Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Elhunyt Szokolay Sándor

Elhunyt vasárnap Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző.


A soproni önkormányzat közleménye:

Mély megrendüléssel értesültünk Szokolay Sándor díszpolgárunk, barátunk halálhíréről.

A Kossuth-díjas zeneszerző több mint hatszáz művet komponált, szimfóniát, oratorikus, kórus- és versenyművet.

Munkásságát a közösség méltóképpen elismerte: kétszer (1960-ban és 1965-ben) kapta meg az Erkel Ferenc-díjat, 1966-ban a Kossuth-díjat, 1976-ban lett érdemes művész, 1986-ban kiváló művész.

A Bartók Béla – Pásztory Ditta-díjat 1987-ben és 2001-ben, a Magyar Művészetért díjat 1993-ban, a Magyar Örökség-díjat 1998-ban, a Kodály-díjat és a Corvin-láncot 2001-ben kapta meg, 2008-ban Prima-díjjal tüntették ki.

2001-ben városunk díszpolgára lett. A páneurópai piknik eseményére 2009-ben nyitányt komponált.

Hazaszeretetével, emberségével erőt és hitet adott mindannyiunknak. Halálával egy itthon és külföldön is elismert zeneszerzőt, kiemelkedő soproni polgárt, díszpolgárt is gyászolunk.

A soproni önkormányzat osztozik a család és a barátok gyászában. Emlékét, példamutatását, zenei hagyatékát városunk megőrzi.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti Szokolay Sándort.

Szokolay Sándor 1931. március 30-án született a Békés megyei Kunágotán. Zenei tanulmányait 1947-ben a békés-tarhosi Zenei Gimnáziumban kezdte, ott is érettségizett 1950-ben, majd 1950-től a Zeneakadémián tanult zeneszerzést Szabó Ferenc és Farkas Ferenc tanítványaként.

Szolfézst tanított a Fővárosi Zeneiskolai Szervezet keretében 1952-től. Diplomája megszerzése után, 1957-től 1961-ig a Magyar Rádió zenei lektora és szerkesztője volt, ezt követően független művészként próbált megélni.

1966-tól 1994-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola középiskolai énektanár- és karvezető, valamint zeneszerzés tanszakán ellenpontot, prozódiát és zeneszerzést tanított, 1982-től egyetemi tanárként.

1978-tól tíz éven át volt a Magyar Televízió zenei lektora.

1994-ben lett nyugalmazott egyetemi tanár, ekkor költözött Sopronba.

Munkásságát számtalan díjjal ismerték el, kétszer (1960-ban és 1965-ben) kapta meg az Erkel Ferenc-díjat, 1966-ban a Kossuth-díjat, 1976-ban lett érdemes művész, 1986-ban kiváló művész. A Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat 1987-ben és 2001-ben, a Magyar Művészetért díjat 1993-ban, a Magyar Örökség-díjat 1998-ban, a Kodály-díjat és a Corvin-láncot 2001-ben kapta meg, 2008-ban Prima-díjjal tüntették ki.

Novemberben hangversenyen köszöntötték fel.

- Egész pályája során hirdette és tanította, hogy a talentum felelősség is egyben, amelyet eltékozolni nem szabad, hanem mindenkor az emberek és a haza szolgálatába kell állítani. Ön misszionárius papnak készült, és Isten áldotta tehetségén keresztül rálelt arra a hivatásra, amellyel nemzetének leginkább hasznára lehetett: a zene misszionáriusa lett – állt Orbán Viktor miniszternelnök a zeneszerzőt köszöntő levélében.

– Még a századik évemet is itt és így szeretném ünnepelni. Amit kaptam tőletek, azt elmondani nem lehet – köszönte meg élményét a zeneszerző az est közreműködőinek és a közönségnek.˝Szokolay Sándor a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat legrangosabb elismerését, a "Győr-Moson-Sopron Megyéért Kék Szalag Kitüntető Címet" 2005-ben vehette át.

Önkormányzatunk a kiváló művész, a mélyen becsült kitüntetett előtt gondolatainak felidézésével tiszteleg.

A "Győr-Moson-Sopron megye az új évezred küszöbén" című kötetben, számos neves személyiséggel együtt - Szokolay Sándor is - vallott a szülőföldről, Győr-Moson-Sopron megyéről, amely nem is biztos, hogy szülőföldjük, de életük egy bizonyos, meghatározó szakaszában ide kötődtek vagy kötődnek ma is.

"Soproni éveim minden napját az Ég "ráadásának" tekintem! ...."Sopronban, nyugat kapujában, egy ékszerdoboznak számító, háromnyelvű városban megleltem nyugalmamat.
A végsőt is itt fogom. ..... E megye, e jellegzetes országrész inspiráló és töltekezést nyújtó világában leltem igazi otthonra!. Összekaroló, mélyen tartalmas érzés ez...Jó itt a Lővérek sétáinak biztonságában magyarnak lennem!"

Emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrizzük!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ovit kaptak a bánfalviak

Tagóvodával bővült a Bánfalvi óvoda, a Gesztenyés körúton az egykori idősek klubjából alakítottak ki a gyerekeknek két szép csoportszobát. Tovább olvasom