Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Elkelt a legszebb lőver

Eladta egykori üdülőjét a Magyar Telekom, így új időszámítás kezdődik a Lövérek legnagyobb és egyik legszebb lővere számára. A Hársfa sori Zettl–Langer-villát egy soproni vállalkozás vásárolta meg.

Évekig árulta a Matáv, majd pedig a Magyar Telekom Zrt. a Hársfa sori üdülőt, ami mellett elsétálva ugyanúgy sóhajtott soproni és vendég: „Ha nyernék a lottón, megvenném!"

– A soproni ingatlant eladta vállalatunk. A helyi szabályozásokban, rendeletekben foglaltakon túlmenően a vevő felé más megkötést nem támasztottunk – nyilatkozta a Kisalföldnek a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága. A mesebeli villa helyi védettséget élvez, ráadásul hatalmas, helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánított parkban áll, ősfák között.

Az internet még őrzi az eladásra kínált ingatlan paramétereit, melynek területe több mint 7500 négyzetméter, így minden bizonnyal a legnagyobb klasszikus lőver a soproni erdők alatt. A feltételek között az is szerepel, hogy „új épület elhelyezésére, illetve a meglévő változtatására engedélyt kizárólag a tervi zsűri által elbírált és engedélyezett terv alapján lehet kapni". Megkerestük a birtokba került vállalkozást, ám még korainak tartották terveik ismertetését.

Új időszámítás kezdődhet a sokáig üresen álló egykori lőver, majd üdülő történetében. Fotó: Magasi
Új időszámítás kezdődhet a sokáig üresen álló egykori lőver, majd üdülő történetében. Fotó: Magasi

A kastélynak is beillő Zettl–Langer-villa alapjai még az 1800-as években épültek, Jopp, illetve Reiseinger urak voltak a tulajdonosai az eredetileg földszintes lővernek és az akkor még a mai óvodáig lenyúló kertnek. A gyönyörű ingatlant Zettl Gusztáv, az ecet- és szeszgyáros, műgyűjtő szenvedélyéről híres soproni polgár vásárolta meg, aki Schiller János építész tervei alapján bővített: a ház emeletet s tetőteret is kapott.

A Kisalföld is írt a Csipkerózsika-álmát alvó épületről és történetéről. (Előz- mény: Gazdára vár a mesebeli lőver, 2009. szeptember 17., Kisalföld). A szeszgyáros klasszikus lővernek használta az ingatlant, csak nyáron lakott itt a család, később azonban Zettl Gusztáv lánya, az első világháborúban elhunyt vezérkari ezredes özvegye, Langer Hermanné már állandó lakásául választotta.

A történelmi viharok ellenére a kert, bár a kisajátítások miatt egyre kisebb lett, és a ház, ahová persze társbérlőket is kiutaltak, mindvégig a Zettl–Langer család tulajdonában maradt. Legújabb kori történetében lakásokat alakítottak ki a házban, majd a Matáv vásárolta meg üdülőnek. Most pedig kezdődik egy újabb fejezet...

A városrész szabályozása


Az ingatlan a Lövérek városrész és környéke szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet hatálya alá tartozik, ahol a kialakítható legkisebb telekméret 1300 négyzetméter, a telkek tízszázalékos legnagyobb beépítési százalékkal építhetőek be. Miután a villa kertje helyi védett természetvédelmi terület, elvárás, hogy károsodását megelőzzük, elhárítsuk, a bekövetkezett károsodásokat csökkentsük, a jelen és a jövő nemzedéke számára megőrizzük – fűzték a hírhez a városházán.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden feladatban meglátja a szépet

Kisgyermekkora óta egészségügyi pályára készült Szabó Istvánné, aki a kardiológia osztályvezető ápolójaként ma is örül, hogy ezt a nehéz, de szép pályát választotta. Tovább olvasom