Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Elkészült Sopron fejlesztési programja

A szűkös anyagi lehetőségek ellenére is számos jelentős fejlesztést, beruházást tervez Sopron a következő években
A szűkös anyagi lehetőségek ellenére is számos jelentős fejlesztést, beruházást tervez Sopron a következő években – jelentette ki Fodor Tamás polgármester. A program összeállt, a pályázatok készülnek.
A költségvetés készítésével párhuzamosan állította össze a városvezetés fejlesztési elképzelését, amelyet összhangba hoztak a közelmúltban megjelent pályázati kiírásokkal. Az anyagi forrást 2007 és 2013 között uniós pénzek biztosítják.

– A következő években harminckét projektet szeretnénk megvalósítani, illetve elkezdeni – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére Fodor Tamás polgármester.

– Úgy, hogy a jelenlegi beruházásokat – mint ezt többször elmondtuk – befejezzük. Az idén kevesebb, jövőre pedig több pályázati önrésszel számolunk. Általában azt mondhatom, hogy a tervezett fejlesztések átfogják a soproniak életét, a közlekedési és közúthálózat fejlesztésétől a tömbrehabilitációkon és egészségmegőrzésen át a környezetvédelemig.

– Akkor nézzük a programot részletesen. Kezdjük a közlekedéssel, a közúthálózattal.

– Elsőként említem a belvárosi kerékpárút-hálózat fejlesztését, gondolom, fontosságát nem kell külön hangsúlyozni. Szeretnénk kerékpárutat építeni a Papréttől Balfig, illetve a város és a Bécsi úti határátkelő között. Megvalósítjuk az északnyugati tehermentesítő utat, ezzel párhuzamosan pedig úgynevezett záportározókat építünk, véglegesen elhárítva az Ikva által időnként okozott árvízveszélyt. A Kőszegi úti egyszintű közúti-vasúti kereszteződést alul- vagy felüljáróval váltjuk ki. Az említetteken kívül folytatódnak az útfelújítások, megépítjük a Lőportári utat, a történelmi belváros utcáit díszburkolattal látjuk el. Reményeink szerint végre megépül az M85-ös országhatár és Pereszteg közötti kétszer kétsávos szakasza.

– Mi lesz az elkerülőútra tervezett újabb körforgalmakkal?

– Megépülnek. A pláza fölött, valamint a Virágvölgyi út–Bécsi út találkozásánál.

– Sopron híres műemlékeiről, de azok a turisták, akik többet is szeretnének látni a városból, sok helyütt lehangoló látvánnyal, elhanyagolt városrészekkel, épületekkel találkoznak.

– Sajnos ez igaz. Ezért szeretnénk első lépésben a Rákóczi utca–Hátulsó utca–Pejacsevich köz–Petőfi tér–Széchenyi tér, valamint a Magyar utca–Pócsi utca–Fapiac által határolt tömb rehabilitációját megvalósítani. Fontos feladat a Tűztorony szerkezetének megerősítése, ezt követően pedig a látogatóközpont kialakítása. Tervezzük az Erzsébet utcában található Russ-villa homlokzatfelújítását, hasznosítását. A kongresszusi turizmus fejlesztése érdekében megteremtjük a feltételeket a belvárosi konferencianegyed létrehozására. Feltárjuk a bécsidombi amfiteátrumot, pályázunk a parkerdő fejlesztésére.

– Régi problémája a városnak a fertőrákosi Barlangszínház korszerűsítése, illetve gazdaságosabb működtetése. Lesz előrelépés?

– Az egykori kőfejtőben lévő Barlangszínház a régió történelmi és kulturális öröksége. Fenntartható hasznosítása közös érdek, ezért ugyancsak pályázatot nyújtunk be felújítására.

– Az egészségügy területén milyen fejlesztésekben gondolkodnak?

– Szeretnénk digitális kapcsolatot kialakítani az Erzsébet-kórház, a háziorvosok, valamint az alapellátás között és megteremtjük a háziorvosok és az alapellátás internetes elérhetőségét. Korszerűsítjük a Kodály téri és a Táncsics Mihály utcai rendelőt. Mikrotérségi szociális szolgáltató központot alakítunk ki a Kőműves közben, a volt bölcsőde helyén, a mikrotérségi gyermekjóléti szolgáltató központot pedig a Vasvári Pál utcában valósítjuk meg.

Az elkövetkezendő időszakban fejlesztjük a hajléktalanellátó szolgálatot is. Talán elsőként kellett volna említenem a komplex gyógyrehabilitációs egészségközpont kialakítását, amelynek egyik bázisa a szanatórium lesz. Szeretnénk megszerezni a tulajdonjogát – erről már tárgyalunk –, hogy pályázatok segítségével alakíthassuk át a mai kor követelményei szerint. Az egészségközpont egyik kiemelt feladata lesz a prevenció, vagyis a betegségek kialakulásának megelőzése.

– Sopronban és környékén kiemelt fontosságú a környezetvédelem, amelyben mindenkinek megvan a maga feladata. Az önkormányzat mit vállalhat ebből? – gondolok elsősorban a beruházásokra.

– Megépül Cséren a hulladéklerakó, ezzel párhuzamosan a szükséges létesítmények Sopronban és környékén. A parkerdőről már szóltam. Tervezzük a Sopron–Burgenland–Fertő tó régió vízellátási rendszerének fejlesztését, a fertőrákosi öbölre pedig új szabályozási tervet készítünk. A felsoroltakat tartjuk a legfontosabbnak, de fejlesztjük például az ipari és innovációs park infrastruktúráját, a közoktatási szolgáltatást, kialakítjuk a közszolgáltatás és a civil szféra együttműködési hálózatát.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műsorkészítés a Széchenyi-palotában

Hétfőtől átmenetileg a televíziós toronyból továbbítják az MTV Sopronban készült műsorait, miközben javában zajlik a stúdió átköltöztetése a Széchenyi- palotába. Ez azt jelenti, hogy mégsem újította meg szerződését a köztévé és a Pannon-Sopron Kft. Tovább olvasom