Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Elképesztő képek: Daruval felemelt markoló maga alatt bontja a kéményt

Markolóval kezdték el bontani az erőmű kéményét a soproni Somfalvi úton - jelezte olvasó tudósítónk. Jutalma 10 000 forint.

- A kalapácsos munkagépet próbaképpen emeltük fel - jelentette ki Nemes Norbert, a kivitelezés fővállalkozója, a Nemes Bau Plusz Kft. ügyvezető igazgatója. - Úgy tudjuk, a helyszínen bejelentés követően jelent meg a munkaügyi felügyelőség munkatársa. A munkálatokat leállítottuk. Lényeges, hogy baleset nem történt. Az ügyben most vizsgálat indult.

Érdekes megoldást találtak a kémény lebontására. Emiatt a munkaügyi felügyelőség vizsgálatot indított.
Érdekes megoldást találtak a kémény lebontására. Emiatt a munkaügyi felügyelőség vizsgálatot indított.

A kisalfold.hu által megkérdezett szakértők szerint teljesen szabálytalan ez a módszer. Elmondták, az nem járható, hogy egy munkagépet daruval emeljenek fel, s azon még ember is dolgozzon, ráadásul emelőkosár nélkül. Nagy szerencse, hogy nem történt tragédia.

Az egyik szakember megjegyezte, a képeket látva biztos benne, hogy az egész tevékenységet megtiltották az ellenőrök, sőt, súlyos veszélyeztetésnek nevezte azt.

Az sem egyértelmű, hogy a gép kezelője ki volt-e kötve. Abban is bizonyos volt, efelett nem lehet szemet hunyni, mert ez egy durva szabálytalanság.


Nemes Norbert információi szerint, a felügyelőség szakembere azt kifogásolta, hogy amikor a munkagépet emelték, akkor a kezelő is a gépen tartózkodott.
- A munkatársunk egyébként minden védőfelszereléssel rendelkezett. A felügyelőség a cég és dolgozóinak az iratait rendben találata - tette hozzá.

Fotó: Csizmazia Gergő
Fotó: Csizmazia Gergő


A kémény a soproni Somfalvi úton van. Portálunk információi szerint az erőmű széntüzelésű kéményét bontják el. Mégpedig azért, hogy a későbbi fejlesztéseknek helyet csináljanak.

- Az engedélyünk úgy szól, hogy a hatvanöt méter magas kémény felső részét emlőkosaras módszerrel kézzel, míg az alsót géppel lehet elbontani. A próbára azért volt szükség, mert a kémény fugája olyannyira kemény, hogy azt kézi erővel szinte lehetetlenség volt megkezdeni - tette hozzá Nemes Norbert.


A kalapácsos munkagép kezelője tapasztalt szakember, rendelkezik toronydarui kezelői vizsgával és gyakorlattal is. Ő saját elhatározásából ment fel, és nem fél a magasban.

Mint megtudtuk, ennél az esetnél a robbantás nem jöhet szóba, mert a közelben épületek is találhatók.

A bontás a tervek szerint a jövő héten ér véget. Fotó: Magasi
Most már kalapáccsal bontanak a magasból - a bontás a tervek szerint a jövő héten ér véget. Fotó: Magasi


Ez az "akció" azért is érdekes, mert a Nemes Bau Plusz Kft. tulajdonosai nagy referenciával rendelkeznek az épület és egyéb ipari létesítmények bontása terén. Az elmúlt években a mostanihoz hasonló, de valamivel kisebb kéményeket már tettek a földdel egyelővé. A cégnél korábban a felügyelők semmilyen szabálytalanságot nem találtak és eddig baleset sem történt.

Fotó: Csizmazia Gergő
Fotó: Csizmazia Gergő


- Az a technológia, amivel mi is próbálkoztunk Németországban és Hollandiában bevett gyakorlat. Azt, hogy nálunk mindez szabályos-e, a most zajló vizsgálat derítheti ki - zárta Nemes Norbert.

A vizsgálatot huszonkét munkanap alatt kell lefolytatni. Indokolt esetben ezt újabb huszonkét munkanappal meg lehet hosszabbítani.


Videó a soproni műveletről: Csizmazia Gergő


Hasonló művelet Németországból - köszönjük a videót mtomnak!


Előzmény:

- A képeken látszik, hogy Sopronban a Somfalvi úton lévő erőmű egyik kéményét ''szakszerűen" bontják. Tudtommal munkaügyi felügyelő is kint volt a helyszínen bírságolni
- kaptuk a levelet egy olvasónktól.

