Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Elismerés a kisebbségi kultúra ápolásáért

A nemzetiségi hagyományápolás és a kultúra megőrzéséért végzett munkájáért elismerést kapott Koloszár István.
Rangos elismerést kapott az undi Koloszár István. A hazai horvát kisebbség tagjai közül egyedüliként ő vehette át a Magyar Művelődési Intézet által alapított Pro Kultura Minoritatum Hungariae díjat. Az ünnepségre Budapesten, a kisebbségek napján került sor. Az emlékplakettet azok kaphatják meg, akik kiemelkedő munkát végeztek a saját kisebbségük hagyományainak megőrzésében, a kultúrájuk ápolásában.

Nem véletlenül esett a választás Koloszár Istvánra, aki immáron harminckét éve vezeti az undi Veseli Gradiscanci tambura- és táncegyüttest. Az elmúlt évtizedekben módszeresen kutatta a horvát hagyományokat, népszokásokat. Kereste az új koreográfiákat. Az egyesület több fesztiválon szerepelt eredményesen.

– Nagy öröm számomra, hogy négy évvel ezelőtt Fertőhomokon is megalakíthattuk az ének- és tánccsoportot – mondta el a Kisalföldnek a kitüntetett. – Az elmúlt alig öt évben kilenc koreográfiát gyakoroltunk be, ami nem kis teljesítmény. Mindemellett az undi együttes jövőre két meghívást is kapott már.

Az egyik Lengyelországba szól, ahol az ottani kisebbségek napján képviseljük Magyarországot. Azt hiszem, mi abban különbözünk a többi csoporttól, hogy a fellépőruháink mindig eredetiek, és törekszünk arra, hogy a leghitelesebben mutassuk be a kultúránkat. Mindemellett képviselőnek jelöltek a jövő év márciusában tartandó megyei, illetve országos önkormányzati választásokon. Úgy érzem, a jövőben is lesz elég feladatom, hogy a három évtizede megkezdett „kultúramentést" folytassam.

A Veseli Gradiscanci-csoportnak jelenleg hatvan tagja van. Az alapító tagok időközben szülők lettek és már az ő gyermekeik is eljárnak a tánc-, illetve a zenepróbákra. Többször előfordult már, hogy közösen léptek fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új képviselő-testület, új polgármester

Az október elsejei önkormányzati választáson két településen nem lehetett végeredményt hirdetni. Sopronhorpácson egy képviselőjelölt visszalépése miatt halasztották el a voksolást, míg Völcsejen szavazategyenlőség miatt kellett újrázni. Sopronhorpácson viszonylag alacsony részvétel mellett a választásra jogosultak 40,3 százaléka voksolt a tizenkét képviselőjelöltre. Tovább olvasom