Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Elkezdődött a balekhét

Sopron - Sopronban vasárnap az elsőéves egyetemi hallgatók – a balekok – vasútállomási fogadtatásával és a selmecbányai hagyományoknak megfelelő szekértolással, kezdetét vette a balekhét.
Az elsőéveseket Csornán az erdészeti kar firmái tehervagonokba irányították át, s így érkeztek meg közösen Sopronba, ahol a közgazdász és faiparos firmák fogadták őket. A balekhét során a firmák – a felsőbb éves hallgatók – megismertetik új társaikat az egykori selmecbányai akadémia máig élő tradícióival, s beavatják őket a soproni egyetemi élet rejtelmeibe. Az elsőévesek hangulatos, szekértolásos vidám bevonulását a kollégiumokba rendőri felvezetés mellett rendezték meg.

Fotó: G. M.
Fotó: G. M.

Olvasóink írták

80 hozzászólás
 • 80. Pircsi 2008. szeptember 28. 21:31
  „Végigolvastam a hozzászólásokat.Én egy egyetemista lány vagyok,aki követi a hagyományokat rendesen egyenruhában,sörösüveggel a kézben és nótázva.Bevallom,vannak olyanok akik túlzásba viszik a dolgokat,de nem értem miért kell általánosítani.Ha végzek az egyetemmel,értelmiségi leszek(valaki így fogalmazott)gyereket nevelek,rendes normális ember módjára.Nem fogok inni,nótázni és bulizni.Egyszer fiatal az ember...mindenki volt az...az idősebbek miért vannak ezen kiakadva?Ők nem ittak,nem érezték jól magukat?Dehogynem...csak arról mi nem tudunk.Azt nem szeretik hangoztatni,de aki most fiatal azt lehet köpködni.Kicsit fájó dolog ez.
  Amíg én tehetem,addig jól fogom magam érezni.ENNYI”
 • 79. Szerintem... 2008. szeptember 26. 14:37
  „A városiaktól kérdezném: a gyorsulgató motorosok, autósok (éjjelente rendszeres) bümbölése nem zavar éjjelente senkit???
  Csak a parkokban elénekelt egy-egy rövid Ábrahámozásra ébred fel mindenki a városban???”
 • 78. BA3 2008. szeptember 01. 23:08
  „Kedves mindigatutit:
  Akkor is ennyire fennakadnál ezen az apróságon, ha téged nem csíptek volna meg a rend büszke őrei??!...kár ezen feszengeni, mert akkor tojnál rá...és igen egy valamit nagyon-nagyon jól látsz: "Ennyi vagy"”
 • 77. megtörtént 2008. augusztus 28. 19:12
  „Egyetemisták ma az utolsó kék zsiráfot itatták halálra ! Láttam az Erzsébetkertben! Tudjátok ahol valószinüleg Magyarország legöregebb Mamutfenyője van :D”
 • 76. mindigatutit 2008. augusztus 28. 13:29
  „66
  miért jelentené azt.szerintem meg azt jelenti,hogy egyszerűen nem szóltak,mert nem lett volna semmi értelme baxogatni őket.váltig azt mondom,hogy tuti nincs engedélyük közterületen való alkoholfogyasztásra!!!még annyi,ha csak ketten vagytok ,akkor könnyem cseszeget a rendőr,de ha már 10-en akkor cseszik odamenni.na ,ennyi voltam,cső”
 • 75. ittélő 2008. augusztus 28. 13:10
  „Hogy Sopronnak nem kell semmi? Se egyetem, se foci, se VOLT? De kell, csak szórakozni kultúráltan is lehet, és nem az utcán hőzöngve. Ide jártam egyetemre, ismerem a hagyományokat, és az utcán hőbörgés nem tartozik közéjük. Az egyetemi kollégium közelében élek, pici gyerekkel. Neki mit mondjak, amikor az éjszaka közepén sírva felriad az ordítozásra? Hogy semmi gond, pár nap és vége a balekhétnek? Na igen, csak aztán szerda esti egyetemi bulik, szakestélyek, sikeres vizsgák ünneplése...
  Nem kell Sopronból idősek otthonát csinálni, és elismerem, nemcsak az egyetemisták zajonganak, hanem sok soproni is, ami szintén zavaró. De akik EGYETEM-re járnak, diplomát szereznek, azoknak talán el kellene gondolkozniuk azon, hogy pár éven belül értelmiségiek lesznek (elvileg), amihez szerintem az is hozzátartozik, hogy olyan magatartást tanúsítanak, ami a fiatalabb korosztály számára is példaértékű.”
 • 74. Maud 2008. augusztus 28. 12:16
  „joco1:
  Tudod, az a sok sör amit te láttál az egy hét alatt fogy el! Nem pedig a szekértolás ideje alatt!!!!
  Ami pedig a lányok italozását illeti: eddig is volt, hogy egy hölgynek lecsúszott egy két korty. Már István királyunk idején is! És azóta is!
  És jobb ha tudod, a lányok nincsenek rákényszerítve hogy igyanak!
  Az amelyik megiszik annyi sör meg egyebet hogy egy órán belül nem tudja hogy ki is ő valójában, arról nekem is meg van a magam rossz véleménye!

