Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Elkészült az első GYSEV FLIRT kocsiszekrénye - fotók

Elkészült az első GYSEV FLIRT motorvonat négy kocsiszekrénye a Stadler szolnoki gyárában. A négyrészes motorvonat összeszerelését ezután a Stadler Rail Csoport lengyelországi üzemében végzik el.

A motorvonat annak a flottának az első járműve, amelyről a GYSEV és a Stadler 2012 áprilisában írt alá szállítási szerződést.

A GYSEV Zrt. a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítése projekt keretében mintegy 110 kilométer vasúti pálya teljes rekonstrukcióját végezte el az elmúlt években. Ennek a projektnek részeként rendelt a vasúttársaság négy villamos motorvonatot.

A motorvonatok kocsiszekrényei a Stadler szolnoki gyárában készülnek. Az első kocsiszekrény épp a cég áprilisban átadott új üzemének avatásával egy időben készült el.

A zöld-sárga festésű, 30 tonnás alumínium vázakat ezután Siedlicébe szállítják, ahol az összes szükséges berendezés a helyére kerül. A készülő motorvonatok nyers szekrényvázát trélereken viszik Szolnokról a lengyelországi üzembe.


Készülnek a GYSEV új kocsijai

A szolnoki üzem, ahol a motorvonatok kocsiszekrényeit gyártották, 2009-ben kezdte meg működését. A cégcsoport azóta is folyamatosan fejleszti, bővíti a gyár kapacitását: a magyar leányvállalat mára Európa egyik legkorszerűbb alumíniumhegesztő üzemének számít.

A FLIRT motorvonat a Stadler legsikeresebb terméke, az elmúlt években a cégcsoport 13 országból csaknem 900 motorvonat gyártására kapott megbízást.

A GYSEV állomásain és megállóhelyein nemrégiben kialakított 55 cm-es peronokról közvetlenül (lépcső nélkül) lehet belépni a 211 ülőhellyel rendelkező járműbe. A modern, kényelmes belső kialakítás egyik legnagyobb előnyét a többfunkciós, gyerekkocsik és kerékpárok elhelyezésére alkalmas terek jelentik.

A kocsik kiszolgálják a kerekes székkel közlekedők igényeit, és többek között zárt WC-rendszerrel is rendelkeznek. A motorvonatok korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionálóval, WIFI internettel, illetve mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal is fel lesznek felszerelve.

Az első zöld-sárga FLIRT motorvonat várhatóan még ez év decemberében szolgálatba állhat a GYSEV Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonalán.

Olvasóink írták

  • 2. zoltee 2013. május 01. 20:10
    „1.-nek, azért azt ne felejtsük el, hogy Zalaszentivántól nem a GySEV üzemelteti a vonalat. A horvát vasút miatt megszűntek a kulturált kocsik (nincs idén ugye zágrábi összeköttetés), a GySEV-nek köszönhető azonban, hogy egyáltalán Pécs felé maradt vonal. A cél az lenne, az egész Dunántúlt megszereztetni a GySEV-vel, és utána néhány év alatt utol lehetne érni a normális színvonalat a GySEV-en kívüli területeken is. Sajnos, nehéz elvárni azt, hogy feltöltsék a víztartályt, tiszták legyenek a kocsik, stb., ha MÁV területen közlekedik a vonat és MÁV-alkalmazottak munkájától függ a szolgáltatás minősége.”
  • 1. odenburg. 2013. április 30. 23:17
    „Nagyon szeretném ha Sopron-Pécs vonalon is a közel 6 órás utat kulturált körülmények között tehetném meg.
    Mert jelenleg a Gysev hírnevéhez igazán nem méltó ,mostoha körülmények fogadnak fordulókként 12000ft-ért- mint pl. nincs víz a mosdóba, nincs légkondi, 6óra huzatban ülve! ( télen 1 kocsiban van meleg a többi hideg a kalauz szét tárt karokkal közli nem tudd mit tenni!)
    kényelmetlen ,némelyik hibás ülés, A Pécset tanuló egyetemistáknak nincs internet elérhetőség! míg a győri 1 órás útra minden van.. nem beszélve a MENETIDŐ ről !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadgesztenyefákat permeteznek Sopronban

A közterületi vadgesztenyefákat fogja permetezni május 2-án és 3-án (csütörtökön és pénteken)… Tovább olvasom