Jutalma 10 000 forint.Olvasóink írták

117 hozzászólás
 • 117. Nanu 2012. március 30. 17:24
  „ezek kóklerek, nem újságírók :)”
 • 116. Tonxy 2012. március 24. 18:30
  „Lehet hogy 1.5 év alatt újra felépítették és most megint bontják:)”
 • 115. S.Soproni 2012. március 24. 07:40
  „Mindeni olvassa el a Munkavédelem írását ! Ott az igazság!!

  /2010.09.22. 08:15/”
 • 114. igazember 2012. március 23. 21:14
  „Nem unják már?Friss hir!”
 • 113. Tonxy 2012. március 23. 18:56
  „Ez most hogy került ide a főoldalra 1.5 év után?”
 • 112. RábaViktor 2012. március 23. 10:53
  „Az a baj, hpgy mindenki sokkal okosabbnak tartja magát, mint a szakemberek. Mindenkinek van szakmája, abban igyekezzen jónak lenni! Kívülről baromira értünk mindenhez! Aztán meg maradjon a helyén minden, Majd csak összeomlik egyszer? Gondolom nem köteleztek senkit arra, hogy felmenjen? ( nekem nem lett volna hozzá bátorságom, de ez más kérdés ) Hogy szabályszerű ez? Egy ember azért kap fizetést mert vállalja a rizikót és ügyes, másik 5 meg papírral a kezében azt vizsgálgatja, hogy szabályszerű-e! És 5X annyi pénzt vesznek fel! Na ez a gáz!”
 • 111. őzikeszem 2010. szeptember 22. 09:33
  „A nyugattól nagyon sok évvel le vagyunk ám maradva!
  De nem csak ebben,hanem mindenben!
  Mi munkások isszuk mindennek a levét......”
 • 110. munkavédelem 2010. szeptember 22. 08:15
  „Ezt nem hiszem el. A hozzászólók 80-90%-a teljesen hülye?
  Még mindig nem fogjátok fel mi a baj. Életveszélyes volt a munkavégzés!!!!
  Igen lehet ezzel a módszerrel bontani, csak nem ilyen feltételekkel. A markoló nem volt stabilan felfüggesztve. Ha kiakad az egyik függeszték a kettőből, akkor lebillen a gép és zuhan a kezelő. Meg a daru is, mivel ekkora rántást nem bír el. Nyugaton egy ketrecben áll a munkagép és azt emelik fel 4-6 ponton és külön kötélzeten van a kezelő. Itt ez hiányzott. A sötét magyar meg nem számol azzal, ami megtörténhet. Minek, velem úgysem fog. Mégis hányan meghalnak munkavégzés közben. Jelen esetben a "szemét" hatóságnak várnia kellett volna addig, amig lezuhan a szerencsétlen? Bezzeg ha megtörténik a baj, akkor aztán szidják a hozzátartozók a hatóságokat, hogy miért nem intézkedtek korábban. Röviden felháborító az, hogy a sok sötét tahó azzal szimpatizál, aki kockára teszi mások életét. Ja, és ha beüt a baj, akkor a munkáltató gyorsan felszámolja magát, nehogy kártérítést kelljen fizetni az elhunyt családjának. Ez magyarország, szándékosan kisbetűvel, mivel nem már nem érdemeljük meg azt, hogy naggyal írjuk.”
 • 109. gepesztechnikus 2010. szeptember 21. 22:49
  „Nekem is tetszik az ötlet,nagyon jó megoldás.Akik akadályozzák a munkát, a hivatali iratkukacok.Mindig az a baj,hogy igy meg ugy nem lehet ,mondják az okosok,de csak kritizálni tudnak.Ha meg megvan az ötlet és a megoldás akkor irigykednek ,hogy nem ők találták ki a dolgot ezért keresnek mindenféle hibát.Undoritó.persze mindezért a szarakodásért még jó magas fizetés jár.A darukezelő.aki megoldotta a feladatot,biztosan jóval kevesebbet visz haza.”
 • 108. aggodo*süttöri*lakos 2010. szeptember 21. 21:05
  „Király a darus.Ez az ember még viszi valamire.Mindig csak magasabbra, a megye büszke lehet rá!Nem a munkavédelmist kell szidni,ő csak a munkáját végezte,mint ahogy a darus is!Ilyen bátor emberekre van szüksége az országnak a tisztelt házban is hasonló bátor tettekre lenne szüksége az országnak!!
  Itt nem a büntetést kell nézni hanem a bátorságot ezt az embert bármi hátrány éri a munkájával vagy anyagi téren, indítsunk gyűjtést a büntetés kifizetését segítve...xD

  Minden elismerésem.Melyik a kedvenc borozód?..xD”
 • 107. pancser 2010. szeptember 21. 12:45
  „Nálunk a munkát akadályozó okvetetlenkedő hivatalok nagyon jól működnek. Nem is tudom mi lenne velünk munkaügyi felügyelők nélkül, ők a mi őrangyalaink, csoda, hogy nem nőtt toll a hátukon. K...... utálom azokat akik abból élnek, hogy mit nem lehet!”
 • 106. mtom 2010. szeptember 19. 01:02
  „102) sariatti:
  A videód állati jó!