  Jah, egyébként korábban minden a férfiak dolga volt (kivéve a házimunkát és gyereknevelést). De ma már egy emancipált világban élünk! Szóval a nőknek legalább annyi joguk bármihez is ezen a világon mint a férfiaknak! Még az iváshoz is!”
 • 73. Gyurrrri 2008. augusztus 28. 10:41
  „Joco1:
  Ahogy látom, a nagy problémád, hogy a lányok isznak. Mi ezzel a gond? Nem vetkőztek, nem kínálgatták magukat, csak söröztek! Ha esetleg (bár szerintem nem így van) a "konyhában a helye a nőnek" elvet követed, akkor bizony baj van!”
 • 72. /joco1 2008. augusztus 28. 09:24
  „Maud: tudod azért mert a tizenéves fiatalok cigiznek stb. még Nektek nem kell ugy viselkedni ahogy itt több szemtanu leirva kifogásolt. Szép és követendö hagyományotok van,de nem mond már azt, hogy az is ide tartozik, hogy "szekérszámra " itattok, a hölgytagjaitok pedig csak ugy "naturban" vedelik a sört.Tudod korábban-kb 3 éve- még érthetöek voltak azok a "dalok" amit énekeltek, de most?.ORDIBÁLÁS-Ja és akkor is ittak, de mértékkel-a hagyományotokat tiszteletbe tartva.”
 • 71. Maud 2008. augusztus 28. 08:30
  „Nagy az Isten állatkertje! Az már csak nézőpont kérdése, hogy a ketrec melyik oldalát véljük annak.:(

  Én is vettem már részt a balekhéten és egyáltalán nem olyan mint amilyennek a "kedves" Háborgók beállítják. Csak az randalírozik, aki egyébként is ezt tenné, ha nem lenne egyetemista!! Ezen fiatalok száma elenyésző köztünk.

  Inkább figyelnének a mostani tizenéves fiatalokra, akik még a 8 osztály sem végezték el de már cigiznek és minden másnap piásan mennek suliba!
  Mert megvenni nem veheti meg 18 év alatt, de fogyasztani már fogyaszthatja!!!!

  A hagyományok igen is fontosak!! Mi lenne ha mondjuk eltörölnék a busójárárst vagy a karácsonyi három királyok előadást. Ugyanis ezek is hagyománnyá váltak!!!!
  Hasonló lenne a helyzet ha nálunk eltörölnék a selmeci hagyományokat!!

