Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Elkezdődött a Soproni Nyugdíjasegyetem őszi szemesztere

A világ legérdekesebb fahídjairól kaphattak átfogó képet a Soproni Nyugdíjasegyetem szépkorú hallgatói az őszi szemeszter vastapssal honorált nyitó előadásán.
A Soproni Nyugdíjasegyetem őszi szemeszterére 427-en regisztráltak. Fotók: Magasi Dávid
A Soproni Nyugdíjasegyetem őszi szemeszterére 427-en regisztráltak. Fotók: Magasi Dávid

Prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora köszöntőjével kez- dődött tegnap a Soproni Nyugdíjasegyetem újabb elő- adás-sorozata a GYIK Rendezvényházban.

Dr. Láng Elemér egyetemi tanár
Dr. Láng Elemér egyetemi tanár


A rektor közlése szerint 427 szépkorú hallgató regisztrált az alkalmakra, és felajánlotta hallgatóságának: a kapott indexek – leckekönyvek – birtokában térítésmentesen csodálhatják meg a Ligneum Látogatóközpont interaktív kiállítását. Megszavaztatta azt is, hogy mikor legyen a nyugdíjas-egyetemi ráadás, az ajándék irodalmi műsor. Eszerint Orbán Júlia Latinovits-díjas versmondó műsorát a december 11-i előadást követően kísérhetik figyelemmel.

Jancsó Jánosné
Jancsó Jánosné


Ezt követően dr. Láng Elemér „Az fábul eszkábált hidakrul" címmel tartott 115 diaképpel kísért vetített képes előadást, a természeti népek fatörzs képezte átjárójától kezdve a jég- és sziklahídképződményeken át a korai civilizációk hídjaiig, például a sumer bőrtömlős tutajig.

Szólt a Himalája és környéke kettős konzolos fahídjáról, Ázsia bambusz-, illetve fa-tégla kombinációjú hídjairól, India nyersbőr, illetve kender függőhídjairól is. Megtudhattuk, az élő léggyökérhíd teherbíró képessége idővel csak növekszik, és – ugorva most az időben – hallhattunk a világ leghosszabb fahídjáról is, a több mint egy kilométer hosszú s az Indokínában lévő U Beinről, amely 1086 tartócölöpre épült.

Dél-Afrika, az amerikai földrész és Európa történelmi érdekességekkel fűszerezett fahídjainak sajátosságai is lekötötték a hallgatóság figyelmét. (Részletesebb beszámoló a szombati Kisalföldben olvasható.)

– A legutóbbi szemeszteren részt vettem, akkor kaptam kedvet, hogy máskor is eljöjjek a nyugdíjasegyetem előadásaira – mondta Jancsó Jánosné soproni nyugalmazott szociális gondozó. – Az előadásokat nagyon hasznosnak, tanulságosnak és szórakoztatónak találtam, ezúttal is így volt.

Stréhn József
Stréhn József


Stréhn József nyugalmazott főkönyvelő Petőházáról érkezett: – Ez a negyedik szemeszterem, a nyugdíjasegyetem már hozzátartozik az életemhez, remek időtöltésnek tartom. Mindig jó szívvel mesélek az előadásokról ismerőseimnek, így a helyi nyugdíjasklubban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint izzott a fűrészpor a soproni bútorgyárban

A hőkamerás vizsgálatok szerint most is a tartály aljában kezdődött a folyamat. Tovább olvasom