  Még itt a fotelben ülve is szédültem!

  Pedig nem vagyok nagyon tériszonyos. (Nemrég festettem tetőszerkezet, 7 méter magasan gerendavégeken csücsülve. Persze bekötve, mert nagyot lehet onnan is esni.)”
 • 105. egysoproni_ 2010. szeptember 18. 16:22
  „100.!
  Nem álították le a bontást! Jelen pillanatban is ott van a daru és bontanak mint ahogy egész jéten tették!”
 • 104. MotorosPista 2010. szeptember 18. 09:28
  „igazságpillanata

  Pesszimista egy ember vagy te, az tuti!! Szar lehet így élni.”
 • 103. Lord_Hamilton 2010. szeptember 18. 07:48
  „Nincs itt semmi gond, hacsak az nem, hogy már megint átestünk a ló túlsó oldalára. És nem a bontást végzők. Irigylem a gépkezelőt, bár én a tériszonyom miatt nem lettem volna alkalmas a "műveletre." Gratula.”
 • 102. sariatti 2010. szeptember 17. 22:34
  „És akkor ehhhez mit szól egy okos munkavédelmis:
  http://www.funvid.eu/index.php?page=videos§ion=view&vid_id=104700”
 • 101. sariatti 2010. szeptember 17. 22:31
  „Én ipari alpinista vagyok, és bontottam pár kéményt. A bevett módszer egy a kémény belsejébe rakott könnyű állvány -zártszelvényből hegesztjük és fa pallókon állunk. Majd pneumatikus kalapáccsal -35-40 kilós- a földről felhozott légvezetékkel, kézi erővel nekiesünk. Nagyon nehéz és fársztó munka, és sokkal veszélyesebb is mert nincs fölöttünk daru, hanem a kémény szerkezetéhez biztosítunk magunk alól.
  Ahogy a kémény fogy, kiülünk a szélére és kézzel tesszük lejjebb az "állványt".
  Ez szerintem a leg hatékonyabb és a leg biztonságosabb módja a kéménybontásnak.
  Ha a daru elbírja a gépet és a kezelőt, és a darus alkalmasnak találja a körülményeket (időjárás, szél, s.t.b.) akkor miért ne így csinálják?
  A munkavédelmisek jobban tennék ha kicsit haladnának a korral.
  Kíváncsi lennék mit szólnának egy templomtorony kereszt festéséhez, vagy a hagyományos kéménybontáshoz.
  Meg kíváncsi lennék a munkavédelmi törvény kéménybontásra vonatkozó részére is.
  Azt mindenki megtudja mondani hogyan NE, azt már nehezebb hogy AKKOR ÍGY...

  Kapaszkodj a fellegekbe...”
 • 100. máris 2010. szeptember 17. 15:27
  „MOST MÁR ÚGYIS MINDEGY, KINEK MI A VÉLEMÉNYE, MERT LEÁLLÍTOTTÁK A BONTÁST !!!”
 • 99. mámiáti 2010. szeptember 17. 14:31
  „Hát azért rendesen megmozgatta mindenki fantáziáját.
  Ilyen nehézségekre biztosan nem számítottak, jól csinálták, valamit ki kell találni, ha
  már "normálisan" nem megy.
  Sok sikert kívánok hozzá, csak ügyesen, baj nélkül... :)”
 • 98. igazságpillanata 2010. szeptember 17. 11:50
  „Kótai csak a dolgát végezte.
  Mi lett volna akkor ha a gép valamiért kigyullad?
  Mi lett volna ha éppen feltámad egy szélvihar?

  Szerintem a probléma továbbá az, hogy ezen bontások nincsenek egyértelműen szabályozva, hogy mit lehet, és mit nem.”
117 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közmeghallgatás Fertődön: Célegyenesben a belvárosrehabilitáció

A szerdai fertődi közmeghallgatáson elhangzott: hamarosan kiírják a Kulturális és Szolgáltató Központ kialakítására a közbeszerzést. Tovább olvasom