Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Elit rabok a soproni futballpályán

Húsz sopronkőhidai elítélt takarítja Sopronban a Káposztás utcai stadion gyepét. A klub a segítségükkel készül a vasárnapi bajnoki szezonnyitóra, amire meghívták a szövetségi kapitányt és az MLSZ vezetőit is.
Verőfényes napsütésben húsz férfi lapátolta tegnap a havat a Káposztás utcai stadionban. A jellegzetes, szürke ingű munkások csoportját egyenruhás őrök és két kutya kísérte figyelemmel. Nem mindennapi látvány ez a sportpályán... A sopronkőhidai büntetésvégrehajtási intézet elítéltjei segítettek a Matáv Sopron Futballklubnak abban, hogy a bajnoki szezonnyitó mérkőzésre megtisztítsák a pályát a hótól.

Vasárnap ugyanis – hacsak az időjárás közbe nem szól – nagy esemény lesz a Káposztás utcában. A meccsre a klub vezetése meghívta a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét, Bozóky Imrét és alelnökét, Puhl Sándort, valamint a szövetségi kapitányt is Lothar Matthäust.

– Jobb itt nekünk, mint odabent! Legalább szabad levegőn vagyunk... Kell egy kis változatosság – mondják egymás szavába vágva a munka szünetében az elítéltek. S mindezt könnyű elhinni nekik.

Csodásan süt a nap, vakít a hó, a megtisztított területeken már zöldül a fű. A stadion mellett edzenek a profi focisták, a „szürkeingesek" pedig megérdemelten kortyolgatják az arénában a forró teát.

– A próbatakarításon kiderült, hogy géppel nem érdemes rámenni a fellazult talajra, kézi munkával kell eltakarítani a havat – mondja Gőbl Gábor, a klub ügyvezetője. – Húsz éve elődeink a honvédségtől vagy a határőrségtől kértek ilyenkor segítséget, miután sorkatonák már nincsenek a környéken, a sopronkőhidai intézethez fordultunk.
Ajánlatunkra rögtön igent mondtak. Jelképes összegért elvállalták a munkát. Hivatalos szerződést kötöttünk a pálya és a lelátók letisztítására. Nagyon jól dolgoznak, úgyhogy szerintem máskor is kérjük majd a segítségüket.

– A stadionban dolgozó fogva tartottak tagjai annak a csoportnak, akiket máskor is külső munkahelyeken foglalkoztatunk – tudtuk meg dr. Pantali Zoltántól, a sopronkőhidai intézet parancsnokától.

„ Szigorú szabályoknak kell megfelelni, ha valaki az »elit rabok« közé akar tartozni, hiszen az egyhangú napok hosszú során nagyot lendít, ha az elítélt kiszabadul a komor falak közül."

Külső munkára csak az mehet, akinek büntetési ideje nem több hat évnél és a feltételesen szabadlábra bocsátás lehetőségével rendelkezik. A pszichológiai vizsgán pozitív eredménnyel kell túlesnie, és fontos, hogy tartós családi kapcsolatokkal rendelkezzen. Kitétel még, hogy a börtön falai között is jó magaviseletűnek kell lennie. Kizáró ok pedig, ha valaki emberölés, erőszakos közösülés, terrorcselekmény vagy fogolyszökés miatt kapta a büntetését.

A sopronkőhidai elítéltek tegnap mindent elkövettek, hogy a hét végén nagy meccsnek adjon otthont a Káposztás utcai stadion. Hogy vasárnap délután kettőkor lesz-e bajnoki mérkőzés és jönnek-e a neves vendégek Sopronba, az már csak az időjáráson múlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni városcímert többször újratervezték

Több mint három évtizeddel ezelőtt címertervezési „láz” lett úrrá az országban. Több… Tovább olvasom