  Legyen szívesek, kedves Háborgók, elgondolkodni egy kicsit az élet problémáin!”
 • 70. megtörtént 2008. augusztus 27. 23:56
  „Tegnap láttam a Deák téren hogy egyetemisták halálra itatják a világ egyetlen rózsaszín elefántját!”
 • 69. anonym27 2008. augusztus 27. 17:46
  „Nem kell ahoz egyetemistának lenni, hogy valaki hülye legyen.”
 • 68. k.l. 2008. augusztus 27. 16:37
  „Jaj pici rigók de irigyek vagytok !”
 • 67. megjegyzés 2008. augusztus 27. 16:33
  „Mindigatutit! (63,65)

  Alapesetben nem lehet alkoholt fogyasztani közterületen, de vannak kivételek. pl. ha egy bejelentett redezvényre engedélyt kérnek hozzá. Ilyen a Szüreti napok, vagy bármilyen rendezvény pl. a Fő téren, és nyilván ilyen volt ez az esemény is.”
 • 66. Gyurrrri 2008. augusztus 27. 16:23
  „Miért, nem engedték meg? Ott voltak a rendőrők, senkit nem bűntettek meg. Ez szerintem is azt jelenti, hogy megengedték.”
 • 65. mindigatutit 2008. augusztus 27. 16:09
  „mit engedtek meg????????ne röhögtess már vazze”
 • 64. Bazsa 2008. augusztus 27. 15:08
  „Egyetemista koromban megbüntettek, mert átmentem a vasúti átjárón piros alatt a Kossuth utcán. Szóval "ezeknek" sem szabad mindent! Amúgy bejelentett rendezvény volt, rendőrségi engedéllyel. A karnevál alatt például nekik is tilos alkoholt fogyasztani. Most megengedték nekik.
  Ha nekem fáj, fájjon másnak is?”
 • 63. mindigatutit 2008. augusztus 27. 14:16
  „a múltkor a rend őrei azért büntettek meg az egyik non-stop-nál kibontottam egy dobozos sört és ittam(nem voltam berúgva!!!).mondták közterületen nem lehet.jó,de akkor mi a faxom van,hogy ezek meg mindenhol ihatnak meg azt csinálhatnak amit akarnak.hahóóó”
 • 62. Bazsa 2008. augusztus 27. 13:36
  „Joco:
  A selmeci hagyományokhoz igenis hozzátartozik az alkohol, de ennek mértéktelen fogyasztásával nem értek egyet, illetve ennek is megvan(lenne) a helye, ami tényleg nem az utca, hanem a kocsma. Viszont régen is volt ilyen, csak akkor fiúk csinálták nagy zászlóval a hátukon, "Leszereltünk!" kiáltással. Ők sem voltak kultúráltabbak, sőt ferde orrom (és még két barátom sérülései) bizonyítja, hogy mennyire nem! Akkor 14 évesek voltunk, csak sétáltunk.
  Ha tényleg csak ez volt a probléma, akkor szerintem egy délután a békesség jegyében be lehet csuki egy picit a szemünket. Meg az összes utcai kerthelységes vendéglátóhelyet.
  A Volt fesztivál hetében sokkal csúnyább látvány is volt a vasútállomásnál! Akkor a megivott sör is megnézte Sopront lányok torkán keresztül. Bár lehet ők is egyetemisták voltak valahol, bár fiatalabbnak tűntek.”
 • 61. joco 2008. augusztus 27. 12:48
  „Bazsa: az én olvasatomban: itt elsösorban nem a vidám "balekhetezö" egyetemistákkal van/volt gond, hanem a városon nem a "hagyományoknak megfelelö" ittas felvonulással és ordibálásukkal. Szerinted is "mélto" a "hagyományoknak" megfelelö viselkedés ha a vasutállomás elött "egyenruhás" egyetemista hölgyek üvegböl nyakalják a sört? Mivel egy rokont kisértem ki ,igy az elöbbieket saját szememmel láttam.”
80 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

APEH-feketelista megyei nevekkel

Győr-Moson-Sopron - Vannak ugyan ügyeskedők, de a tapasztalatok szerint az adóhatóság is résen van.… Tovább olvasom