobb magyar, emlékvonattal utazhatnak ki a résztvevők.

Méltó módon emlékeznek meg a legnagyobb magyarról, Széchenyi Istvánról, aki 150 éve hunyt el. Fotó: Magasi
Méltó módon emlékeznek meg a legnagyobb magyarról, Széchenyi Istvánról, aki 150 éve hunyt el. Fotó: Magasi

A programokkal párhuzamosan zajlik a Kárpát-medencei diákok Széchenyi-vetélkedője. A versenyre hatvan iskola jelentkezett, négy intézmény már elbúcsúzott a küzdelmektől. A döntőt április 9-én tartják meg, amelyet várhatóan a Duna Televízió is közvetít.

– Szeretnénk méltóan megünnepelni Széchenyi István halálának százötvenedik évfordulóját – mondta el Ivánkovics Ottó, Nagycenk polgármestere. – A tervek szerint nálunk lesz a Nemzeti Vágta egyik selejtezője. Az előkészületek már zajlanak, és továbbra is várjuk a térségbeli lovasok jelentkezését. Szeptemberben lesz a legnagyobb magyar születésnapja. Azon dolgozunk, hogy a településünkön legyen a központi megemlékezés. Bemutatót tartanak majd a honvéd hagyományőrzők, valamint komoly- és könnyűzenei koncerteket is szervezünk.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertő tó: Jégre lépni?

Ausztriában jelöltek már ki korcsolyázásra terület, de még várnak a megfelelő jégre. Tovább olvasom