Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Elhivatottsággal a roma ügyért

Járóka Lívia képviselőjelöltként indul az európai parlamenti választásokon. Mint egyetlen roma származású jelölt, a térség képviselete mellett a cigányság integrációját kívánja elősegíteni. Szabadidejét legszívesebben családjával tölti, párjával és tíz hónapos kislányával együtt készülnek Brüsszelbe.
A soproni származású és kisebb-nagyobb megszakításokkal itt is élő Járóka Lívia Szájer József szerint jó eséllyel indul a közelgő választásokon. A Fidesz-lista nyolcadik helyén álló fiatal antropológus roma származású és tanulmányai során is a cigányság kultúrájával foglalkozott.

– Soproni vagyok, itt végeztem első iskoláimat – meséli Járóka Lívia. – Szüleim továbbtanulásra ösztönöztek mindig, a szombathelyi főiskola angol szaka után a Közép-európai Egyetemen tanultam Varsóban. Ösztöndíjjal kerültem ki Londonba, ott szereztem antropológusi végzettséget, majd 2000–2001 között a budapesti Józsefvárosban kutattam. Jelenleg a University College of London antropológia tanszékén vagyok doktorandusz, a józsefvárosi romák életéből írom a disszertációmat.

– Miért érdeklődött a kisebbségvédelem iránt?

– Családi jellegű indíttatásom van, hisz roma származású vagyok, de antropológusként is cigányokkal foglalkozom. Külföldi tanulmányaim révén furcsa módon előbb ismertem meg a nyugat-európai cigány közéletet, mint a magyart. Hazaérkezve vidéki muzsikus cigányok élettörténeteit gyűjtöttem, kulturális eseményeken, búcsúkon, lagzikon vettem részt. A felvett anyagok adták a doktori dolgozatom alapját.

– Hogyan került kapcsolatba a Fidesszel?

– Személyes ismeretséggel kezdődött. Szájer Józseffel először Sopronban találkoztam, ahol a Fidesz indulásakor pártoló tag voltam. Három évvel ezelőtt derült ki egy beszélgetés során, hogy mivel foglalkozom. Szakértőnek kért fel, az oktatásügyet és a kisebbségi önkormányzati választási rendszert véleményeztem, hogy azt ők a Fideszen belül megvitathassák. A későbbiekben a cigány ifjúsági szervezetek támogatásáról készítettem tanulmányokat független szakértőként. Váratlanul ért a Fidesz megkeresése, de örömmel mondtam igent.

– Ön lehet az Európai Parlament első cigány származású képviselője, mi lesz a feladata?

– Legfontosabb az, hogy rajtam keresztül a közép-európai, de elsősorban a magyarországi cigányság problémái az európai nagypolitika szintjére kerüljenek. Rajtam keresztül hangot tudjanak adni véleményüknek, akaratuk képviselve legyen. A civil szervezeteknek annyira kell megerősödniük, hogy valós érdekegyeztetést tudjanak ellátni. A romák legégetőbb problémáin kell segíteni: elsőként a foglalkoztatás és az oktatás terén, javítani kell a romák lakhatási feltételein, és a diszkrimináció elleni küzdelem is ugyanennyire fontos.

– Milyenek lesznek a munkanapjai, mennyit lesz Brüsszelben és mennyit itthon?

– Plenáris és bizottsági ülések teszik ki a munkám nagy részét. Ingáznom kell Strassbourg, Budapest, Brüsszel és Sopron között. A hazai szervezeteken keresztül a munkacsoportokkal és bizottságokkal való kapcsolattartás lesz a feladatom. A Fidesz képviselőcsoportján belüli elosztás szerint dr. Szájer Józseffel együtt rám a nyugat-magyarországiak képviselete fog hárulni, melyet elsősorban a soproni regionális irodánk segítségével fogunk ellátni.

– Nem lesz sok szabadideje, azt a keveset mivel tölti majd szívesen?

– Főleg családommal, kislányom, Emma tavaly augusztusban született. Szeretem a filmeket, a dzsessz zenét, szívesen olvasok és „szöszmötölök" hétvégenként a kertben. Táncolni is szeretek, de erre mostanában nem nagyon jut időm.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postaszolgálat takarékban

A takarékszövetkezetek átvállalhatják a postai feladatokat azokon a településeken, ahol megszűnt ez… Tovább olvasom