Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Élhetőbb városrészt szeretnének

Sopron - Egy sokáig elhanyagolt városrész, Sopron egykori szegénynegyede – a Kurucdomb – lassan magához tér. Az elmúlt évtizedekben új lakóterületek alakultak ki – a folyamat jelenleg is tart –, s lassan „városiasodik", úgy, hogy megtartja jó értelemben vett falusias jellegét is.

A Kurucdomb Sopron egyik jól körülhatárolható városrésze, de ezen belül is eltérő fejlettségűek a körzetei.

Az itt élők – a régiek és az új utcák lakói is – szeretik ezt a dombot, annak ellenére, hogy számos szolgáltatás hiányzik még ahhoz, hogy komfortosabb legyen az életük.

A városrész leghíresebb épülete a valamikori kaszárnya – belső udvarán 30 méter magas szélmalommal –, amelyből a legszebb kilátás nyílik a városra és környékére. A kaszárnya jelenlegi lakóinak szinte ugyanazok a problémái, mint harminc vagy hatvan évvel ezelőtt. Ezek a gondok is szóba kerültek azon a közelmúltban megrendezett önkormányzati képviselői fogadóórán, amelyen részt vett – Pongrácz Attila önkormányzati képviselő vendégeként – Fodor Tamás polgármester is. A fórumon – amelyet a kaszárnyában működő fiókkönyvtárban tartottak – nagy többségben az épületegyüttesben élők vettek részt, így aztán sorra hangzottak el a panaszok, a vizes, nehezen kifűthető, nagy többségben komfortos lakásokra, az életkörülményekre, a patkányok meg-megújuló támadásaira, az együttélési normákat felrúgókra.

Az 1861-ben elkészült – harminc méter magas – szélmalom Sopron egyedülálló látványossága lehetne, mert innen a legszebb a kilátás Sopronra és környékére. Fotó: M. D.


Igen, az élet nem sokat változott azóta, hogy 1870-ben megvásárolta a város, hogy kaszárnyát létesítsen benne. (A szélmalmot és a hozzá tartozó épületeket Salzmann Károly építtette, s 1861-ben készült el. Közben azonban tönkrement, s több tulajdonosváltás után lett Soproné. Az első világháborút követően elhagyta a katonaság, s ekkor alakították ki a lakásokat.) Jelenleg közel ötven otthon található itt. Abban mindenki egyetértett, hogy az épület nem való lakásoknak – átfogó, teljes felújítása a közeljövőben nem várható –, tehát hosszabb távon valamit kezdeni kellene vele, az anyagi lehetőségek függvényében. Annál is inkább, mert a dombon található három szélmalom önmagában is kuriózum, s ahogy elhangzott, a város egyik kitörési pontja lehetne, ha más módon lehetne hasznosítani a volt kaszárnyát. A tényekhez tartozik azonban, hogy az ideálisnak egyáltalán nem mondható körülmények ellenére akadnak, akik ragaszkodnak lakásukhoz, hiszen évtizedek óta itt élnek.

A beszélgetés során felszínre kerültek a Kurucdomb más gondjai is. Javasolták, hogy a Lénárt-keresztet, amely napjainkban a Bécsi utcában található, hozzák vissza a volt Szent István Általános Iskola előtti kis térre, hiszen valamikor a domb alján állt, mert korábban a Kurucdombot Szent Lénárt-hegynek hívták, s csak 1705 után – ekkor innen lövette a várost Vak Bottyán – terjedt el mai elnevezése. A Kurucdombot nem véletlenül kedvelik sokan, hiszen családi házas beépítésű, és itt a legjobb a város levegője. Hiányzik azonban egy megfelelő nagyságú élelmiszerbolt, s közlekedési szempontból egy zsáknak tekinthető. Ezen segíthet a Bella Lajos utcában az Ikván átívelő új híd közeli megépítése, megfelelő kapcsolatot teremtve a Balfi utcával és az elkerülőúttal.
A fogadóórán szó esett még a sportpályáról és arról is, hogy az Apácakertnél ledózerolták az egykori városfalat, s ma már csak a városkapu pillérei állnak.

Fodor Tamás számos egyéni probléma áttekintését ígérte, és elmondta, a város integrált fejlesztése a célja. Persze vannak prioritások, de Sopron csak akkor fejlődhet egészségesen, ha városrészei – így a Kurucdomb is – fejlődnek, és sok kis városközpont alakul ki, a megfelelő infrastruktúrával.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszti Péter akadémikust köszöntötték

Sopron - „Megtiszteltetésnek érzem, hogy a művészeti akadémia tagjává választottak. Remélem,… Tovább olvasom