Kisalföld logö

2017. 05. 23. kedd - Dezső 14°C | 24°C Még több cikk.

Elkezdődött a szarvasbőgés

Térségünkben is megkezdődött a szarvasbőgés, s ezzel egy időben a vad elejtésének időszaka is.
Elkezdődött az egyik legjelentősebb vadászati esemény, a szarvasbőgés. A soproni tanulmányi erdőgazdaságnál szeptemberben hetven gímszarvas kilövésével számolnak. – Ebben az időszakban – az elmúlt évekhez hasonlóan – a hivatásos vadászaink a fizető bérvadászokat kísérik majd – mondta el lapunknak Román József vadgazdálkodási igazgató. – Az elkövetkezendő két hétben várható a munka dandárja. A szeptemberi szezonban kizárólag szarvasbikára vadászunk, csak néha kerül puskavégre egy-egy őzbak vagy vaddisznó, esetleg szarvastehén.

Román József felhívta ugyanakkor minden túrázó, gombaszedő figyelmét, hogy szeptember elejétől november végéig délután négy és reggel nyolc óra között a balesetek megelőzése érdekében nem szabad az erdőkben tartózkodni. Ez egy jogszabály szerint a Taeg Rt. Sopron, Röjtökmuzsaj és Iván térségében lévő erdeit érinti. Betartása ugyanakkor más erdőterületeken is ajánlatos, mert vadászat bármely erdős területen, azaz máshol is folyik ebben az időszakban.

– Általános tapasztalat, hogy térségünkben meglehetősen fiatal az állomány – magyarázza Zsidy Ákos, a 4500 hektáros területtel rendelkező Ikva-völgye Vadásztársaság elnöke. – A kilencvenes évek közepén jelentősen elszaporodott a szarvasállomány, ezért a kilövési kereteket, terveket jelentősen felemelték. S ez azt vonta magával, hogy lecsökkent az értékes vad száma. 10–13 éves bikák lennének vadgazdálkodási szempontból a legértékesebbek, ugyanakkor mi már a 8–10 éves egyedekkel is elégedettek vagyunk. Tudni kell azonban, hiába számolunk mi előre, a sorsunkat az állat határozza meg. A szarvas a párzási időszakban akár 40–60 kilométert is megtesz egy nap alatt. Így rövid idő alatt nagy változás állhat be a populációban.

A vadhús és felhasználása

Egy 2004-ben életbe lépett előírás szerint a kilőtt vad először a feldolgozóba kerül, majd innen a nagykereskedőkön át az éttermekbe, boltokba. Még ma is igaz, hogy a hazai vadhús döntő többségét a nyugati piacokon értékesítik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvezményes lakásokat adtak át

A Táncsics utcában 96 olyan – mérsékelt árú – lakás épült, amelyekre a városban dolgozó köztisztviselők és közalkalmazottak pályázhattak. A területet az önkormányzat ajánlotta fel, és meghatározta a 185 ezer forint/négyzetméteres árat is. Így a szerencsések piaci árnál jóval olcsóbban jutottak lakáshoz. Az átvétel adatai szerint jó minőségben dolgozozz a kivitelező. Tovább olvasom